Julig söndag i Aten!

Hej alla godhjärtade vänner. Det har varit en solig söndag med en massa härliga möten. Imorse med Fedon Lindberg, den berömda greknorska doktorn som skrivit mycket om grekisk mat åt vi spirulinakakor med quinoa och nötter:

Igår blev det en billig middag hemma hos vänner som odlar sina egna grönsaker på balkongen. Mannen i huset hade varit på marknaden och köpt en billig köttbit:

 Känsliga läsare ombedes att blunda.

 Delikatessen har kokats med lök, örter, lagerblad.

 Tunga. Blir ni lite sugna nu?

Idag var det smycka-julgranen-lunch hos Niki som är uppväxt i Sydafrika, vars man flyttat till Sverige. Niki bjöd på en magnifik multikultilunch. Här fanns italienska arkitekter som ritar Atens nya Operahus, Mellia min väninna som adopterat en romsk familj, Dorothea den grek-italienska skådespelerskan som talar tre språk med sina barn, Alexandra som är smyckesdesigner och en massa andra underbara människor. 

Hemmagjorda samosas, curryrätter, grekisk mjölkpaj, egen chutney, profiterol….

Gaia klär granen med prylar som folk haft med sig

Sen en intervju med en känd antirasistaktivist, Afrodite, som lever under ständiga mordhot av Gyllene Gryning och slutligen en teaterföreställning, en monolog med titeln Memorandum. En kriskritisk uppgörelse som väckte både skratt och eftertanke. Det är så mycket som händer med kulturen under krisen. Experimentella teaterföreställningar, utställningar, graffiti som växer fram längs husfasaderna, poesi i gatuhörn, politisk musik. Jag ser också en ny kreativitet blomstra, en obändig kraft och ett mindre egoistiskt och individualistiskt synsätt. Mina vänner har förvandlats till filantroper i vardagen. Människor som knappt har så det räcker själva lagar en extra portion till den hemlösa på gatan, skänker kläder och skor till de som behöver, adopterar familjer i nöd. Det finns ljus i detta mörker.

 

Dela på

Ett svar på “Julig söndag i Aten!”

  1. Hej!Har själv sett krisen i Athen.Det var fruktansvärt!Men själv tror jag att just i svåra tider när vår tryghet,våra liv förändras då blir vi mest levande.Då visar vi enorm styrka,medmänsklighet,uppfinnings rikedom jo helt enkelt en överlevnads förmåga.GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *