Nytt under solen

Hej! Jag är kär i Santorini. Vilken ö! Vilken energi! Vilken skönhet! Jag bor med vänner i ett hus och det har varit drag dygnet runt. Strandhäng, samtal, massage, oändliga luncher och middagar, båtturer och svalkande havsdopp.

Igår kväll åt jag middag på Koukoumavlos med Kayo som just anlänt och några kompisar. På samma krog satt Greklands egen Madonna och Eurovisionstjärna, Anna Vissi, och vi snackade en stund. Hon berättade bl.a. att hon älskar Loreen och Sverige. Vi gick vidare till nattklubbarna Tango och Koo där jag började prata med en trevlig 35-årig tjej som satt i kassan. Hon hade arbetat som flygvärdinna i 13 år för Olympic Airways och gick i pension när hon fyllt 32. Nu får hon en pension på 1300 €/månaden och jobbar samtidigt på nattklubb. Jag frågade om hon inte kände sig dum eller hade dåligt samvete när hon som är ung, stark och vacker kan leva gott på en pension samtidigt som Grekland balanserar på ruinens brant och 53 % av alla ungdomar är arbetslösa. Hon svarade att hon främst tycker synd om alla de som aldrig kommer få en pension. Det är helt sjukt. Hon borde låta någon arbetslös ung människa utan a-kassa göra hennes jobb på nattklubben.

Inatt sover jag på ett ljuvligt hotell som heter Vedema i Megalochori för att få vila. Här bodde Angelina Jolie när hon gestaltade Lara Croft i Tomb Raider. Personalen är underbar och jobbar dygnet runt. Dionissis är gift och har en liten son. Han jobbar från gryning till skymning och på vintrarna har han en a-kassa på 350€/månaden som han och familjen ska leva på. ”Lyckligtvis lägger jag undan pengar under sommarmånaderna” säger han med ett leende. En kapten jag mötte häromdagen berättar att hans bror med frun och två vuxna barn på 26 och 30 år flyttat in till morföräldrarna. Nu bor de sex vuxna i en trea på 70 kvm. Dagligen tar jag del av vittnesmål om hur krisen drabbar människor och värre blir det framåt hösten. Min kompis som träffade premiärminister Antonis Samaras idag säger at allt verkar optimistisk i en tid när pessimismen paralyserat landet.

Dela på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *