Om Petra Mede och folkhälsan

Blast from the past, skulle man kunna kalla Per-Olov Anderssons krönika i Aftonbladet om valet av Petra Mede som programledare för den finaste TV-produktion Sverige bjuder världen på i maj. Eurovision med 100 miljoner tittare är nog alla programledares våta dröm. Min också. Med två EU-pass, född i ett tredje EU-land, efter att ha lett Melodifestivalen i båda mina hemländer drömde jag i smyg om jobbet. Men så blev det inte. Och Petra Mede är med sin elegans, sin humor, sin intelligens, sin danserfarenhet ett utmärkt val. Hon är en varm och snäll människa som kommer bära upp bilden av Sverige på bästa sätt.

Men när Per-Olov tvekar med hänvisning till att hon är nybliven mor undrar jag om det är 50-talet som ringer på dörren. Så skulle de aldrig sagt om en manlig programledare. För manliga programledare är barn och familj aldrig ett hinder. De är blott en mysig accesoar.  En gullig kuliss. Inte ens i Grekland lyfter de på ögonbrynen när kvinnliga programledare går direkt från BB till TV-sändning. Vilket de oftast gör. I avsaknad av reglerad mammaledighet eller av rädsla för att hamna utanför och halka efter i karriären. Petra Mede behöver vårt systerliga stöd.

Sen läser jag också i DN om att hälsan blivit en tydlig klassmarkör. Att de utbildade lever längre och friskare än de lågutbildade. Min lillasyster har haft ett hemskt äventyr i svensk sjukvård de senaste dagarna med sin nyfödda son. Det är totalt kaos och inkompetens i hanteringen av den lille. Lyckligtvis har hon förmågan att formulera krav, att ifrågasätta, att kämpa för sitt barn. Men är det verkligen meningen att föräldrar ska behöva bli detektiver och lägga allt krut på att få den vård deras barn behöver? Och tänk, åh hemska tanke, om hon inte varit högutbildad och vältalig.

Nu måste jag kasta mig iväg till Göteborgs Filmfestival. Må väl och ta ställning. Ta strid. Vi kan göra världen bättre om vi höjer rösten. Om vi tiger står vi still.

Dela på

3 Svar på “Om Petra Mede och folkhälsan”

  1. Av egen erfarenhet vet jag att man måste vara frisk för att vara sjuk i dagens Sverige, jag har full förståelse att folk går i taket på vår sjukvård som är jättebra när man väl kommer in i systemet.
    Vad det beträffar ESC, så var det inte bara din hemliga dröm, men det förutsätter jag att du vet vid det här laget.
    Kram Tomas

  2. Petra Mede behöver inte bara systerigt stöd. Även stöd från männen såklart. Krönikan i Aftonbladet är en skymf för männen Också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *