Efter storm kommer sol och skvaller

Jag landade en varm vinterdag och vaknade till storm, blixtar och den värsta nederbörd som drabbat landet sen 1961. Hemma hos min kompis Nikos som har glastak kändes det som att vara instängd i ett stormigt akvarium. Med elavbrott. Så jag packade ner mina telefoner, laddare och dator och träffade min svenska väninna Ann på favoriten Hotel Grande Bretagne vid Syntagma-torget.

Plötsligt hörde jag en herre bakom mig tala om krisen, polisen, invandrarna och den växande anarkismen i landet. När han pekade ut en särskild grupp ”invandrare som omöjlig att absorbera” vände jag mig om. Det var självaste inrikesminister Nikos Dendias som satt där. Kontroversiell och internationellt kritiserad. Min fina väninna Ann som såg honom först fick stå ut med att vår tébjudning gick ut på att tjuvlyssna på ministern istället för att tala om kärlek.

Öronen växte och jag fick höra otroliga saker av ministern som drog igång ”Operation Sopkvast”, som försvarade photoshoppande poliser och hotade stämma The Guardian när de skrev om tortyr på polisstationer. Till slut gick jag fram, presenterade mig och bad om en intervju. Ministern introducerade mig för sitt sällskap som jag utgått ifrån var Säkerhetspolisens chef. Men det var en chefredaktör för en stor dagstidning. Det finns så mycket att skriva om detta men jag måste fundera på vad jag ska göra av det.

Sen åkte jag och Ann till ett möte: 

Mittemot ligger huset jag åkte förbi varenda morgon när jag var programledare i grekisk TV. Nu är det lite vackrare: 

Sen var det dags för världens skönaste skönhetsbehandling hos Dimitra Goula Boutique Institute!

 

Dimitra är en av få som expanderar under krisen. Med sina handgjorda krämer av inhemska örter, frukt, grönsaker och oljor som hon skräddarsyr direkt för varenda kund har hon fullt upp. Jag fick en gudomlig ansiktsbehandling och åkte därifrån med en vaniljkräm och ett lavendelserum. På hemsidan har hon också startat en e-shop som går som tåget. Inte svenska eller grekiska tåg då.

Min handgjorda hudkräm, tillverkad på plats:

På kvällen gick jag Teater Karezi. Hon var min stora ikon när jag var barn.

Vi såg Bertolt Brechts föreställning ”Herr Punttila och hans dräng Matti” gestaltad av en av Greklands största skådespelare Kostas Kazakos som var gift med Karezi när hon levde. Nu sitter han i parlamentet för kommunistpartiet. Men det var inte det dramatiken handlade om utan den gamla damen bredvid oss som höll på att avlida under föreställningen. Hon svimmade, tappade andan, försvann och gav ifrån sig läskiga läten medan hennes son försökte väcka henne till liv. Ambulans tillkallades och damen fördes till sjukhus.

Efter en sångfylld middag efter midnatt kom jag hem till två kärleksfulla katter, Perseas & Loulou.

Nu ska vi köpa olivolja på ett ställe som heter ”Utan mellanhänder” där jordbrukare säljer sina produkter. Har ni förresten läst min krönika om min pappa som blev påkörd av en buss? Här kan ni läsa den!

Dela på

4 Svar på “Efter storm kommer sol och skvaller”

  1. Hej Alexandra!
    Intressant det du skriver om Grekland på bloggen.
    Vet du hur det har gått för fattigpensionärerna och förtidspensionärerna i Grekland? Hur överlever de? Hur mycket ligger miniminkomsten på för nämnda grupper?

    (Vad jag har förstått så är Grekland bara en ”test- nation”, dvs. elendet kommer att sprida sig över hela Europa och därmed även Sverige. Dvs. vad som sker i Grekland har vi att vänta framöver).

    Hoppas att du svarar, gärna med ett blogginlägg.

  2. Tack för ett riktigt intressant inlägg! Trevligt att få insyn i din händelsrika dag också. Verkligen kontrastrik och varierande. Politik och krämer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *