Dramatik

Mammorna 2021

Mammorna - Teater av Alexandra Pascalidou, Sunil Munshi och Lisa Lindén

Ett brännande aktuellt drama om mammor som förlorat sina barn – och kärleken som lever för evigt.

De är mammorna som jobbar inom vården och lokalvården, hemtjänsten och barnomsorgen. De är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Och de är mammor som har tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva. Att förlora ett barn. Fyra skådespelerskor ger röst åt dessa mammor. Om våldet som tog det mest värdefulla ifrån dem, om sorgen, frustrationen och kampen att orka gå vidare. Men mest av allt handlar den om kärleken, den ständigt närvarande, och för evigt levande.

Föreställningen bygger fritt på journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidous hyllade bok med samma namn. För regin står prisbelönade Sunil Munshi, senast uppmärksammad med Klaus Nomi på Kungliga Operan, utvald till Scenkonstbiennalen 2021.

Medverkande

Maria Salah
Chatarina Larsson
Gloria Tapia
Lo Kauppi

Konstnärligt team

Av: Alexandra Pascalidou, Sunil Munshi och Lisa Lindén
Regi: Sunil Munshi
Dramaturg: Lisa Lindén
Scenografi: Sunil Munshi och Tobias Hallgren
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Kompositör och ljuddesign: Jonas Redig
Kostymdesign: Moa Möller
Maskdesign: Rebecca Afzelius
Videodesign: Andreas Skärberg

Producent

En samproduktion mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern Stockholm.

Turnéplan – Riksteatern

Klicka på länken vid aktuellt datum för att boka biljetter:

Turnéplan – Kulturhuset stadsteatern

Klicka på länken vid aktuellt datum för att boka biljetter:

Recensioner

Logotyp Västerbottens-Kuriren

Förtvivlat starkt om det dödliga våldet

Berättelsen om rasismen, kampen och de samhälleliga sveken blir obönhörligt tydlig, skriver Sara Meidell efter premiären av Mammorna.”

Publicerad den 20 oktober 2021, Sara Meidell, Kultur, Västerbottens-Kuriren

Logotyp Norran

Mammorna: Gripande och viktigt om gatuvåldet

Det ska kännas att det är verkliga historier som berättas – och det känns. Det känns än tydligare när samtliga mammor i publiken inte kan hjälpa att brista ut i gråt. Ibland hör man hur några förtvivlat flämtar – en viss typ av flämtning som bara en mamma kan göra när hon föreställer sig det absolut värsta: Att förlora sitt barn..”

Publicerad den 20 oktober 2021, Norran

Logotyp Aftonbladet

Barnen som mördas är också människor

Dom! Sörjer! Inte! Våra! Barn!”, skriker en av de fyra mammorna av smärta på Riksteaterns scen i Hallunda. Fyra kvinnliga skådespelare gestaltar fyra verkliga kvinnor som förlorat sina söner i brutala mord. Pjäsen ”Mammorna”, som baseras på Alexandra Pascalidous intervjubok med samma namn, har premiär i Umeå i kväll och kommer att turnera runt om i Sverige.

Publicerad den 19 oktober 2021, Jonna Sima, Ledare, Aftonbladet

Logotyp Expressen Kultur

Det är samhället som låter dessa barn dö

Alexandra Pascalidous ”Mammorna” har kommit upp på scenen. När så de mördade pojkarnas namn läses upp en sista gång; Marley, Robin, Yonathan, Lavin är det avslutningen av en föreställning som verkligen lyckats med något svårt, som övertygat, men framför allt varit sann, mot både sin berättelse och sina upphovsmän. Eller i detta fall, mammor. Där lyckas man också politisera det samhälle som tar ifrån dessa barn och ungdomar sin mänsklighet, som låter dem dö. Det samhälle vi alla ansvarar för.

Publicerad den 19 oktober 2021, Valerie Kyeyune Backström, Expressen Kultur

SVD logotyp

Mammorna – De skjutnas mödrar ger sönerna liv igen

”I ”Mammorna” får de sörjande efterlevande ta plats på scenen och via sina berättelser ge sina dödade söner nytt liv. Det är sorgligt, rörande och mycket uppfordrande.

Publicerad den 16 oktober 2021, Sara Granath, Recension Teater, Svenska Dagbladet

Nyhetsbyrån Järva logotyp

Mammorna lämnar inget öga torrt

I min recension av Alexandra Pascalidous bok Mammorna inledde jag med att skriva att boken är här för att göra oss påminda om perspektiven vi glömmer, av rösterna vi glömt. Tre år senare har Mammorna tolkats i en föreställning. Och det får mig att tänka på den franska författaren och pessimisten François de la Rochefoucauld som en gång sade ”Alla människor klagar över sitt dåliga minne, ingen klagar över sitt förstånd.”

Publicerad den 16 oktober 2021, Eleni Terzitane, 2021 Kultur/Recension

Alexandras Odyssé på Göteborgs Stadsteater Stora Scen 2017

Efter Pascalidous bok Kaos – ett grekiskt krislexikon regisserade Anna Ulén föreställningen Alexandras Odyssé på Göteborgs stadsteater. Dagens Nyheters Kristina Lindquist recenserade pjäsen och skrev 2017 att den bitvis var lika kaosartad som Greklands ekonomi, men att det i den övertydliga plakatteatern även fanns ett uppfordrande samtal. Om Pascalidou skrev hon att hon inte är en skådespelare, men att hon som sig själv var en helt igenom scenisk varelse med humor, hetta och karismatisk närvaro. Sara Granath i Svenska Dagbladet skrev att föreställningen knappast var helgjuten, men att den klargjorde hur syndabockar skapas och utnyttjas i den nationalistiska propagandan.

Alexandras Odyssé på Göteborgs Stadsteater Stora Scen 2017

Dela på