Dramatik

Mammorna 2021

Mammorna - Teater av Alexandra Pascalidou, Sunil Munshi och Lisa Lindén

Ett brännande aktuellt drama om mammor som förlorat sina barn – och kärleken som lever för evigt.

De är mammorna som jobbar inom vården och lokalvården, hemtjänsten och barnomsorgen. De är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Och de är mammor som har tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva. Att förlora ett barn. Fyra skådespelerskor ger röst åt dessa mammor. Om våldet som tog det mest värdefulla ifrån dem, om sorgen, frustrationen och kampen att orka gå vidare. Men mest av allt handlar den om kärleken, den ständigt närvarande, och för evigt levande.

Föreställningen bygger fritt på journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidous hyllade bok med samma namn. För regin står prisbelönade Sunil Munshi, senast uppmärksammad med Klaus Nomi på Kungliga Operan, utvald till Scenkonstbiennalen 2021.

Medverkande

Maria Salah
Chatarina Larsson
Gloria Tapia
Lo Kauppi

Konstnärligt team

Av: Alexandra Pascalidou, Sunil Munshi och Lisa Lindén
Regi och scenografi: Sunil Munshi
Maskdesign: Rebecca Afzelius

Producent

En samproduktion mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern Stockholm.

Turnéplan

Alexandras Odyssé på Göteborgs Stadsteater Stora Scen 2017

Efter Pascalidous bok Kaos – ett grekiskt krislexikon regisserade Anna Ulén föreställningen Alexandras Odyssé på Göteborgs stadsteater. Dagens Nyheters Kristina Lindquist recenserade pjäsen och skrev 2017 att den bitvis var lika kaosartad som Greklands ekonomi, men att det i den övertydliga plakatteatern även fanns ett uppfordrande samtal. Om Pascalidou skrev hon att hon inte är en skådespelare, men att hon som sig själv var en helt igenom scenisk varelse med humor, hetta och karismatisk närvaro. Sara Granath i Svenska Dagbladet skrev att föreställningen knappast var helgjuten, men att den klargjorde hur syndabockar skapas och utnyttjas i den nationalistiska propagandan.

Alexandras Odyssé på Göteborgs Stadsteater Stora Scen 2017
Dela på