Från humanistiskt hav till glammig gala!

IMG_4457
I ett humanistiskt hav av paraplyer på Medborgarplatsen slog det mig att förra veckans löpsedlar om SDs ökning plötsligt kändes så fjärran. Nu enades människor i alla åldrar, ur alla samhällsskikt för att manifestera solidaritet med människor på flykt. Trots femtio nyanser av grått har Stockholm aldrig varit vackrare. Några romska tiggare som brukar sitta på Medis plockade hastigt sina plastpåsar och gick iväg. Jag undrar om de tänkte att deras nöd och utsatthet inte väcker lika mycket engagemang. ”De senaste dagarna har de fått mindre i muggarna”, berättade en romsk kvinna. Kanske förmår vi inte ta in allt elände på en och samma gång.

Från grekiska övärlden kommer rapporter om kaos med tusentals flyktingar som dagligen ankommer och sover på gator och torg. Mytilinis borgmästare varnar för en ”explosiv” stämning som kan urarta när som helst. Jag åker ner till Aten på torsdag för att bevaka valrörelsen så då kommer fler detaljer.

Igår bjöd Unicef och Operakällarens vd Abbe Ibrahim till ett fantastiskt frukostseminarium och barns situation i vattenbristens avkrokar med bl.a. professorerna Hans Rosling och Johan Rockström. Jag älskar Hans Rosling. Hans skärpa och humor, hans pedagogiska förmåga att förenkla svåra skeenden, hans sätt att vrida fokus mot framstegen. Det var inte bättre förr. Världen blir bara bättre och fler flickor än någonsin får gå i skolan. Efteråt talade vi i enskildhet en stund om flyktingkatastrofen och professorn var rasande på den endimensionella etiketten – smugglare. Rosling menar att de skulle kunna jämföras med Raoul Wallenberg och andra som genom tiderna hjälpt människor. ”De säljer varken vapen eller knark. De hjälper bara människor att resa” fastslog han och hänvisade till Transportansvaret som vi ska diskutera vidare i nästa P1 Debatt den sista söndagen i september som handlar om just Flyktingkatastrofen.

Det var en ära att också få träffa skådespelaren, Unicef-ambassadören och Black Power-aktivisten Danny Glover – ”I’m too old for this shit”.IMG_4459

På kvällen var det bankett och jag satt med Eurovision-vinnarna Loreen och Carola .
IMG_4482
Så hängde jag så klart med min kompis Camilla Olsson från New York och roliga Bathina Philipson som ni kan se i SVT Play:
IMG_4481

Dela på

9 Svar på “Från humanistiskt hav till glammig gala!”

 1. Jag stötte på detta kraftfulla och läsvärda inlägg av SDs Mattias Karlsson:

  https://m.facebook.com/mattias.karlsson.9889/posts/10152985726586097

  Det är sällsynt att höra någon i SD som så starkt tar avstånd från rasism och avarterna i sitt eget parti samtidigt som han efterlyser en konstruktiv dialog när det gäller invandring och integration. Jag tror en stor majoritet i Sverige känner precis samma frustration som han gör.

  Läs även de positiva kommentarerna. Jag hoppas verkligen att han blir bönhörd och att även någon på andra sidan vågar påbörja det nödvändiga brobyggandet så att majoriteten i mitten kan läka det sår som extremisterna på båda sidor försöker slita isär.

 2. Ännu ett utmärkt inlägg i debatten av PM Nilsson i Dagens Industri

  http://www.di.se/artiklar/2015/9/10/ledare-dags-for-en-ny-ton-i-migrationsdebatten/

  Jag börjar få hopp att vi nu kan ta oss ur den låsning och polarisering som blivit i flyktingdebatten. Alla som vill bidraga till en minskning av polariseringen i samhället och främlingsfientligheten som kommer i dess kölvatten bör nu krypa upp ur skyttegravarna. Vi behöver hjälpas åt att hitta en gemensam bas att stå på i debatten i form av grundläggande värderingar som nästan alla är överens om. Sedan kan vi utifrån dessa gemensamt hitta de bästa strategierna för en både human och realistisk flyktingpolitik!

 3. Nu är det tydligen stora problem i Turkiet!! Turkarna ger sig på kurder har avrättat en liten flicka!!!? Så fruktansvärt hemskt detta!! Vad är det med turkarna egentligen?!!! Kan någon förklara?!!

 4. Tiggarna blir också bortfösta av vakter har jag bevittnat flera ggr, fast de egentligen får vara där! Samma vakter som spänt ögonen i mig hotfullt, i tron att jag är en av dom. Har fått min beskärda del också, av hotfulla, hatiska blickar.

 5. … Även uttittad, personer som följer allt man göra, utskrattad, påhoppad med glåpord dagligen, var man än befinner sig.

 6. Får tacka SD att de gjort dessa trakasserier och övergrepp legitima, även för deras kampanj gentemot romer som tigger, – som de så enträget kämpade för! Tack för allt ni gjort för att knäcka mig och många andra!(ironisk)

 7. I’m just commenting to make you understand what a great experience our princess undergone going through yuor web blog. She realized lots of pieces, not to mention what it’s like to possess an incredible coaching nature to have others clearly learn about various hard to do matters. You undoubtedly did more than people’s expected results. I appreciate you for imparting the priceless, safe, educational and as well as cool guidance on the topic to Kate.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *