Mammorna

Mammorna, Alexandra Pascalidou, bokomslag. 
Utgiven: 2018-08 av Bokförlaget Atlas
Utgiven: 2018-08 av Bokförlaget Atlas

Alla mödrar genom historien har haft en sak gemensam – Från Moder Jord till Jungfru Maria och Moder Svea – de har sällan fått komma till tals. Tills nu. I den här boken får du möta 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas ”no go-zoner”. De här mammorna bor från norr till söder, kommer från jordens alla hörn och väver en väv av världen i Sverige.Det är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Som väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn mördats. Mammor som tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva – sitt barns död. De handlar om våld, om sorg, om kamp – men mest om kärlek – moderns kärlek till sina barn.

Det är dags att lyssna till mammorna!

Alexandra Pascalidou om boken Mammorna på Storytell
Alexandra Pascalidou om boken Mammorna på Storytell

Röster om Mammorna

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Det bästa vore om mammornas berättelser från och med nu kunde läsas högt i lokaltrafikens och köpcentrens högtalare; mellan ekonominyheterna och land- och sjöväderrapporten; och som inledning på alla utskottsmöten i riksdagen. Inte för att få oss att gråta, utan att tänka. ”

DN

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Jag kan bara säga en sak – läs den, vare sig du bryr dig eller inte, för du kommer aldrig se på ett nyhetsreportage om ytterligare ett mord i förorten, eller någon annanstans, med samma ögon igen.”

GP

Citat från föreläsningar och evenemang med Alexandra Pascalidou som moderator

Det är de här rösterna som alla behöver höra. Från hela världen och hela Sverige”

Expressen

Bokrecensioner

Expressen: Pascalidous mammor kan förändra världen!

”Men när samhället svikit de här kvinnorna har många av dem engagerat sig ideellt i olika typer av nätverk och organisationer. Kanske är det därför man fortsätter att läsa. För att tonen i den här intervjuboken inte är becksvart utan det finns en glöd, kanske är det Pascalidous egen energi som livger dessa kvinnors berättelser till en obetvinglig lavaström.”
Läs bokrecensionen hos Expressen >

Dagens Nyheter: Täta och starka berättelser av Alexandra Pascalidou

”Det bästa vore om mammornas berättelser från och med nu kunde läsas högt i lokaltrafikens och köpcentrens högtalare; mellan ekonominyheterna och land- och sjöväderrapporten; och som inledning på alla utskottsmöten i riksdagen. Inte för att få oss att gråta, utan att tänka”.
Läs bokrecensionen hos Dagens Nyheter >

Göteborgs Posten: Hjärtskärande reportagebok om mammorna och förorten.

Sinziana Ravini hyllar Alexandra Pascalidous nya bok där förortens mammor lyfts upp, bortom blåljus, kriminalitet och mord. ”Hon börjar sin bok med en episk omskrivning av skapelseberättelsen: ”I begynnelsen var Modern och Modern var hos Gud, och Modern var Gud. Genom det har allt blivit till, och utan det har intet blivit till, som är till”. Sen börjar en historia som är borrar sig rakt in i hjärtat.”
Läs bokrecensionen hos Göteborgsposten >

Fempers: Ett kärleksporträtt av mammorna.

”Alexandra Pascalidou sticker inte under stol med att Mammorna i mångt och mycket är ett kärleksporträtt. Och det är i sin enkelhet ett levande och stundtals storslaget sådant”,
Läs bokrecensionen hos Fempers >

Aftonbladet: Mamma vet bäst! Lidija Praizovic läser en lysande kollektivberättelse från förorten!

”Varför har ingen kommit på och genomfört den här geniala idén tidigare? undrar jag när jag läser Alexandra Pascalidous nya bok Mammorna, som ger ordet till 20 mammor som kämpar för sina barn i några av Sveriges fattigaste och mest utsatta förorter – av vissa klassade som ”no-go-zoner”. Boken är en pärla med de 20 mammaporträtten gestaltade journalistiskt rakt men estetiskt uttrycksfullt. Här får förortens mammor, som annars aldrig står i rampljuset och äger diskursen, berätta med sina egna ord.”
Läs bokrecensionen hos Aftonbladet >

Dela på