God morgon från den grekiska hettan. Här är det värmebölja. Bildligt och bokstavligt.
Skrällseger i Fotbolls-EM mot Ryssland och Grekland möter Tyskland på fredag. En politisk rysarmatch. Val där ny regering idag kommer bildas. Nygammal regering. Medan Europas ledare pustar ut drar grekerna andan för alla vet att de två partier, Nea Dimokratia och PASOK, som systematiskt kört landet i botten i tre decennier nu istället för att alternera makten kommer att samregera. Sorgligt även att Gyllene Gryning, krisens avkomma, återigen tog plats i parlamentet. Trots våldet, både i och utanför tv-rutan, röstade grekerna in dem. Partiledaren och hans fru och son är alla på valsedeln. Det grekiska dramat har bara börjat.
Jag har rapporterat för P4 Extra, TV4s Nyhetsmorgon och Expressen och kommer skriva mer om detta senare idag.
Ni som missade Cecilia Hagens intervju med mig i Söndagens Expressen Web igår kan klicka här. Kan dessvärre inte hitta hela intervjun som jag själv inte sett.
Idag skriver jag också en längre artikel i Expressen om Helvetet Hellas som väntar runt hörnet. Här kan ni läsa den.
Nu när jag installerat internet här hemma i Aten kommer ni även få bilder och flitigare rapporter.
Jaaa, jag vill se massa bilder. kram
Hett hett! Verkligen hett är det även här på Peloponnesos.
Du skriver mycket bra om krisen, helvetets Hellas var bra!
Ha det gott där i Aten ,väntar på dina rapporter därifrån.
http://www.peloponnesos.net
Bra skrivet om Helvetet Hellas i Expressen.
Alexandra, vad välskriven din kolumn i Expressen är, men så skrämmande! Jag blir så orolig över utvecklingen i Europa. Jag var naiv och trodde att EU (= ett stort gemensamt Europa) skulle sudda ut landsgränser och skapa gemenskap på ALLA nivåer. Istället verkar främlingshatet frodas och storfinansen styr. Tyvärr är ju Grekland bara det första land som drabbas, Spanien ligger strax efter och snart kommer Portugal, Italien och Irland efter. Jag är mest insatt i Italiens problem med en rusktigt stor svart ekonomi. Allmänhetens ovilja till att betala skatter beror det enbart på att makten oftas är korrupt? Det skänker till eftertanke när man inser hur bräcklig demokratin är när ekonomin krackelerar. Det absolut mest tragiska i dessa historier är dock det du uttrycker så bra i din kolumn ”Krisen är ett tyst krig. Ett krig mot de svagaste. De andra har antingen redan flytt eller flyttat sina pengar. De som är kvar är de som varken har utbildning, kontakter eller kontanter.” Tack för att du ger röst åt dessa de svagaste. Tack för att du ger ett mänskligt perspektiv på krisen. Alltför många artiklar handlar bara om vad krisen kan betyda för räntorna på våra bostadslån eller vår charterresan till Kreta. Ditt tv-program om krisen Grekland var mycket sevärt, men ack så beklämmande och tragiskt.