Nazistpoliser, kvävda kvinnoröster och fotbollsfest!

God morgon vänner! Här vaknar jag, Melina och min mamma till +35 C och ett stilla djupblått hav i Vouliagmeni, Aten. Vi packar ner frukost till stranden, badar och bygger sandslott, sover siesta, leker i parker och äter middag ute. Jag jobbar när någon ber om rapporter eller analyser och försöker vila bort vårens förkylningar. 

Slående och sorgligt var valresultatet som avslöjade att varannan polis i Aten röstat på nazisterna i Gyllene Gryning. Statens väktare som besitter våldsmonopolet och är satta att skydda människor röstar alltså på ett våldsamt parti som inte gjort annat än att misshandla människor och hota flyktingar, homosexuella och vänsteraktivister med att de ska göra ”tvål av dem”. Nu höjer jag inte längre ögonbrynet när jag hör demonstranter kalla poliser för fascistsvin.

Demokratins vagga har också en del kvar att önska när det gäller jämställdhet och kvinnors representation i maktens korridorer. Äntligen uppgår kvinnor efter detta val till 20 %. Dessa kvinnor kommer framför allt från vänsterpartierna där kvinnor finns flitigt representerade upp till 33 %. Till höger är det däremot rena gubbklubben. Segrande Nea Dimokratia har bara 13% och Gyllene Gryning har bara en enda kvinna som dessutom är partiledarens fru. Apropå den nepotism och korruption de säger sig vilja krossa.

Nu handlar allt om regeringsbildandet som kommer ske under dagen tror jag. ND har redan lovat sänkta skatter och momser. I övrigt tillskrivs allt hopp till fotbollsrysaren på fredag mellan Grekland-Tyskland som givetvis fått politiska dimensioner. Tyska tidningen ”Bild” skriver om de fattiga grekerna som borde nöja sig med en förlust och grekerna piskar upp en revanschlust mot andra världskrigets tyska ockupanter som nu är tillbaka i ny sofistikerad form. Denna gång har de bytt ut vapnen mot attachéväskor och laptops.

Nu måste jag svalka mig. Så fort jag fått igång kameraöverföring får ni bra bilder.

 

 

Dela på

3 Svar på “Nazistpoliser, kvävda kvinnoröster och fotbollsfest!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *