Hoppets Hallunda

Hej alla fina! Hoppas ni mår fint!

Häromdagen föreläste jag i Svenska Kyrkan i Hallunda, Norra Botkyrka för en brokig samling människor i alla åldrar och från en massa olika kulturer. Det var så härligt och tanken var att jag skulle tala om min bok ”Kaos” men jag valde att peppa ungdomarna på plats för att satsa på skolan och högre utbildning, att kämpa för att få leva de liv de drömmer om. En ung tjej räckte upp handen och sa: ”Det är ingen idé att studera på universitetet. Vi kommer ändå aldrig att få jobb.” Det är så sorgligt att så många ungdomar ger upp. Unga, starka förmågor som ser sina föräldrar kämpa hårt och stånga sig blodiga mot stängda dörrar.

Maria Mpoy från Jordbro som är med i P1 Debatt på söndag berättade om sin pappa som var det sjunde barnet i en fattig familj i en liten by i Kongo. Han lyckades studera på universitetet mot alla odds och blev slutligen diplomat i Tanzania. Men trots mer än 20 år i Sverige och ständig kamp är han fortfarande fjättrad vid diskjobbet. Hennes mamma som är barnskötare får inga jobb för att hon bryter. Istället går hon runt i affärer och jämför priser i något Fas 3-jobb. Det krävs mycket krut och jävlaranamma att som ung ändå hålla hoppet vid liv och framtidstron intakt. Därför måste vi inspirera mera. Vi måste alla ta oss tid att peppa, stötta och kittla ungdomar som saknar stöd och dörröppnare i sin omgivning. Det finns fantastisk förmågor där ute som bara behöver vattnas med några droppar vatten för att blomma ut. Ge dem näring. Ge dem ljus. Vi kommer behöva dem imorgon. De är vår framtid. De kommer ta hand om oss när vi är gamla och skröpliga och ligger på hemmet. De kommer kämpa för ett samhälle som värnar om alla sina medborgare.

På söndag handlar P1 Debatt om skolan. Ni är alla hjärtligt välkomna till Kulturhuset innan 16.00. Fri entré och publiken får göra sin röst hörd.

Här kan ni läsa min Metrokolumn om svenska skolan- vår viktigaste valfråga!

Nu ska jag träna med Sveriges bästa PT Johan Lindqvist på Kampsportslabbet. Jag som hatar att sparka neråt hoppas på höga roundkicks. 

 

 

Dela på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *