Föreläsare & moderator

2018 utsågs Alexandra till Årets Talare – Moderator. På små och stora scener har hon föreläst och modererat de senaste 25 åren. Från brandtal i Europarådet och EU Kommissionen till nationaldagstal på Skansen, Valborgstal i SVT till föreläsningar för FN, Spotify, Skanska till sommarpratare i Sveriges Radio. Från internationella konferenser till glittriga galor och minnesstunder. Från Eurovision Song Contest till New York Times demokratiforum och Folkets Hus-turnéer. Inget sammanhang är för stort eller för litet så länge hjärtat är med.

Huvudtalare på ett plenum på den första internationella #MeToo konferensen i Island: #MeToo: Moving Forward.

Alexandras egna föreläsningar

Var är papporna? 

En föreläsning av Alexandra Pascalidou som efter succén med Mammorna i bok, teater och SVT-serien ”Mammorna i våldets skugga” nu återkommer med en turné om dem som alla letar efter och undrar över – de frånvarande fäderna. 

Efter succén med Mammorna i bok, föreläsningar, teater och SVT-serie återkommer nu Alexandra Pascalidou med en ny bok och föreläsningsturné om dem som alla letar efter och undrar över – de frånvarande fäderna. Alexandra Pascalidous boksläpp om pappor sker våren 2023.

Vart Alexandra än talade om Mammorna– oavsett om det var på Folkets Hus eller SVT:s ledningsgrupp fick hon alltid samma fråga: Men var är papporna?

Efter flera års arbete och tusentals timmar av intervjuer nedtecknade i miljoner tecken som kan fylla flera böcker kommer Alexandra nu äntligen få tala om Papporna. 

De frånvarande fäderna, bilden av fadern och pappornas roll i en brytningstid. Vad gör feminismens framfart med maskulinitetsnormerna och varför försvinner så många pappor?

Pappor som ofta blir schablonbilder av skumma, skrämmande, främmande, bakåtsträvande barbarer och bromsklossar som håller sina familjer i järngrepp. Eller anonymiserade arbetarpappor i förorten. 

September 2023 ger sig Alexandra ut på en föreläsningsturné om männen och papporna som hamnar mitt i de personliga och politiska slagfälten i en polariserad och polemisk tid. Pappor som försummat eller förlorat sina barn. De som stack och de som stannade. Pappor som spenderat mer tid på gator och anstalter än med sin egen avkomma. Pappor som får förklara våldet. Men också föredömliga fäder som nattar sina ungar och huttrar på fotbollsträningar i minusgrader.


Pascalidous Power Hour – Bli Ditt bästa jag!

Om konsten att bli den man innerst inne är. Om att mejsla fram sina särdrag, finna sin egen karta och kompass och skapa mer liv i livet. Här lär vi oss klassresenärens knep och konsten att förvandla nackdelar till fördelar:

”Jag hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Vägen till helvetet var utstakad redan vid min födsel enligt omvärlden. Men jag bröt upp nya stigar och valde att skriva mitt eget livsmanus.”

Här får vi konkreta och beprövade tips och tricks för att regissera våra egna liv och navigera genom normer och stereotyper som söker sätta oss på plats. Om konsten att klättra utan kattklor och kroka arm med andra. Föreläsningen tar dig med på en rolig, rörande och rosenrasande resa som kan förändra ditt liv.

Mammorna, makten och medierna

Med utgångspunkt i kritikerrosade och Augustnominerade boken Mammorna talar Alexandra för alla som behöver kraftsamla för att göra världen värdigare för flera.

Alexandra ger röst till dem som är början till allt – mammorna. De som sällan syns och hörs, men som i boken Mammorna är huvudrollsinnehavare. Med boken som grund väver Alexandra i sin föreläsning samman mammorna, makten och media från antikens misogyni till den globala #metoo-revolutionen. Om orten, våldet, den villkorslösa kärleken och konsten att göra människor till människor igen.

Mångfaldens magi, myspys och minor

Om mångfaldens luster, laster och lönsamhet. Om integrationens illusioner, segregationens söndring och assimilationens assymetrier. Om kosmopoliter, polyglotter, globetrotters, bindestrecksidentiteter i den gränslösa globaliseringens tidevarv. Om mångfalden som motor och enfaldens kostnader. Här får vi konkreta exempel på mångfaldens mervärde och förmåga att skapa klirr i kassan.

”Diversifiera eller dö” lyder en gammal devis som i dagens globaliserade värld är en förutsättning för framgång. Hur utnyttjar vi potential paketerad i andra former och färger? Hur går vi från ord till handling när det gäller hållbarhet, inkludering och mångfald? Hur gör vi demokratin till en meritokrati?

Alexandra som arbetat med mångfald i olika länder sedan 90-talet och intervjuat från BBC till New York Times på temat skräddarsyr en föreläsning som sår frön av förståelse, blottar fördomar och serverar lösningar.

MeToo – från hashtag till revolution

Som redaktör för en av världens första #MeToo-böcker, #me too – Så går vi vidare – Röster, redskap och råd, tar Alexandra med oss genom tusentals år av tystnader och tabun som bryts tack vare den kollektiva kvinnokraften. Från antikens diskriminerande demokrati till mytologins misogyni till samtida sexism.

Föreläsningens syfte är att synliggöra de osynliggjorda, inkludera de exkluderade och blottlägga uråldriga machomönster och myter. Under föreläsningen får vi ta del av vittnesmål, verktyg och råd för att göra jämställdhet och jämlikhet till mer än tomma ord.

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Alexandra har en fantastisk förmåga att trollbinda en publik. Genom att knyta an till dagsaktuella händelser och egna och andras erfarenheter synliggör hon samhällsfenomen och strukturer. Mer angelägna, nyttigt utmanade och oerhört inspirerande föreläsningar om mångfald och jämställdhet får man leta mycket, mycket länge för att finna! Jag kan varmt rekommendera Alexandra.”

– Pia Höök, Diversity Manager Skanska AB och docent i genus, organisation och ledning

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Vi har inte sedan 1990-talet haft en programledare som hållit i evenemanget mer än tre år. De flesta programledare har vi bara haft ett år. Detta säger en hel del om hur oerhört nöjda vi varit med Alexandra.”

– Björn Karlsson/Publishingpriset

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Alexandra skötte sig som förväntat – dvs utmärkt. Hon gjorde så att pristagarna som kom upp på scenen kände sig hemma.”

– Björn Karlsson/Svenska Publishingpriset

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Det blev en väldigt fin dag för lärarpubliken. Jag har läst så många uppskattande kommentarer på Twitter/Facebook/i mejl och även hört från människorna som var på plats på Göta Lejon om hur dagen blev guldkantad av inspirerande talare och personliga Alexandra. Det blev precis vad vi önskade att publiken skulle få uppleva!”

– Maria Örtengren för Campus-seminariet i Stockholm

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Härlig energi sprider du Alexandra. Det känns bra att ha dig där, som binder ihop delarna och frågar de frågor som vi vill ha svar på.”

– UN Uppsalanyheter.se – Recension: Best of Sweden – kraft mod och kärlek.

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Alexandra är karismatisk, lyhörd och tillmötesgående. Hon utförde uppdraget bättre än någon annan moderator jag använt mig av. Men framförallt gjorde hon ett enastående jobb med så kort varsel. Två dagar. Det kallar jag för talang!”

– Ishtar Touailat, Stockholm University/Starta eget-dag som gästades av Prins Daniels Fellowship

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Jösses vad bra hon är Alexandra! Hon har gjort ett tungt jobb, grymt proffsigt i intensiva timmar.”

– Heléne Reuterwall Thideman, PR Manager, Pernod Ricard Sweden

Anlita Alexandra Pascalidou

Professionell, analytisk, inkluderande och entusiasmerande blir det inte en trist minut. Hon inspirerar med sina omvärldsanalyser, ställer de svåra frågorna med finess, rör vid de ömma punkterna med elegans och sprider skratt.

Alexandra kan arbeta på svenska, grekiska, engelska och kommunicera på franska och spanska. Hon har studerat och arbetat i Grekland i flera år, bott längre perioder i Latinamerika, Thailand, NYC och Los Angeles. Med ett kontaktnät som väver över världen är hon en sann världsmedborgare.

Alexandra ordnar även konferenser, kurser och gruppresor till Grekland.

Hon arbetar gärna långsiktigt med kunderna och medverkar i idéprocesser, komponerar paneler, bokar gäster och skapar dynamik i programmet för att maximera upplevelsen.

Alexandra Pascalidou Women's International Networking
Alexandra Pascalidou Women’s International Networking
Dela på