Osanning och konsekvens

När det docklika kändisparet Brad Pitt och Angelina Jolie, i medier kallade Brangelina, nyligen annonserade sin skilsmässa blev det både en världsnyhet och spiken i kistan för många som förlorat tilltron och hoppet på allt från politiker till parrelationer. Men så kom den förbittrade föredettingens fantastiska efterspel. När Jennifer Aniston fick kommentera skilsmässan i en populär amerikansk talkshow satte hon både värden och världen på plats.

Med några vassa ord tog hon tillbaka oss till verkligheten och vad som verkligen räknas. Eller borde räknas. Hon undrade hur vi kunde vältra oss i en skilsmässa medan den pågående polisbrutaliteten, förblindad av sin egen rasistiska rädsla och stereotypa syn, hellre skjuter svarta människor till döds än låter dem leva. Dömda innan de ens begått brott.

Anistons citat kablades ut i ljusets hastighet för att det satte saker i perspektiv och fick oss att tänka ett steg längre. Så jag delade glatt på instagram och twitter tills någon pigg följare uppmärksammade mig på att nyheten var falsk. Att Aniston aldrig formulerat de där orden. Att hon inte ens gästat det där berömda pratprogrammet. Desto mindre talat om Brangelinas skilsmässa. En snabb sökning ledde mig till granskningen som avslöjade lögnen.

Ändå blev jag förbryllad. Tänk att det finns typer som sitter och fabricerar nyheter. Som hittar på händelser som aldrig hänt. Formulerar ord som aldrig uttalats och framställer sina fantasier som fakta. Även om jag själv tillhör dem som utsätts för lögner som är så långt från verkligheten att jag måste skratta för att inte gråta har jag svårt att förstå drivkrafterna.

Skamset raderar jag inlägget och påpekar det för min smarta kompis som också delat den falska nyheten. Det är ju så pinsamt att vi bidragit till att sprida osanning. Men min väninna vägrar ta bort citatet: ”Det gör ingenting. Jennifer Aniston borde ha sagt detta. Jag delar det för att det är bra” säger hon.

Sant eller falskt, fakta eller fiktion spelar mindre roll. Så länge det låter bra verkar det vara fritt fram att mangla ut vad som helst.

Nätet har blivit en skvallertråd där virrpannor, konspirationsteoretiker, mytomaner och ordvrängare saltar och sockrar verkligheten. Upprepas en lögn tillräckligt ofta blir den ju som bekant en sanning. Lite lösa hänvisningar till hörsägen så är saken biff. Den ena dagen är Hillary Clinton döende, den andra är Obama född i fel land, den tredje pekas oskyldiga ut som brottslingar, den fjärde kan det vara din tur. Så lita aldrig på en saftig story. I synnerhet inte nu när sanningen blivit hårdvaluta i ett pågående propagandakriget.

P.S. Och apropå osanningar har Pressens Opinionsnämnd precis fällt Nyheter Idag – en nationalistisk tidning- för att ha farit med osanning om incidenten när jag blev omringad av rasister/nazister på krogen. De kallade det för ett ”kärleksmingel”.  Här kan ni läsa mer om fällningen.

Dela på

7 Svar på “Osanning och konsekvens”

 1. Det är lite otäckt. Jag oroas över att i de flesta medier talar man om huvudduk när det menar scarf eller huckle. Ingen skulle vilja förbjuda en scarf. Jag har lyssnat på P1 i Radion under hela mitt liv. Jag följer nyheterna från 06:30 och något har hänt. De använder ord som ej är definierade. En studioreporter sa Världsmakten med stor vånda. Jag trodde inte att ordet skuggsamhället skulle bli vanligt. Ordet försvann men är nu tillbaka som vagt definierad som ett ställe där invandrare, boende i social housing bor. Utanförskapet eller det nya Utanförskapet är bara för dumt. Läs 1984

 2. Ja det är ju Nätets stora fara.

  Innan cyber-revolutionen i Sverige var det mest fråga om vandringsmyter som avslöjades av en folklivsforskare i Uppsala.

  Fast ”nyheten” om ”kärleksminglet” var ju totalt absurd för alla som känner till Alexandra, och kunde säkert avfärdas ganska omgående av de flesta läsarna men det är bra att det prövades.

  Det skulle finnas en sajt där man kunde droppa nyheter och få de testade av journalister eller andra faktagranskare inom 24 timmar.
  (Varsågod – en gratis affärsidé!)

  Sant eller falskt.

  Grönt eller rött ljus.

  Det skulle säkert gå att driva en sån sajt på donationsbasis.

  Släng dit ett Trump-citat och få sanningen nästa morgon.

  Vilken dröm!

  Om den mannen vore president så skulle jag vilja befinna mig på Månbas Alpha på jakt efter nya världar att leva i…

  P.S. Orwell är fantastisk läsning – inte bara romanen 1984.

 3. Ah Alexandra, jag har också gjort bort mig. På utvecklingssamtal där jag förklarade elevens betyg för en mamma, visade det säg att jag hade visat en annan elevs betyg. Jag var så trött och lite förvånad över att elevens betyg var så höga. Lite för bra för att va sannt, men jag reagerade inte :/ pinsamt. Så fick jag ringa och ursäkta och meddela att allt beröm jag öst ut i en halvtimme tyvärr måste tas tillbaka….gud så pinsamt. :(. Ibland tror jag Gud leker lite med oss, för att få skratta lite. Kul var det inte i alla fall. Inte för mig i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *