Pandoras ask och Kassandras förlorade förtroende

God dag från frodiga Messinien på Peloponessos och Costa Navarino. Jag är så förkyld att jag knappt kan sova av hosta och halsont på nätterna men räddningen är Rebecca Solnits bok ”Män förklarar saker för mig” som är fylld av visdom och väcker kamplust för en bättre, mer jämlik och fri värld för alla. Kapitlet ”Kassandra bland kräken” tar avstamp i myten om Kassandra, kvinnan som berättade sanningen men inte blev trodd. Solnits väver samman mytologi och misogyni, forntid och samtid så att allt plötsligt klarnar. I kapitlet om Pandoras ask berättar hon den grekiska myten om kvinnan som öppnade asken och därigenom släppte ut all ondska i världen. Men i asken fanns också hoppet. Och denna bok väcker just hoppet till liv. Jag blev rekommenderad boken när jag nyligen var på en konferens i San Fransciso där psykologer, författare och professorer. Boken betraktas som en ny feministisk bibel som blottlägger de misogyna mekanismer som tystar och tyranniserar kvinnor världen över. Från det verbala våldet på sociala medier till fysiskt förtryck och övergrepp. Det är årets måsteläsning!

IMG_0646

Idag gick vi på en filosofisk promenad med professor Volonaki som berättade om Antikens syn på demokrati, politik, slaveri, jämställdhet men också synen på sexualitet och synd. I Antikens Grekland och i Aten var kvinnorna hänvisade till hemmets heliga revir där de var allsmäktiga härskarinnor. Utanför hemmet var deras rörelsefrihet begränsad. De fick varken rösta eller tala offentligt eller medverka i symposierna. Desto friare var däremot invamdrarkvinnorna som även om de saknade rösträtt fick hålla tal på Agoran och dividera med männen. En av dem var en av världens första retoriker, Aspasia, som var tillsammans med Perikles. Gifta män fick ha både fruar och älskarinnor medan kvinnornas sexualitet kontrollerades så till den grad att om de blev påkomna under otrohetsakten blev straffet inget mindre än döden. Men det var inte kvinnorna som dödades utan männen de roade sig med.
IMG_0653

Vi satt under det tusenåriga olivträdet och talade om demokrati, oligarki och aristokrati, om Platon, Aristoteles, Epikuros, om vikten av att gymnastisera som antikens greker betraktade som en förutsättning för intellektuell utveckling så därför fick skolbarnen (pojkarna) bara träna olika typer av sporter tills de var 11 år för att därefter börja studera matematik, retorik, dans och musik.

I vårt härliga hotellrum på Costa Navarino spelades filmen ”Before Sunset” med Ethan Hawke och Julie Delpy in. Melina och jag ligger i badkaret om kvällarna och filosoferar över livets förtretligheter. Igår sade min sexåring när jag var ledsen: ”Mamma, tänk att du är en av figurerna i TV-serien Monster High. De är med om hemska saker men de vinner alltid till slut”.

 

IMG_0608

Vi borde lyssna mer på våra barn. Ta hand om er. Och tack.

Dela på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *