Gaza – Bland och bortom ruinerna

”Welcome to the biggest open-air jail. A living hell” sa den första människa jag mötte imorse i Gaza, en frilansjournalist som öste besvärjelser över en värld som vänt dem ryggen. Det blir inga lång utläggningar härifrån just nu. Om dricksvattnet som inte är drickbart, havsvattnet som inte är badbart. Om sönderbombade avloppssystem och elledningar. Ni får bara bilder. Efter att ha mött en massa människor idag är jag känslomässig köttfärs. Från taxiföraren Ibrahim som viskade att han säljer knark för att försörja sin familj till människorättsaktivisterna som berättar om våldet mot kvinnorna – det ekonomiska, sociala, kulturella, strukturella, politiska. Människor som berättar om en vardag av fruktan och förtryck, frihetstörst och frustration. Jag ska skriva när jag är hemma igen. Tills dess får mina bilder berätta. Allt börjar på Eres Checkpoint, den israeliska sidan, bland unga soldater med automatvapen, med korta förhör, pass- och tillståndskontroll. Sedan genom denna ståltrådsklädda gång till palestinska sidan och Hamas  Checkpoint.

IMG_1009
IMG_1012
Med Mahmoud från Michigan. Taxiföraren som lämnade USA för att återvända till hemlandet en vecka innan kriget.
IMG_1027
Kvinnors utsatthet ökar i takt med fattigdom och arbetslöshet. Föreningen Aysha stödjer kvinnor och barn genom att försöka skapa arbetstillfällen och utbilda kvinnor.
IMG_1110
IMG_1131
Det här är Nabila. Gazas enda kvinnliga fältarbetare. Fembarnsmamma.
IMG_1143
I rasmassorna bor människor. Mammor, pappor och barn.

IMG_1156
IMG_1165
IMG_1169
Små, snabba steg bland sönderskjutna huskroppar:
IMG_1195
Varenda dag går pappa Nidal och sonen Muhammed till sitt gamla hem. Varenda dag sitter de och sörjer sitt liv som slogs i spillror:
IMG_1244
Så gick vi till ett flyktingläger. Siffrorna på svarta tavlan:
IMG_1267
Vi avslutade dagen med myntaté och vattenpipa hos människorättsaktivisterna Mona och Ibrahim och deras tre barn som bor i en oas med egen bassäng omringad av palmer, olivträd och örter. Deras granne dödades förra sommaren:
IMG_1279
Vill ni ha flera bilder?

Dela på

35 Svar på “Gaza – Bland och bortom ruinerna”

 1. Tack för att du ser till att Gaza inte tystnar. Vidriga förhållanden för människor som osynliggörs så fort nyheterna tystnat. Vi borde alla kräva en förändring. Att människor får bygga upp sina hem igen. Vi borde alla kräva att blockaden hävs.

  1. Punkt ett måste vara att befria Gaza från Hamas. Israel och Gasa befinner sig enligt FN i ett krigsliknande tillstånd, detta ger Israel rätt att blockera Gaza. Israel saknar förhandlingspartner,då Hamas, enligt sina stadgar inte får förhandla med Israel. Israel ska utplånas. Israel lämnade Gasa i hopp om en fredsuppgörelse. Resultatet blev raketbeskjutning av civila mål i Israel.

   1. Det är inte Israel som sett till att Gaza är i den position dom är i idag, det är Terroristgruppen Hamas.
    Hamas skickar fram sitt eget folk, sina kvinnor och barn för att strida åt dom.
    Vägrar att sluta fred och avfyrar raketer på raketer mot Israel.
    Israel försvarar sig och besvarar elden, talar samtidigt om vart dom kommer skicka in raketer och ber folket i Gaza att avlägsna sig från dom platserna. Hamas tvingar dom att stanna kvar, gå upp på hustaken och ta smällen för sitt land!
    Israel sänder samtidigt in lastbilar med förnödenheter till folket i Gaza som Hamas tar. För att sedan stå och vråla i media att Israel tar död på dom!

    Läs på lite innan du skriver ut att Israel borde utplånas osv!

    ””Även dåren anses vis om han tiger och klok så länge han håller mun.””

  1. Tack för att du håller våra ögon öppna för det hemska liv som människor i Gaza har att leva med. Vi borde kräva stopp på alla former av blockad samt att Gaza byggs upp igen. Må gud vara med dig alltid

 2. Tack Alexandra. Fantastiskt talande bilder. Jag uppskattar rapporter som inte är filtrerade av mainstream media. Mina tankar går till människorna i Gaza som levt som flyktingar i sitt eget land i flera generationer. Muren måste rivas.

 3. tungt att hör hur kvinnorna blir behandlade av sina men och det fruktansvärda vattnet som fyller Polen undrar hur palestinierna i Syrien har det

 4. Lycka till på din resa. Jag kom bara till Eretz, med en mängd andra människor, vi kom inte in. Men vi kunde lämna dagligvaror, mediciner mm, utanför. Det var 25/1 2008. Aldrig kunde vi tro att Gazaborna skulle vara instängda till idag, och fortfarande är.
  Allt gott Alexandra! /Inger

 5. Tack Alexandra, för att du ger röst åt dem vars röster vi annars kan välja att inte höra. Varmt välkommen till oss i Jenins flyktingläger på Västbanken efter ditt besök i Gaza, vi jobbar på Frihetsteatern (www.thefreedomtheatre.org). Hälsar Johanna och Jonatan med barnen Jasmine och Jamiro.

 6. Tack Alexandra. Jag kan inte beskriva min sorg över att Palestinierna lever som flyktingar i sitt eget land, det är mycket orättvisor som stor makterna skapar i denna värld bara för sina intressen. Nu har det gått sedan slutet på 1800 talet utan lösningar. Jag tror att Vallenberg har vänt sig många gånger i graven för det som sker. Jag undrar vad skulle han gjort om han har levt nu?

 7. Säger också tack för att du inte ger dig! Men VAD kan vi göra för att detta ska uppmärksammas så att något händer? Ligger nyckeln i USA? Kan vi trycka på EU mera och gå den vägen?

 8. Tack Alexandra för att du finns där och återberättar upplevelser av ockupation, rasism och krigsförbrytelser.

  Vill passa på att varmt rekommendera Emil Jensens nya dikt om Nyanseringar och att ta ställning

  Den kan vara bra att luta sig emot när de som försvarar Israels raistiska förtryck kräver dig på nyanseringar och
  undergräva ställningstagande för palestiniernas frihetskamp.

 9. Till alla er som vill ”riva muren” ”stoppa blockaden” etc, vore det inte en bättre idé att hjälpa palestinierna ur Hamas klor så att dessa människor får möjlighet att bygga upp Gaza igen och kanske också slutar då också beskjutningarna mot Israel som ligger bakom denna demolering… Sålänge det finns fraktioner i Gaza som beskjuter Israel så kommer de och bör de besvara elden. Det behövs också en motpart att förhandla med för Israel, Hamas kommer aldrig att fungera som en sådan.

 10. Hej Alexandra,
  Från mitten av Rinkeby hälsar och tackar jag och tackar dig att du besöka och skriva om mitt hemstad Gaza.
  Jag önskade jag kunde se min familje som inte träffat på mer än 3 år nu pga den stängde gränsen till Gaza.
  Jag drömmer att en dag min son kan se hans morfar och hans mormor grav som dödaes av israeliska raketer under det senaste kriget i somras.
  Han kommer aldrig träffar henne och det är inte hela säkert att han kommer se hennes grav.
  Stort Tack för dig ich alla som berättar om världens största fängelse Gaza.

  1. Hej och tack för din kommentar Raed. Jag är så ledsen för vad som hänt er och jag beklagar verkligen förlusterna. Gaza är fantastiskt fint och människorna jag mötte var varma, trevliga och hjälpsamma. Jag hoppas ni kan komma hem en dag och njuta av ett öppet och fritt Gaza. Jag önskar er allt gott och kom gärna fram och hälsa om du ser mig i Rinkeby! Stor kram och må bäst.

 11. Önskar så att folk hjälpte den palestinska befolkningen bli av med sina tyranner i hamas och fatah. Om östeuropas befolkning kunde revoltera mot socialismen där borde befolkningen på Gazaremsan och Västbanken också kunna det.

  Vart åker du härnäst? Till Sudan? Somalia? Västsahara?

 12. Det du gör är oerhört viktigt. Gazabornas belägenhet behöver uppmärksamhet och opinionen behöver växa mot Israels grymma blockad och upprepade krig mot den lilla remsan av Palestina. Dina bilder får betydelse och sprids. Tack! En ny armada av Ship to Gaza är på väg. Många icke-vålds aktioner jobbar mot samma mål. Befria Gaza!

 13. Ja,vad synd det är att palestinierna styrts av ledare som sagt nej till fred med Israel, nej till att erkänna Israel och istället ägnat sig åt att sprida terror, antisemitism och en totalt ovilja att följa FN kring uppdelningen. Befria Palestina – från Hamas!

 14. Gaza är den enda plats på Jorden som judar etniskt har rensat. Det gjordes genom beslut från den judiska staten Israel. Rensningen genomfördes till 2005 och den grupp man etniskt rensade var judar. Sedan 2005 är Gaza juderent. Det var ett av kraven som Gazabornas Hamas krävde för att sluta skjuta raketer mot Israel. Vad hände därefter? Hur många tusentals raketer har Gazaborna skickat mot Israel sedan dess? Men då bryr sig inga antisemiter, även kallat antisionister, om beskjutningen. Men varje gång Israel besvarar elden så kommer antisemiterna fram och i en kör anklagar Israel för att starta kriget. Blockaden mot Gaza, som är helt legal, och som upprätthålls av Egypten och Israel är till för att inga vapen skall smugglas in till Gaza. Men antisemiterna kallar det för Israels blockad och ignorerar att blockaden drivs även av Egypten. Det är inte Israel som förstör i Gaza utan det är Gazaborna själva. Vill man inte ha fred så får man stå sitt kast.

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195440#.VVcUtpMnJvU

 15. Pascalidou Varför tar du inte upp alla dom grymheter Hamas håller på med sin egen befolkning? Dom vägrar erkänna Israel och kommer aldrig ingå fred med dom, utan deras krav är att utplåna israel och judarna, dom som kommer i kläm är folket i Gaza.
  Varför är inte världen lika upprörd över dom blockader Egypten satt upp mot Gaza?

 16. Vad har väst uppnått med alla sina insatser för ”Palestina”, insatser som har pågått i decennier? Israels grannar har medvetet förevigat konflikten genom att hålla palestinierna som gisslan. Stärkta av FN, som genom att ge dem ett ständigt flyktingstatus och inte låta dem att integreras någonstans, har konflikten grundmurats. Denna situation finns inte någon annanstans i världen och det visar hur regeringarna i regionen använder palestinierna som en bricka i sitt politiska spel. Lösningen är helt säkert inte att fortsätta med samma misslyckade politik från väst i ytterligare 50 år! Genom reportage som detta springer journalister Hamas ärenden. Det är precis det Hamas använder palestinerna till. Eller vad tror du? Kanske dags att ställa de som verkligen är ansvariga till svars?

 17. Som så många andra redan har skrivit så är Gazas stora problem terroristorganisationen Hamas. Men för att göra det hela lite mer enkelt så kan vi backa tillbaka bandet ett par år..

  Innan år 2005 så kontrollerade Israel hela Gazaremsan, men det internationella samfundet pressade Israel kraftigt och tvingade Israel att ge bort Gaza i utbyte mot fred. Denna deal fick namnet ”Land for Peace” då löftet från palestiniernas (arabernas) sida var fred. Men vad hände?

  Ariel Sharon tog det svåra beslutet att riva upp varenda judisk familj som levde i Gaza eftersom detta område nu skulle övertas av araberna. IDF gick in i Gaza och bokstavligen släpade ut judiska familjer för att göra plats araberna.

  Den judiska befolkningen i Gaza hade dessutom byggt upp över 3.000 växthus – något som kunde ha varit araberna till stor nytta då en hel grönsaksindustri nu fanns. Men vad gjorde man istället? Otacksamma som de är så förstörde de varenda växthus eftersom de hade lämnats kvar av judar – ”sionister” – och därmed gick möjligheterna om en blomstrande ekonomi för Gaza förlorat.

  Nå, araberna hade nu fått Gaza. Israel höll sin del av avtalet. Skulle araberna hålla sin del? Knappast. Redan DAGEN EFTER så avfyrades raketer och granater från Gaza mot civila mål i Israel.

  Det bör också nämnas att Hamas – denna brutala terroristorganisation som inte bara kallblodigt avrättar judar utan även sina arabiska bröder – sattes till makten av Gazaborna själva! Det var Gazaborna som röstade för att Hamas skulle styra dem med hjärnhand och så har det också varit sedan dess. Att Gazas befolkning själva röstar fram en terroristorganisation som Hamas säger en hel del om folket som faktiskt bor där.

  Det första Hamas gjorde när de kom till makten var att kallblodigt avrätta sina politiska motståndare. Man avrättade dem dels med nackskott och dels så kastade man ned dem från höga hustak för att därmed spara ammunition. Det är Hamas.

  Som tidigare också har nämnts här i kommentarerna så är den blockad som Israel upprätthåller mot Gaza helt legal enligt internationella lagar då Israel och Hamas befinner sig i krigstillstånd och då Hamas bestämt vägrar att förhandla med Israel. Skulle denna blockad upphävas (Gud förbjude!) så skulle vapen från Iran återigen kunna smugglas in till Gaza utan några som helst problem.

  Det är också intressant att gemene man tycks ha så förfärligt svårt för den israeliska blockaden av Gaza, men Egyptens helt legala blockad mot Gaza bryr man sig inte alls om. Som bekant så är även Egypten trött på det lilla terrornästet Gaza och har liksom Israel upprättat en fullt legal blockad mot området.

  Liksom Israel så använder man sig också av säkerhetsstängsel, eller som media gärna kallar det ”murar”. Liksom Israel så demolerar också Egypten arabers bostäder för att kunna bibehålla säkerhetstillståndet. Senast för bara ett par månader sedan så demolerade Egypten ett stort antal arabiska hus vid gränsen till Gaza i staden Rafah – något som resulterade i att över 10.000 araber blev hemlösa. Enligt uppgift så har numera Egypten helt och hållet rensat denna stad från araber då man istället har upprättat en säkerhetsbuffertzon mot Gaza.

  Men allt detta håller media tyst om. Det blir enbart intressant när det är Israel (läs: judar) som vidtar sådana säkerhetsåtgärder.

  Man kan dock inte sticka under stol med att Gazaborna lever under förfärliga förhållanden och det är tragiskt. Problemet är dock inte Israel, utan snarare Hamas. Det bästa för Gazaborna vore om Hamas avsattes från makten, men det var ju trots allt dem själva som röstade fram denna terroristorganisation så jag tror knappast att det är av intresse.

  Följande bör också sägas; Utan Israels hjälp så hade Gazaborna gått under för längesen, ty det är tack vare Israel som araberna i Gaza fortfarande lever. Israel förser Gazaborna med ofantliga mängder förnödenheter såsom; mat, medicin, kläder, djurfoder, bränsle etc.

  Mellan söndag till torsdag så rullar israeliska lastbilar in till Gaza via gränsstationen Kerem Shalom med alla dessa förnödenheter. Israel skickar i snitt in 600 lastbilar i veckan, fullpackade med flera TON förnödenheter. Detta sker alltså år in och år ut.

  Därför så är olagliga organisationer såsom ”Ship to Gaza” och liknande bara patetiska då man påstår att man vill förse Gazaborna med förnödenheter. Ptja, om man anser att UTGÅNGNA mediciner och dåligt packeterade produkter är förnödenheter, så visst. Den lilla ’förnödenheter’ mängd som dessa piratskepp har att erbjuda Gazaborna blir till intet när man ser till helheten då det faktiskt är Israel som föder Gazaborna.

  Jag säger bara en sak; Befria Israel!

  Shalom.

 18. Blockad??
  Var 5:e minut dygnet runt 24/7 passerar en fullastad lastbil in till Gaza-194.000 kg/ timme!
  Sjukvård, gas och bränsle!!!
  Från. Egypten: noll.
  Alla båtar omlastas i Ashdod- när de inte beskjuts- för vidaretransport till Gaza.
  Vilket annat land förser sina fiender med förnödenheter.
  Byggnadsmaterial : 24.000 ton i år.
  Lägg skulden där skulden skall läggas!
  På Hamas.
  Om Hamas lade ner sina ambitioner på massmord skulle freden komma nästa sekund.
  Nu slåss Hamas och ISIS om territoriet.
  De bryr sig inte ett skit om befolkningen i Gaza
  Bort med terrorirganisationerna för Gazas befolkning.

 19. Tack för kommentarerna 20-25!!!! Hur ska den sidan komma fram i debatten!
  Nu lyssnar jag på hur Hamasledare välkomnar IS (P1 morgon den 15 juli) om de ställer upp i kampen mot Israel! Snart finansierar Sverige IS också. När ska svenska mediers ointellektuella och ensidiga rapportering om detta få ett slut? Jag har i och med denna konflikt fått upp ögonen på hur vansinnigt snedvridna svenska medier är och min syn på dem har förändrats för all framtid. Man kollar på varandra och skriver ungefär samma sak: det är synd om Gazaborna (ja väldigt sant! ) och allt blir bra om Israel slutar ockupera och hålla blockad (nej inget tyder på det, se ’Land of peace- projektet’ Undantag i pressammanhang är svd som ibland ser andra sidan, särskilt Ivar Arpi som är jättebra. När kan en debatt i tv tex låta båda sidor få komma fram. Konkreta siffror på h.ur mycket Israel hjälper Gaza med förnödenheter och på hur många vapenkonvojer på väg till Gaza man stoppat under åren och att DETTA är orsaken till blockaden. Och varför verkar ingen veta att Egypten också blockerar? Därför att medierna inte berättar om detta.

 20. Den 16 september sade Abbas att han ”välkomnar varje droppe blod” som spills i Jerusalem. Han har inte fördömt en enda attack av de 40 attacker som utfördes mot israeler den senaste månaden. Han och Fatah fortsätter att använda sig av både internet och traditionell media för att uppvigla palestinierna till ännu mer våld.
  Sedan 1967 då Jerusalem återförenades har Israel kraftfullt försvarat de heliga platserna, inklusive al-Aqsamoskén. I Mellanöstern när våldsbejakade islamister vanhelgar och förstör kyrkor, synagogor och världsarv samt egna moskéer, förblir Israel den enda garanten av Jerusalems heliga platser. Palestinierna har utnyttjat ”al-Aqsa är hotat”-kortet sedan 1929 då Jerusalems dåvarande mufti Haj Amin al-Husseini använde det för att uppvigla till massakrer av judar i Hebron och på andra ställen. Knappt hundra år senare är moskén fortfarande oskadd men lögnen lever vidare

  Israel som angrips i media och sociala medier. En intensiv kanonad av kritik som går ut på att det Israel själva som är ansvariga för attackerna, eftersom palestinierna är så frustrerade över att de inte har någon egen stat. Israel angrips också för att en del av personerna som utför terrorattackerna har dödats av polis och militär.

  Denna våg av attacker, över hundra hittills, startade utan att Israel gjorde något. Om inte de palestinska terrorattackerna hade genomförts hade ingen dödats eller skadats. Det är viktigt att komma ihåg.

  Den svenska debatten är befängd. Den utgår från att det är Israel som hindrar en palestinsk stat, när det är precis tvärtom. Det är det palestinska ledarskapet som gör det. Låter det märkligt? Tänk då på att två palestinska ledare har sagt nej till konkreta erbjudanden om en palestinsk stat bara de senaste femton åren
  Israel har två gånger de senaste femton år i konkret handling visat att de står bakom bildandet av ett Palestina. Det är det palestinska ledarskapet som har hindrat detta. Hur kan det vara så? Det första man tänker på är att det inte varit tillräckligt bra villkor. Men det stämmer inte, för då hade Arafat och Abbas kommit med motbud. Det gjorde de inte

  År 2000 skedde intensiva förhandlingar i USA under ledning av president Clinton. På bordet lades ett konkret förslag där en palestinsk stat skulle bildas. Detta sa Israel ja till. Om palestinska ledaren Yassir Arafat sagt ja skulle en palestinsk stat ha bildats. Han sa nej och åkte hem utan att ens komma med ett eget förhandlingsbud.

  2008 erbjöd Israel igen en palestinsk stat med mer generösa villkor än 2000. Nye palestinske ledaren, Mahmud Abbas, svarade inte ens. Även då kunde en palestinsk stat ha bildats.

  2015 Israel erbjuder i förhandling att få bygga upp sitt tempel igen brevid doom of rock men palestinerna säger nej igen.

  2015 Ett förslag från Jordanien om att övervakningskameror skall placeras på Tempelberget har fått motstridiga reaktioner.
  En talesman för Israels regering säger att det är i Israels intresse att kameror skulle finnas på platsen för att bevisa att Israel inte gör något för att förändra status quo på platsen eller agerar provokativt.
  De palestinska myndigheternas utrikesminister Riyad al-Maliki sade att förslaget är en fälla.
  Det är lätt att förstå honom, det skulle bli betydligt svårare för palestinierna att sprida lögner om Israel om det finns bildbevis på att de ljuger

 21. Ber er att börja från början, varför fanns det judar i Gaza från början? Jo för att judarna när dem kom och tog över palestina och etniskt rensade dess befolkning även tog sig in i Gaza och kastade ut människor från sina hem och tog deras mark och började bygga sina vacka växthus på denna redan ägda marken. Så palestinier har all rätt att ta tillbaka sin mark! Och Hamas … Vilken Propaganda! Hamas är en organisation som bygger på att befria palestina! Och jag som bott i Just Gaza kan försäkra er att Hamas inte behandlar människorna illa på det sätt som näms! Vem är Hamas? Hamas är vanliga män och kvinnor från familjer som bor i Gaza! Och dem är inga terrorister för att dem inte vill ha erkänna Israel? Det är som att ge bort sitt land! Vem skulle gå med på att ge bort sitt land till ett folk som stal landet genom att massakera människor och genom att styra de palestinska delarna som om de var fängelsen! Och nej ingen fred med Israel innebär att Palestinierna skulle få tillbaka sitt land, de gränser avtalade år 1948 eller senare avtalade gränser. Vare sig det är vapenvila eller inte, så äter israel upp palestinsk by för palestinsk by, där palestinier blir hemlösa för att befolka en judisk familj. Så nej, kanske kan israel börja med att svveckla sina bosättningar som är illegala, och byggda på, enligt internationell lag, Palestinsk mark! Man kan inte be HAMAS sluta skjuta raketer då barn, kvinnor män varje dag skjuts till döds av ingen anledning alls mer än att judarna vill avbefolka områdena, barn anhålls, torteras och traumatiseras tvingas att skriva på papper där dem erkänner att dem kastat sten, skriver man inte på hotas man med att bli våldtagen! Vilken fred snackar ni om! Palestinierna är ett våldtaget folk på alla jävla sätt och vis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *