Medvetna missförstånd och ovänliga hälsningar

Tänk så lätt vissa vill missförstå för att kasta den första stenen. Idag var jag återigen på Athens Democracy Forum organiserad av New York Times. Här avhandlas vår tids stora frågor av de främsta författarna, professorerna, politikerna, filosoferna, konstnärerna och aktivisterna. Jag har twittrat flitigt  under hashtagen #inytdemocracy för att förmedla det som sades på scenen. Det är nämligen ett sådant privilegium att få ta del av alla dessa samtal och föreläsningar att jag vill dela det med alla.

Så här såg det ut om ni inte pallar kolla min twitter. Med citattecken. Så att man inte tror att det är mina egna ord och åsikter.

 1. ”Home is the place where, when you have to go there, they have to take you in”says ex governor general of Canada

 2. ”Turkey could have solved the problem of IS very quickly if they wanted” Sir Richard Dearlove ex chief MI6   13h13 hours ago

  ”IS offers young people what they lost – dignity -when european societies exclude instead of welcome and integrate them”.

  Men så började någon medvetet missförstå och sprida snacket och vips blev jag IS-kramare. Trots att jag alltid kritiserat dem och uttryckt min indignation över deras barbari men också omvärldens handfallenhet. Det var faktiskt ett oerhört intressant samtal om Islam och Demokrati där bl.a. Sir Richard Dearlove fd chef för MI6, Kishore Magbubani författare och professor Singapore university, Ed Husain, författare och f.d. aktivist från Tony Blair Foundation och Steve Erlanger Pulitzerprisbelönad journalist som rapporterat från 120 länder och är London-chef på New York Times. Flera talade om exkluderingen som leder till extremism. Kanske är de ute och cyklar. Kanske vet twitter-trollen mer om mekanismerna bakom terrorismen. Hur som helst delade jag bara deras ord. Förstått?

  Förutom all skit som nu öser in på sociala medier när jag sitter här på terassen under den atenska stjärnhimlen i 28-graders värme får jag även detta mail som jag bara vill dela eftersom jag tycker om att dela saker med er. Ni är mina förtrogna.

  ”Hej.

  Då jag läste ditt twitter om att ”IS erbjuder unga värdighet, då europeiska samhällen exkluderar dom istället för att välkomna och inkludera dom” –

  ber jag dig vänligen titta på denna video och ha ljudet på och ge mig lite respons på vad du anser i denna video som vi skall välkomna och integrera i Europa?!

  www.liveleak.com/view?i=46327ba5c5

  Kanske är du feg och inte vågar lyssna på hur det låter när man skär huvudet av en människa?!

  Det skulle i s f inte förvåna mig eftersom du verkar lida av gravt bredspektra ”stoppa huvudet i sanden-syndrom”

  Kanske du skulle vilja vara vänlig och tala om vad som kan ge människor värdighet genom dylikt beteende?

  Du borde skämmas som uttalar dig på detta sättet och bidrar till den agenda som skall söndra Europa och Sverige inifrån.

  Har människor av din sort så klena hjärnor att ni inte förstår att den här typen av människor inte är intresserade av att integrera sig?

  Man behöver ju inte ens ha gått ut högstadiet för att kunna räkna ut följderna av de uttalanden du och dina gelikar sprider som dynga runt om kring er.

  Jag kan med detta endast sluta mig till att det blir först som du, kanske något av dina eventuella framtida barn eller någon närstående blir ”berikade” på något sätt av dessa muslimer vilket kan få polletten att trilla ner. Kanske en anal penetrering eller halalslakt som den på Eugene Armstrong i videon kan ruska om dig så pass att du kan inse vilken låg nivå du vill dra ner vår kultur på.

  Vänligen bespara allmänheten dina ruttna floskler.

  Med vänlig hälsning

  Ann-Britt Axelsdotter”

Dela på

7 Svar på “Medvetna missförstånd och ovänliga hälsningar”

 1. Alexandra, jag är ledsen att du får sådana hatiska och aggressiva mail. Det är återigen ett tecken på att vårt samhälle är väldigt polariserat och att vi måste försöka återfinna en gemensam grund så vi kan reparera sprickan. Jag tror dock inte i det här fallet att det var ett ”medvetet missförstånd” från skribentens sida utan skulle beskriva det som ett omedvetet misstag från din sida. När du twittrar ”IS erbjuder unga värdighet, då europeiska samhällen exkluderar dom istället för att välkomna och inkludera dom” utan att ange källa så är det naturligt att mottagaren uppfattar det som din åsikt. Det är därför bra att du här klargör att du tar avstånd från IS och inte på något sätt försvarar de sadister som begår dessa illdåd mot mänskligheten.

  Låt oss istället fokusera på huvudfrågan. Hur kan IS rekrytera människor från t.ex. Sverige till att utföra sådana brott mot mänskligheten? Vi måste försöka förstå detta för att bekämpa denna ondskans cancer.

  På ett sätt stämmer uttalandet du citerar. Människor som söker sig till IS söker en identitet och stolthet. De vill vara riddare som ska återställa moral, traditionella religiösa värderingar och skapa ett starkt panarabiskt rike i religionens namn; ett nytt kalifat. De illgärningar som de utför religionens namn avspeglar ett uppdämt hat och hämndbegär mot gammalt inhemskt förtryck liksom mot västvärlden och Iran för att de blandat sig i deras forna hemländers politik. De vill med utstuderad grymhet även skrämma sina motståndare så de flyr istället för att sätta sig i motvärn. De individer som utför dessa brott mot mänskligheten måste dock samtidigt ha djupa psykologiska störningar och drivas av sjuklig sadism och en total avsaknad av mänsklig empati. Dessa dåd kan INTE skyllas på en misslyckad integrationspolitik i Europa!

  Även om IS består av extrema fanatiker så finns det en mer allmän underliggande kulturkonflikt mellan västerlandet och muslimska länder. Många muslimer – men inte alla – ser västerländsk kultur som skadlig för samhällets värderingar och sammanhållning.

  De tar avstånd från själlösheten och bristen på andlighet i vårt samhälle där inget längre är heligt. De tar avstånd från den materialism och kommersialism som blivit västerlandets religion. De tar avstånd från vetenskapen som degraderat människan från att vara Guds avbild och universums centrum till att bli en obetydlig primat på en liten planet som kretsar runt en av hundratals miljarder stjärnor i en av miljontals galaxer. De tar avstånd från att den individuella friheten går före de traditionella plikterna mot familj, släkt och samhälle. De ser därför homosexualitet och feminism som ett hot mot kärnfamiljen och i förlängningen hela samhället. De tar avstånd från att kärlek och äktenskap reduceras av västerländska medier till sex och otrohet.De tar avstånd från vår påtvingande västerländska ”frihet” där media och omgivning sprider en norm där unga människor förväntas se ut på ett visst sätt, ha de senaste kläderna och prylarna och vara sexuellt erfarna och frigjorda. De tar avstånd från att individuell framgång och livsnjutning är viktigare än samhällsnytta och ett gott eftermäle.

  Vi i västvärlden bör bli mer ödmjuka och självkritiska när vi bedömer andra länder och deras kultur och inte påvinga andra länder våra värderingar i tron att de är överlägsna deras. Utmaningen är samtidigt att få de invandrare som kommer till vårt land att respektera de värderingar som råder här så de kan känna sig hemma och integreras i vårt samhälle. Integrationsproblemen beror inte främst på att ”europeiska samhällen exkluderar dom istället för att välkomna och inkludera dom” utan på att många invandrare, speciellt från muslimska länder, inte delar våra värderingar. En del anpassar sig medan andra ställer sig utanför samhället och lever istället i enklaver. De vill helt enkelt skydda sina barn mot värderingar som de tycker är helt fel. Vi måste ha förståelse för detta; många av oss skulle gjort på samma sätt om vi flyttade till ett muslimskt land! Skillnaden i värderingar gör att barnen kommer i kläm mellan två kulturer; en spricka som går mittemellan familjen och skolan. Integration av människor med helt andra kulturtraditioner i ett samhälle är därför något som tar tid; minst en generation och ofta två.

