Flerfaldigt prisad

Vinnare av Årets talare – Moderator, nominerad till Augustpriset, tilldelad Bellmanpriset och S:t Eriksmedaljem m.fl. Alexandra Pascalidous arbete mot segregation, sexism och rasism har uppmärksammats och hyllats, flera gånger om!

Alexandra Pascalidou har tilldelats följande priser

2019 – Roks pris Årets Kvinnogärning

ROKS, Riksorganisationen för Kvinno- och tjejjourer i Sverige, har tilldelat Alexandra Pascalidou utmärkelsen Årets Kvinnogärning.

2018 – Årets talare – Moderator

Årets talare är ett branschpris som delas ut årligen i kategorierna Årets Talare – Kvinna, Man, Moderator och Genombrott. Priset tilldelas den talare som inspirerar och förmedlar sitt budskap på ett extraordinärt sätt. Talare sprider kunskap genom inspiration och för Sveriges utvecklingen framåt, både organisationer och enskilda personer.

2018 – Bellmanpriset

Bellmanpriset tilldelas journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidou.

2018 – S:t Eriksmedaljen

Stockholms stads kommunstyrelse delar sedan 1938 ut S:t Eriksmedaljen. Medaljen delas ut till stockholmare som genom sin verksamhet eller insatser gjort sig förtjänta av denna utmärkelse från staden.

2017 – 5i12-priset

5i12-priset 2017 går till journalisten och författaren Alexandra Pascalidou för ett uthålligt opinionsarbete mot främlingsfientlighet och rasism och för människors lika värde.

2016 – Stora Feministpriset

Stora feministpriset instiftades under 2016 och delas ut av Feministiskt perspektiv. Priset syftar till att uppmärksamma en person eller en medieaktörs insats inom offentligheten som på ett berikande vis testat gränser för vad journalistik och debatt kan vara – och som därigenom medverkat till en demokratisk utveckling av både kår och läsare.

2015 – Årets Europé

Utmärkelsen Årets Europé tilldelas en person som ”har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet.”

2014 – Vann 1 miljon kronor som skänktes till Kvinna till Kvinna

Vann tillsammans med Lena Ag en miljon kronor i Postkodmiljonären i TV4. Pengarna skänktes till Kvinna till Kvinna.

Fler priser

2006 – ”Blatte Deluxe”- litteraturpriset

2002 – PEN-KLUBBENS Bernspris

2002 – Statstjänstemannaförbundets Arbetslivspris

2002 – Kommunalarbetsförbundets Kulturpris

2000 – Integrationsstipendium

1998 – Immigrantinstitutets förtjänstpris

2018 – Nominerad till Augustpriset

Nominerad till Årets svenska fackbok.

2016 – Nominerad till Kristallen och Stora Journalistpriset

Nominerade till Stora Journalistpriset och kategorin Årets berättare: Lisa Jarenskog och Alexandra Pascalidou, för dokumentärserien ”Vi kallas tiggare” i SVT.

Dela på