Prata vanligt och medial mytologi i Metrokolumnen

Hej! Vaknade vid 04.00 imorse och skrev klart en artikel. Då hittade jag också en fråga från signaturen E om tvåspråkighet. Här kommer snabbt svar. Det finns två olika grekiska lördagskolor.

En är finansierad av grekiska staten och en är sponsrad och finansierad av oss föräldrar. Dit går Melina varje lördag i 1,5 timme, leker, sjunger och pratar med andra greksvenska barn under ledning av sin fina fröken Eva. Nästa år kanske jag provar den statsfinansierade skolan för att jämföra. Själv gick jag också där under alla mina år som blev en dörröppnare för mitt arbete i Grekland. Dessutom har man rätt till hemspråksundervisning. Prata med din förskola och be om att en lärare kommer en timme i veckan. Det är en rättighet för alla som har ett annat modersmål.

Du borde starta en turkisk lördagskola med tanke på hur många turkar det finns i Sverige och att det sannolikt skulle kunna sponsras av turkiskt håll eller av turkiska företagare och föräldrar. För mig är mitt modersmål oerhört viktigt känslomässigt. Sannolikheten att Melina kommer göra karriär i Grekland är som det ser ut nu obefintlig. Men språk är rikedom. Därför pratar jag rena grekiskan med henne, spelar grekisk musik, visar grekiska barnfilmer och tar med henne till mitt hemland så ofta jag kan. Ändå säger hon ibland: ”Mamma, prata vanligt. Vi bor i Sverige!”

Nu måste jag läsa mer om den barbariska behandlingen av jordgubbsplockare från Bangladesh som sköts av sin arbetsgivare när de krävde sina löner. I Manolada i Grekland. Jag är så ledsen. Det är en sådan skam.

Här kan ni förresten läsa dagens Metrokolumn om drevet mot Omar Mustafa och mäktiga journalisters självpåtagna offerkofta.

Dela på

7 Svar på “Prata vanligt och medial mytologi i Metrokolumnen”

 1. Visst är det jätteviktigt att uppmuntra till tvåspråkighet, givetvis fler språk om det finns inom familjen. För mig, svenska bosatt i Rethymnon så har det ju alltid varit ett givet alternativ med barnfilmer / dvd / sånger på svenska…Eftersom det grekiska får dem dagligen iallafall, genom dagis, skola och vänner.
  Dessutom kan jag märka nu, när dem börjar bli lite större att det är lätt för dem att också ta in ett tredje språk, i detta fall engelska.
  Så fram för tvåspråkighet!!
  Mvh Camilla – Rethymnon

 2. Fruktansvärt är det som hände i Manolada !!!!Ofattbart!! Under flera år har det varit konflikter mellan bönder och plockarna där men aldrig gått så här långt!
  Vad ska hända nu ,det skriv under några dagar om händelsen och sen fortsätter allt igen!Här blir det minsann bojkott av ”blodgubbarna” därifrån nu!!

 3. Nej, Alexandra, det är inget rättighet i förskolan tyvärr.Det är klart att hon får be sin förskolan att ha modersmålsundervisning men om det inte finns pengar eller vilja för att anlita en lärare får man inte kräva det. Man måste vänta till grundskola.Det är en lucka i lagstiftning(som inte nämner förskolan) som gör det.
  Många förskolor slutade anlita kompetenta språklärare och inte satsar på tvåspråkighet på grund av att det är ekonomi som styr.
  Jag jobbade som spanska modersmålspedagog i förskolan för Stockholm stad i många år tills de bestämde sig att lägga ner hela verksamheten för förskolan. Så nu är jag en invandrarkvinna med spansklärare erfarenhet och statsvetenskap studier i ryggen arbetslös. Trist!

 4. Jag önskar att jag inte hade fallit för trycket att vägra lära mig grekiska som barn, jag var erbjuden eftersom pappa var grek men som enda ”utlänning” i klassen var jag självklart offer som grekjäveln etc. Med förståelse av mina föräldrar/pappa som tyckte att eftersom vi bor i Sverige behöver han inte om han inte vill, något jag sedermera, som ju mer vuxen jag blivit, ångrar det allra grövsta. Jag har nu på äldre dar försökt lära mig vilket inte alls förefaller sig vara lätt, vare sig tidsmässigt eller inlärningmässigt, så jag tycker att alla som har möjligheten i unga år, bör försöka, för en vacker dag kommer ens rötter ALLTID i kapp.
  /Tomas

  1. Jag bor i Grekland och mina barn är uppvuxna här. Jag pratade svenska med dem och de svarade på grekiska. Hur jag än försökte så ville de inte prata svenska, det lät så dumt tyckte de. Hur som helst så bor de båda två i Sverige, och pratar svenska, inte perfekt men mycket bra. Det finns ju utlänningar som kommer och kanske efter år så pratar de perfekt. Ville bara ge min syn på saken. Alla är vi ju bara människor som gör vad vi kan. Kram

 5. Hej!
  Mitt treåriga barnbarn lär sig grekiska av sin mamma som är tvåspråkig och som har gått i lördagsskolan på Åsö gymnasium. Undrar vad det är för privat föräldrar sponsrad lördagsskola du skriver om är det något man kan anmäla sitt barn till? Hoppas du svarar.
  MVH Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *