Ubermensch

Satt i en Uber häromdagen med min dotter. Föraren höll på att krocka med en silverblå Jaguar när han skrek: ”Jävla idiot, du hade väl aldrig sett en bil i ditt land innan du kom hit”.

När jag frågade varför han sa så svarade han: ”Såg du inte hur hon såg ut?” 

Jag skakade på huvudet och han förklarade: ”Det var ju en svart kvinna!”

”Och vad vet du om var hon kommer ifrån, vad hon sett och vilket liv hon levt? Hon kanske är svensk. Eller kommer från ett land där det också finns bilar. Hon har uppenbarligen lyckats bättre än vi med tanke på att hon kör en Jaguar. Så bespara oss dina rasistiska kommentarer är du snäll” bad jag honom. 

”Vaddå rasistiska kommentarer? Ser du inte att hon inte kan köra bil?” fortsatte han och höll på att krocka med en ny bil och skrek återigen: ”Ser du, de kan inte köra bil i det här landet!”

När jag frågade var han själv kom ifrån vägrade han svara men min osvikliga förmåga att härleda brytningar och namn placerade honom direkt så jag frågade om han på allvar menar att bilkörning är genetiskt eller kulturellt betingat och vad som får honom att tro att folk från forna Jugoslavien är bättre bilförare?

Han vände sig om, tittade på mig och drog sedan något nys om medfödda reflexer när jag frågade honom varför våra hemländer, Grekland och forna Jugoslavien, har flera trafikolyckor än vi har i Sverige. Om alla nu är så grymma bilförare där nere. Jag minns knappt vad han svarade för att jag hade fullt upp med att förklara för min förvånade dotter och göra en anmälan till Uber om att de har en förare som tror han är Ubermensch.

Dela på

4 Svar på “Ubermensch”

  1. Update:

    Kalibers reportage om Uber från oktober 2016:

    sverigesradio.se/sida/avsnitt/790467?programid=1316

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *