Dagen-efter-frågor till Carl Bildt i Aten

IMG_5905
Hej på Er från ett somrigt Aten. Jag är på International New York Times konferens ”Democracy under pressure” i Aten. Här samtalar premiärministrar, presidenter, sociala medier-experter och journalister om demokratins utmaningar. Här talade jag bland annat med Atens borgmästare, Giorgos Kaminis, om svårigheten i att hantera fyra nazister varav en i fängelse, i kommunfullmäktige. Ska man inkludera eller exkludera demokratins fiender i samtalen? Hur ska man bemöta de demokratiskt valda antidemokraterna?
Att demokratikonferensen sammanföll med svenska valet och valresultatet som innebär att det tredje största partiet är ett högerpopulistiskt, invandrarfientligt parti har givetvis föranlett en hel del frågor och höjda ögonbryn. Vi hade en lång diskussion om detta under en paus med New York Times ledarskribent som var chockad över resultatet. Jag ska skriva en artikel om mina funderingar under dagen som ni får läsa snart. Även en utförligare rapport kommer om demokratins utmaningar och hot.

På konferensen deltog även Carl Bildt som tackade ja till inbjudan långt innan valet. Han anade nog vad som väntade. I sitt offentliga anförande sa han att förändring och regeringsbyten är bra för en demokrati. De är vitaliserande för systemet, menade han. Jag passade på att ställa några snabba frågor till honom dagen efter valet.

Hur känns det dagen efter valet?

Man går vidare och gör någonting annat och då är jag i Aten och diskuterar demokratins framtid.

Din reflektion över valresultatet?

Det där växer ju successivt fram. Man har en viss känsla för hur det kan gå. Det blev dock kraftigare framgång för SD än vad till och med jag hade trott. Det blev svagare stöd för vänstersidan än vad till och med jag trott. Nu hamnade vi plötsligt i en mer besvärlig parlamentarisk situation än vad till och med jag trott som hela tiden sagt att vi förmodligen skulle förlora och ingen vinna.

Vad skulle ni Moderater kunna gjort annorlunda för att förhindra SDs framväxt?

Efter val utbryter alltid diskussioner om vad man borde gjort och SD är ett fenomen som vi haft i ett decennium vid det här laget. De etablerade sig i förra valet och fördubblade sig. Det kräver en rejäl diskussion. De är Sveriges tredje största parti. Det innebär att de inte bara kan isoleras och ignoreras. De måste hanteras på ett eller annat sätt.

Under konferensen nämns de högerextrema, populistpartierna som ett hot mot demokratin. Är SD ett hot mot demokratin?

Nej det skulle jag inte säga. Den svenska demokratin har klarat av många utmaningar om man går tillbaka till 30- tal och 50-tal jag ska inte heller säga att Ny Demokrati var ett hot mot demokratin samhället men sköter vi det här rätt är det inget hot.

Hur sköter vi det rätt?

Vi måste hitta ett sätt att engagera alla som valt och röstat på SD. Många människor upplever att något gått snett. De känner att samhällsutvecklingen gått dem förbi. I invandringsfrågan förvisso men inte enbart. Det är vidare än så. Det fenomenet måste vi ta itu med.

Du var ju med redan på Ny Demokratis tid. Vad är skillnaden mellan Ny Demokrati och SD?

Ny Demokrati var mer exklusivt fokuserad på invandringsfrågor. Det var nästan det enda de ägnade sig åt. SD driver flera frågor. De bedriver kampanjer i de områden där det inte finns invandrare. Paradoxalt kan tyckas men det går dåligt för dem i områden där det finns invandrare. De går till glesbygden där det inte finns invandrare men där det finns en rädsla för invandrare. Som en del av rädslan för mycket annat som samhällsutvecklingen som de tycker har gått dem förbi. SD är ett mer sammansatt fenomen än Ny Demokrati.

 Så vad gör vi nu med de 13 % som röstat på SD? Hur går vi vidare?

Låt oss se. Först ska det politiska systemet reda ut regeringsfrågan. Sen handlar det om att ta sig an de värderingar de uttrycker och de grundläggande stämningar det handlar om i valmanskåren. Det kräver en fördjupad valanalys. Vi vet ännu inte så mycket som vi skulle vilja veta. Vi måste engagera SDs väljare för att få dem att rösta på oss. Det är väljarna som är viktiga i sammanhanget.

Vad ska du göra nu?

I värsta fall får jag bli journalist.

 I värsta fall?

Om inga andra möjligheter finns.

Arbetet med att hitta Ban Ki Moons ersättare har ju inletts bakom kulisserna. Vill du bli FN s generalsekreterare?

Nja jag brukar säga att mina drömjobb är brandman, upptäcksresande eller racerförare.

Upptäcksresande har jag redan provat på.

….

Vad jag personligen anser om valresultatet får ni läsa snart. Nu sitter jag hos frisören som ser det svenska valresultatet som ett svek mot hela Europa. ”För oss var Sverige det goda exemplet. Ert samhälle var vår utopi. Vi trodde ni stod för öppenhet och tolerans. Nu krossar ni våra hjärtan” säger han.

 

Dela på

2 Svar på “Dagen-efter-frågor till Carl Bildt i Aten”

  1. Hej!
    Så intressant att det blev en demokrati-konferens, eftersom jag ifrågasatte just Carl Bildts uttalande på hans blogg för några månader sedan om det, men jag önskar att jag hade fått dela med mig av mina statsvetenskaper som ju är en blandning av amerikanska och svenska observationer. Inte bara måste vi definiera vad vi anser vara demokrati och hur den ska upprätthållas, utan också diskutera värdegrunden bakom definitionerna så att dessa tolkas på ett respektfullt sätt av alla.
    /Alexandra Telluselle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *