New York Times Democracy Forum 2016

img_4486
Nyss landat efter några intensiva och inspirerande dagar på New York Times Democracy Forum som för fjärde året i rad bjöd in vår tids tänkare, makthavare och aktivister till en fyra dagars övning i Aten och på Costa Navarino på Peloponessos. Tema för i år var religion, pengar, migration och demokrati. Alla, från  Greklands högerkonservativa president till Italiens fd premiärminister Mario Monti och Nobelpristagaren Paul Krugman, var eniga kring att ett av vår tids största hot är de växande inkomstklyftorna och ojämlikheten som fördjupats med den kroniska krisen. De flesta uttryckte även sin oro över att känslor, rykten och lögner dominerar debatten och att allt fler förbiser fakta. Ett exempel flera gav var den brittiska folkomröstningen där falska siffror pumpades ut från Brexit-anhängarna. Den känslostyrda debatten är ett led i populismen som förgiftar samhällsklimatet. På båda sidor Atlanten och i olika ideologiska läger. Huvudperson trots sin frånvaro var givetvis fenomenet Donald Trump som upplevs som ett stort hot på många plan. Jag ska skriva en artikel om detta i dagarna så länk kommer snart. Tills dess blir det bilder. Bland annat med min journalistiska förebild Christiane Amanpour på CNN som privat överträffade mina förväntningar.
img_4516
Med Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman som blivit en vän efter alla våra krisdiskussioner:
img_4645
Med Achilles Tsaltas, NY Times Vice President Conferences och initiativtagare till detta demokratins Davos:
img_4507
Ett ganska lustigt inlägg kom från Zaha Hadids parhäst, arkitekten och libertarianen Patrick Schumacher, som konstaterade att den intellektuella eliten numera poserar som antikapitalister vilket sannerligen stämde med tanke på konservativa högerpolitiker som talade om kapitalismens konsekvenser med ekonomiska klyftor som får förödande konsekvenser. Hade svenska ledarskribenter varit på konferensen hade de anklagat alla för att vara vänsteraktivister. Inte ens den kontroversiella Yannis Varoufakis, Greklands fd finansminister och EUs enfant terrible, provocerade någon. Det är talande i sig.
Vi kopplade också upp oss med Edward Snowden som gömmer sig i Moskva. Jag ställde en enda fråga till honom som blev en nyhet. Jag undrade om han kommer rösta i amerikanska valet. Nu måste jag springa och hämta i skolan. Stor kram till er alla!

Dela på

7 Svar på “New York Times Democracy Forum 2016”

  1. Stackars ”Dr Alban” 🙂
    Alexandra vad underbart. Tänk att få träffa så stora talare och tänkare! Låter underbart fantastiskt. 🙂

  2. Den intellektuella eliten har kanske äntligen läst Oliver Twist av Charles Dickens.

    Bilder från kapitalismens vagga – London 1800-tal och börjat reagera mot den…

    Det man såg då i London med barnarbete,misär, inga begränsade arbetstider, ingen trygghet det finns ju kvar i dag i andra delar av världen ( inte minst i de forna koloniala delarna)

    Tragikomisk också att Storbritannien som strävade efter världsherravälde med sina koloniala tentakler över hela världen på nu väljer Brexit.

    Det kommer ju folk som vill bo deras hör av världen…” How terrifying! We got to protect our kingdom!”

    När upptäckte de det?

    Det fanns väl en mix i London redan på 70-talet. Kolla in 70-talsbilder på Youtube t.ex.

    Fanns inte xenofobin då?

    Hoppas Skottland och Irland blir kvar i EU som de vill!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *