Flerfaldigt prisbelönt mediapersonlighet och människorättskämpe

Alexandra är en flerfaldigt prisbelönt mediapersonlighet och människorättskämpe. Hon har genom åren arbetat som journalist, författare, programledare, dramatiker, skådespelare, föreläsare, moderator, styrelseledamot, entreprenör mm. Den röda tråden i allt hon gör är alltid människovärdet och mångfalden. Alexandra är en historieberättare som genom sina böcker, artiklar, dokumentärer, teaterföreställningar och föreläsningar vill se och synliggöra människan.

Alexandra föddes i en tvättstuga, växte upp i en grekisk bergsby med sin mormor Sofia som varken kunde skriva eller läsa och emigrerade med sin familj till Rinkeby som sexåring. Hon blev den första i familjen att studera på ett universitet och hennes statsvetarstudier blev studsmattan till en lång och omtumlande resa från diktatur till demokrati och från miljonprogram till miljonpublik kan man läsa mer om i den prisbelönta och kritikerrosade självbiografin ”Bortom mammas gata”.

Bibliografi

Översatta från svenska till grekiska

Redaktör och medförfattare

 • Mitt namn är Iran – åtta möten med iranska kvinnor (2001)
 • Svartskallar – så funkar vi. Uppsala Publishing House (2003)
 • Eldvatten
 • Till alla Vänner
 • Naturen i själ och hjärta – Svenska Naturskyddsföreningen
 • Med andan i halsen (Teknikföretagen) 2011
 • Det nya landet (redaktör & skribent)
 • Brev till min dotter (Bokförlaget Forum) 2017
 • Saker jag hade velat veta när jag var 15 (Norstedts)
 • Förord till ”Sabelles Röda Klänning” (Prisbelönt)
 • Förord till ”Annalisa och Födelsedagspresenten”

Översättare

Från grekiska till svenska

Sabelles röda klänning (Mirando Bokförlag) 2015 (Pan-priset)

Föreläsare

Exempel på föreläsningar med Alexandra Pascalidou

Välkomstdagen hösten 2012 vid Stockholms universitet
Idea Talks
Nordiskt Forum

Programledare

Alexandra debuterade 1995 som programledare för det mångkulturella magasinet Mosaik i Sveriges Television (SVT). Sedan dess har hon lett allt från Uppesittarkväll till På Flykt-gala, Melodifestivalen i båda sina hemländer, OS i Aten, Som sagt- ett program om språket, Förkväll, Nyhetsmorgon mm.

Mellan 2004-2006 arbetade Alexandra som programledare i Grekisk TV där hon bl.a. ledde EU-valvaka, TV-prisgala, Melodifestivalen, Euromania och ett eget intervjuprogram på fredagksvällarna där hon tillbringade en dag med Armando Diego Maradona, Roberto Cavalli, Isabel Allende och Roger Moore.

Alexandras dokumentär om Greklandskrisen i SVT ”Vad är det för fel på grekerna?” blev en succé som repriserades. Hennes dokumentärserie i SVT ”Vi kallas tiggare” blev Kristallen-nominerad tittarsuccé.

I Sveriges Radio har Alexandra varit programledare för bl.a. Pascalidou i P1, Nationaldagsfirande, P1 Debatt och Ring P1.

Alexandra har också gjort podcasten Vi var där, Fair- Talks och UD-podden.

Dramatik

Mammorna 2021

Mammorna - Teater av Alexandra Pascalidou, Sunil Munshi och Lisa Lindén

Ett brännande aktuellt drama om mammor som förlorat sina barn – och kärleken som lever för evigt.

De är mammorna som jobbar inom vården och lokalvården, hemtjänsten och barnomsorgen. De är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Och de är mammor som har tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva. Att förlora ett barn. Fyra skådespelerskor ger röst åt dessa mammor. Om våldet som tog det mest värdefulla ifrån dem, om sorgen, frustrationen och kampen att orka gå vidare. Men mest av allt handlar den om kärleken, den ständigt närvarande, och för evigt levande.

Föreställningen bygger fritt på journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidous hyllade bok med samma namn. För regin står prisbelönade Sunil Munshi, senast uppmärksammad med Klaus Nomi på Kungliga Operan, utvald till Scenkonstbiennalen 2021.

Alexandras Odyssé på Göteborgs Stadsteater Stora Scen 2017

Efter Pascalidous bok Kaos – ett grekiskt krislexikon regisserade Anna Ulén föreställningen Alexandras Odyssé på Göteborgs stadsteater. Dagens Nyheters Kristina Lindquist recenserade pjäsen och skrev 2017 att den bitvis var lika kaosartad som Greklands ekonomi, men att det i den övertydliga plakatteatern även fanns ett uppfordrande samtal. Om Pascalidou skrev hon att hon inte är en skådespelare, men att hon som sig själv var en helt igenom scenisk varelse med humor, hetta och karismatisk närvaro. Sara Granath i Svenska Dagbladet skrev att föreställningen knappast var helgjuten, men att den klargjorde hur syndabockar skapas och utnyttjas i den nationalistiska propagandan.

Ideellt engagemang och volontär

Alexandra är goodwill-ambassadör för bl.a. Mentor Sverige, Kvinna till Kvinna och styrelseledamot i bl.a. BRIS, kvinnojouren Terrafem, Stiftelsen Läxhjälpen mfl. Genom åren har hon arbetat ideellt med bl.a. utsatta ungdomar, kvinnor och hemlösa.

Sedan hennes bok ”Mammorna” publicerades har hon tillsammans med andra mammor ordnat Mammornas Manifestationer.

Alexandra sitter i styrelsen för / advisory board för New York Times Athens Democracy Forum.

Alexandra Pascalidou, Advisory board, New York Times Athens Democracy Forum
Alexandra Pascalidou, Advisory board, New York Times Athens Democracy Forum

Välgörenhet

2014 deltog Pascalidou tillsammans med Lena Ag för organisationen Kvinna till Kvinna i en kändisspecial av Postkodmiljonären. De vann en miljon kronor åt ”Kvinna till Kvinna”.

Grundare av den Nya Akademien

Alexandra Pascalidou är grundare av Den Nya Akademien som inrättade Den Nya Akademiens litteraturpris 2018 i samband med att tillkännagivandet att nobelpriset i litteratur inte skulle utdelas 2018.

Alexandra Pascalidou grundare av Den Nya Akademien
Dela på