  1. Tack! Tack för ett intressant och viktigt och nyanserat inlägg. Världen är sjuk och vi borde se till att den tillfrisknar. Inte genom mer hat utan mindre. Men stormakterna borde intervenera även när de inte har något att tjäna. Att IS inte stoppats är för mig en gåta. Vad väntar de på?

   1. Alexandra, tack själv för alla dina intressanta texter, både på denna blogg och på andra ställen! 🙂 Låt dig inte nedslås eller provoceras av hatiska mail och påhopp. Det gäller att istället försöka förstå motparten. Ibland är det dock mycket svårt som när det t.ex. gäller IS. Det verkar i alla fall som USA och Ryssland nu hörsammade ditt krav att de måste samarbeta för att hitta en lösning istället för att skicka vapen till olika sidor i konflikten 🙂

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-och-ryssland-i-mote-om-syrienkrisen/

    En annan viktig kraft för att lösa IS-problemet är att de muslimska ledarna i större utsträckning tar avstånd och motarbetar dem. IS ger ju en extrem nidbild av hur Islam ska tolkas och vanärar religionen.

    I Toran, Bibeln och Koranen finns en massa vidrigheter som visade hur lågt människans moral stod på den tiden. I 4 Mosebok, 25 kapitlet och 31 kapitlet så kan man läsa hur Moses gav order om att man skulle utrota en hel folkgrupp, Midjaniterna, för att de smittat israeliterna med könssjukdomar. Ja de utrotade faktiskt inte hela folket. Unga flickor som fortfarande var jungfrur gav Moses order om att soldaterna skulle dela på. Men inte använder kristna och judar de styckena i Toran/Bibeln som vägledning idag. En ”riddare” ska ju vara chevaleresk och använda sitt mod och styrka för att rädda kyska jungfrur, inte som IS vara känslolösa monster som våldtar dem!

    Att religionsstiftarna ibland sa och gjorde idiotiska saker visar bara att de var människor och inte fullkomliga. Gud vägledde dem, men berövade dem inte deras fria vilja. Budskapet i Bibeln, Toran och Koranen får därför inte tolkas bokstavligt. Eftersom försynen utrustat varje människa med en fri vilja är det varje individs ansvar att i alla lägen bevara sitt självständiga tänkande, bedöma vad som är rätt eller fel och handla därefter. Man får aldrig blint och fanatiskt följa en ledare eller en ideologi! Om man är religiös måste man hela tiden fråga sig vem som är sann profet, vägledd av Gud, och vem som är falsk profet, förledd av djävulen. Eftersom Gud älskar människan, är budskap som leder till kärlek, harmoni och fred goda och budskap som leder till hat, kaos och krig onda. Så enkelt är det!

 2. Min teori är att IS stöttats i starten av CIA för att störta Syriens diktator och för att det då möjliggör ett slags rättfärdigande av massövervakningen av NSA för att stoppa terrorister, samtidigt som det lyfter frågan om in- och utvandring speciellt i Europa. Kanske också för att ”någon” anmälde USAs hantering av s k olagliga invandrare till FN.

  1. Telluselle, allt som skrivs på internet är inte sant! Det där är ju inte vad jag skulle kalla en trovärdig källa 🙂

   Du har rätt att USAs agerande i Syrien och Iraks hade en avgörande roll till att IS bildades. USA och Israel ville ha bort Assad eftersom Syrien blivit ett transitland av vapen från Iran till Hizbollah i Libanon. Avsikten var naturligtvis att stoppa Hizbollah, inte att skapa IS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *