Det grekiska dramat fortsätter

IMG_7554
”Merry Crisis and a Happy New Election”, lyder dagarnas lyckönskning. Grekiska parlamentet enades inte kring presidentkandidat så det blir nyval den 25 januari. Decemberöverenskommelser är ingen grekisk gren. Det grekiska dramat är därmed återigen ett faktum. Den ekonomiska krisen blev politisk. Nazister i parlamentet som idag skrek och svor och spottade. En krossad socialdemokrati. En högerregering med en hälsominister med nazistiskt förflutet. En växande vänsterallians som lovar bromsa privatiseringar, omförhandlingar av lånevillkor, ökade löner och pensioner, el till fattiga familjer och annat som framstår som en midsommarnattsdröm i ett land med en utlandsskuld som nått 175 procent av BNP trots flera års sparpaket och socialt sönderfall.

Det nya partiet Floden som leds av den kända journalisten Stavros Theodorakis får enligt opinionsundersökningar nästan  7 procent. Gyllene Gryning sjunker efter att flera av deras parlamentariker skakar galler. Pasok (socialdemokraterna) som i sina forna glansdagar minns majoriteter med 40 % straffas av väljarkåren med 4 % och deras f.d. partiledare Georgios Papandreou sägs nu starta ett nytt parti. Hans forna partikamrater, de som svek honom när han fick blev skuldkrisens syndabock, anklagar nu honom för att ytterligare splittra socialdemokratin.

Med andra ord är det tunt på mitten och fullsatt på kanterna. Det är ND (högern) mot SYRIZA (vänsterkoalitionen). Ingen av dem kommer, om jag får sia, kunna bilda regering.

En smutsig valrörelse har redan inletts. Min TV är fullsatt av gubbar som dividerar dygnet runt. Skräckpropaganda om ett förestående förfall. Katastrofologin kablas ut. ”Värre kan det inte bli” säger en taxiförare som tidigare var trogen högerväljare, senast röstade på nazisterna och nu tänker hämnas på sittande regering med att rösta på SYRIZA.Revanschismröstning skulle jag vilja kalla fenomenet. Min kompis bankchefen som arbetar på en av Greklands största banker har för första gången börjat leka med tanken på att Grekland borde återvända till drachman och lämna Eurozonen.

”Vissa spelar tärning med Greklands öde. Vi leker inte med Grekland”. Så lyder NDs senaste reklamslogan. Dessvärre verkar alla politiker sätta sina egenintressen före folkets. Jag har rösträtt i landet men gläds över att slippa rösta enligt uteslutningsmetoden. Som utlandsgrek kan man nämligen fortfarande inte poströsta. Och den 25 januari leder jag P1 Debatt direkt från Moriska Paviljongen i Malmö. Då ska det handla om arbetslösheten i Sverige. I Grekland har den passerat 25 procent. Bland ungdomar som ännu inte lyckats lämna landet är den över 50 procent.

Det finns så mycket att berätta men nu måste jag sova. Följ mig på Twitter för mer information. Läs min bok Kaos- ett grekiskt krislexikon för en fördjupad förståelse. Nu mer aktuell än någonsin. Vi ses och hörs imorgon.

Dela på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *