Flerfaldigt prisbelönt mediapersonlighet och människorättskämpe

Alexandra är en flerfaldigt prisbelönt mediapersonlighet och människorättskämpe. Hon har genom åren arbetat som journalist, författare, programledare, dramatiker, skådespelare, föreläsare, moderator, styrelseledamot, entreprenör mm. Den röda tråden i allt hon gör är alltid människovärdet och mångfalden. Alexandra är en historieberättare som genom sina böcker, artiklar, dokumentärer, teaterföreställningar och föreläsningar vill se och synliggöra människan.

Bibliografi

Översatta från svenska till grekiska

Redaktör och medförfattare

 • Mitt namn är Iran – åtta möten med iranska kvinnor (2001)
 • Svartskallar – så funkar vi. Uppsala Publishing House (2003)
 • Eldvatten
 • Till alla Vänner
 • Naturen i själ och hjärta – Svenska Naturskyddsföreningen
 • Med andan i halsen (Teknikföretagen) 2011
 • Det nya landet (redaktör & skribent)
 • Brev till min dotter (Bokförlaget Forum) 2017
 • Saker jag hade velat veta när jag var 15 (Norstedts)
 • Förord till ”Sabelles Röda Klänning” (Prisbelönt)
 • Förord till ”Annalisa och Födelsedagspresenten”

Översättare

Från grekiska till svenska

Sabelles röda klänning (Mirando Bokförlag) 2015 (Pan-priset)

Föreläsare

Exempel på föreläsningar med Alexandra Pascalidou

Välkomstdagen hösten 2012 vid Stockholms universitet
Idea Talks
Nordiskt Forum

Programledare

Alexandra debuterade 1995 som programledare för det mångkulturella magasinet Mosaik i Sveriges Television (SVT). Sedan dess har hon lett allt från Uppesittarkväll till På Flykt-gala, Melodifestivalen i båda sina hemländer, OS i Aten, Som sagt- ett program om språket, Förkväll, Nyhetsmorgon mm.

Mellan 2004-2006 arbetade Alexandra som programledare i Grekisk TV där hon bl.a. ledde EU-valvaka, TV-prisgala, Melodifestivalen, Euromania och ett eget intervjuprogram på fredagksvällarna där hon tillbringade en dag med Armando Diego Maradona, Roberto Cavalli, Isabel Allende och Roger Moore.

Alexandras dokumentär om Greklandskrisen i SVT ”Vad är det för fel på grekerna?” blev en succé som repriserades. Hennes dokumentärserie i SVT ”Vi kallas tiggare” blev Kristallen-nominerad tittarsuccé.

I Sveriges Radio har Alexandra varit programledare för bl.a. Pascalidou i P1, Nationaldagsfirande, P1 Debatt och Ring P1.

Alexandra har också gjort Podden Fair- Talks och UD-podden.

Dramatik

Alexandras Odyssé på Göteborgs Stadsteater Stora Scen 2017

Efter Pascalidous bok Kaos – ett grekiskt krislexikon regisserade Anna Ulén föreställningen Alexandras Odyssé på Göteborgs stadsteater. Dagens Nyheters Kristina Lindquist recenserade pjäsen och skrev 2017 att den bitvis var lika kaosartad som Greklands ekonomi, men att det i den övertydliga plakatteatern även fanns ett uppfordrande samtal. Om Pascalidou skrev hon att hon inte är en skådespelare, men att hon som sig själv var en helt igenom scenisk varelse med humor, hetta och karismatisk närvaro. Sara Granath i Svenska Dagbladet skrev att föreställningen knappast var helgjuten, men att den klargjorde hur syndabockar skapas och utnyttjas i den nationalistiska propagandan.

Ideellt engagemang och volontär

Alexandra är goodwill-ambassadör för bl.a. Mentor Sverige, Kvinna till Kvinna och styrelseledamot i bl.a. BRIS, kvinnojouren Terrafem, Stiftelsen Läxhjälpen mfl. Genom åren har hon arbetat ideellt med bl.a. utsatta ungdomar, kvinnor och hemlösa.

Sedan hennes bok ”Mammorna” publicerades har hon tillsammans med andra mammor ordnat Mammornas Manifestationer.

Alexandra sitter i styrelsen för / advisory board för New York Times Athens Democracy Forum.

Alexandra Pascalidou, Advisory board, New York Times Athens Democracy Forum
Alexandra Pascalidou, Advisory board, New York Times Athens Democracy Forum

Välgörenhet

2014 deltog Pascalidou tillsammans med Lena Ag för organisationen Kvinna till Kvinna i en kändisspecial av Postkodmiljonären. De vann en miljon kronor åt ”Kvinna till Kvinna”.

Grundare av den Nya Akademien

Alexandra Pascalidou är grundare av Den Nya Akademien som inrättade Den Nya Akademiens litteraturpris 2018 i samband med att tillkännagivandet att nobelpriset i litteratur inte skulle utdelas 2018.

Alexandra Pascalidou grundare av Den Nya Akademien
Dela på