Följ med till Rumänien ikväll 21.00 i SVT1

Välkommen Våren men varför måste du väcka mig redan vid 5.00? Även om jag förslutit varenda ljusspringa i mitt sovrum är jag klarvaken vid 5. Irritationen lindras när jag blickar ut över vår vidunderligt vackra och sovande stad. Ikväll är det dags för tredje och sista avsnittet i min dokumentärserie ”Vi kallas tiggare”. Sätt på väckarklockan 21.00 och slå på SVT1. Och påminn gärna alla ni känner att titta också. Här har ni en kort trailer.

IMG_5453

I kvällens program följer vi Mihai hela vägen hem till kvarteret Alen Grandinilor i rumänska Buzau där han och andra romer bor. Där möter jag också Gabriels och Catalins ljuvliga lillasyster som är ett av många barn som är kvar när deras familjer lämnar dem för att tigga på våra gator. Ikväll möter vi också Floris & Gabriels lilla solstråle som bor kvar med farmor Cornelia.IMG_5393
Sedan vi filmade har Cornelia blivit allvarligt sjuk och hamnat på sjukhus. Flori som slutligen fick sälja de hemlösas tidning blev tvungen att åka hem för att ta hand om sitt barn och sin svärmor.

Igår blev jag intervjuad av Rumänska TV-nyheterna. Dagen innan hade de sänt ett inslag om vår dokumentär som ni kan se HÄR.
Nu ville reportern komplettera med en intervju. Hoppas det jag sade sänds. Min poäng var att dessa människor blivit Rumäniens ambassadörer på våra gator och att landet borde skämmas för hur de behandlar sina medborgare. Förutom diskrimineringen och rasismen som förekommer där som överallt mot romerna verkar ju bidragen från EUs sociala fonder försvinna ner i fel fickor.
Men redan inslaget om vår dokumentär gjorde skillnad, berättade reportern. Det var första gången de fick se en mänskligare sida av sina landsmän som tvingats lämna sina hem och familjer för att ordna sin försörjning. Raisa berättade om rasismen mot romerna men hon förklarade också att det var svårt för riktiga rumäner också. Högutbildade unga människor som tvingas lämna sitt land för att få ett jobb. Rumäner som har svårt att få det att gå runt ekonomiskt. Faktum är att de senaste dagarna har jag mött en massa rumäner. De flesta har nyligen kommit till Sverige och talar god engelska. Skillnaden är att de oftast är högutbildade, kan språk och har en självsäkerhet som låter dem kliva in och klättra upp i samhällsstegen. De romer vi filmade ville inte ens åka taxi till Opinion Live. Skulle de, som alla ser ner på, som tigger för sin försörjning, sätta sig i en taxi?  Rasismens rivmärken sitter djupt. Nu måste jag fixa frukost till sjuåringen. Kram till er alla.

Dela på

10 Svar på “Följ med till Rumänien ikväll 21.00 i SVT1”

 1. Fantastiskt program om romers liv och leverne i sverige och andra länder….om dessa människors liv och kamp för livet.

 2. Hoppas innerligt att EU:s medelemsländer tar sig förbi de inhemska politiska träskmarkerna i de berörda ländern och finner en bättre väg att få fram medel till bostäder med el, vatten, WC för romerna. Hur läser du läxan utan el t.ex?

  Den här eländiga sociala situationen gynnar bara partier som det xenofobiska och nu högaktuella UKIP i Storbritannien och ljusskygga Fagin-figurer som på olika sätt drar fördel av denna sociala struktur,som ju verkar än värre än Dickens London.

  Det gäller även i Sverige där motsvarande antihumanistiska krafter får sin näring ur den här osannolika misären.

  Det gäller vår demokrati och vår humanism!

  Årets mest angelägna TV-program!

  Merci beacoup mes amis!

 3. Alltså den där händige mannen, som ägde bussen, varför har inte han fått nåt byggjobb i Sverige? Det är ju exakt den sortens arbetskraft byggkrisens Sverige behöver just nu. Tack för ett berikande program om denna komplexa problematik. Och alla nyanserade personporträtt. Kanske det trots allt var seriens verkliga styrka. Det handlar om människor med drömmar och förhoppningar och problem som alla vi andra. Vi är inte så olika.

 4. Hej!

  Har kollat mu på några av programmen. Du är duktig i språk, gör en bra insats med programmet. Lycka till framöver med vad du gör!
  Bamsekramar Anita Olsson

 5. Hej,
  bra program , du är duktig på att komma människor nära.
  Jag tycker att programmet visar att tiggeriet inte hjälper människor att bryta sina dåliga cirklar. Några får det materiellt litet bättre men äldsta barnen slutar som 15-åring skolan för att ta hand om småsyskonen. Andra slutar skolan då de får egna barn som 16 – 17 åringar. Missären upprepar sig därmed i nästa generation. Den som med egen energi lyckats skapa en bättre tillvaro ses inte som ett exempel utan möts av avundsjuka.

  Förslag:
  Varför inte följa upp programserien med program som visar vad som händer där hjälporganisationer , som Läkarmissionen, går in och försöker hjälpa och skapa en miljö med hjälp till självhjälp.
  Det var ju den vägen som Valfridsson förordade i sin utredning.
  Finns det exempel likt Hand i Hand , som verkar i Indien? Nyckeln för dem är ju att i första hand vända sig till kvinnorna.
  Det kanske finns exempel på hur EU-pengar används positivt istället för korruption?

  1. Googla på Hjärta till Hjärta om du vill.
   Tror Alexandra nämnde någonstans att de nu är verksamma just i det området Buzau.
   En TV-serie om det och hur det lyckas vore fantastisk.
   Vid min närmaste matbutik har det suttit en ung tjej och frusit hela vintern. ( Det får en att tänka på sagan Flickan med svavelstickorna – så dystert i en demokrati på 2010-talet) Hon borde ju ha varit i utbilding om allt sett annorlunda ut…

  2. Bra idé. Precis som Gröna Lyktan svarade så har just Hjärta till Hjärta börjat arbeta i Buzau. Och jag kommer följa arbetet även om jag inte har något uppdrag. Kram och tack för dina ord.

 6. Sett på dina program om de rumänska tiggarna. Intressant och viktigt! Tragedi för individerna och nästan omöjligt att diskutera i vardagen då det generar rasistiska mothugg. Kanske programmen kan öppna några ögon ✊
  Tina

 7. Hej Alexandra ! Jag tycker att du gjorde enormt bra program om romer. Jag försöker prata med dem när jag ser dem utanför butikerna men de kan ju inte svenska så det blir ju inte så inte så avancerat. Kan du rumänska ? Fortsätt att göra i program i den stilen. Torbjörn. PS(jag bodde på Osbyringen på 70-talet och brukade ordna gårdsfester, så kanske sågs vi på den tiden)DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *