Alicias leende och kampen om kvinnokroppen

12717963_1178387245519744_1561240479863619445_nJag älskar den här bilden! Inte bara för att den föreställer den unga, undersköna, talangfulla svenska Oscarsvinnaren Alicia Vikander i en ljuvligt solgul kreation utan framför allt för det hjärtliga, stora skrattet. Den där oförställda, sprudlande glädjen. Grattis Alicia! Tänk att hon inte kom in på Scenskolan men istället skred raka spåret över röda mattan till att greppa den åtråvärda statyetten. Spara det alla ni som stretar och sliter och kämpar där ute. En stängd dörr betyder bara att det finns andra, alternativa öppningar – fönster, takluckor, källarvrår in i drömmarnas värld. Skrattar bäst som skrattar sist. Ge aldrig upp hoppet, tappa inte fokus och minns målet.

När jag surfar genom bilderna från Oscarsgalan läser jag otaliga omdömen om kvinnornas klänningar, kroppar, hår- och makeup och insinuationer om nya ”lyft” och åtstramningar i skådespelerskornas anleten. Tänk att kvinnor döms och bedöms så hårt än idag. Att vi alltid sätts under lupp och studeras och observeras med förstoringsglas för att därefter utvärderas. Och att det säljer lösnummer och ger kalkylerande klickjägare klirr i kassan och lyckorus. Det tar emot att erkänna att jag är lika mycket ett offer för skönhetsindustrins ytliga ideal och diktat. Att jag också våndats när jag vandrat genom livet över vikt, mått, hudens spänstighet och lyster, hårkvalité, kläder. Att jag också slåss med dilemmat att å ena sidan älska mig själv som jag är och å andra sidan ändra på mig själv. Våra kroppar är ett slagfält. Dömda. bedömda, fördömda. Påklädda eller avklädda. Övertäckta eller avtäckta.

Kampen om kvinnokroppen är temat för P1 Debatt på söndag den 6 mars 16.00 på Kulturhuset Plan 3 när vi samlar Sveriges starkaste röster för att fira Internationella Kvinnodagen med ett samtal om angrepp, övergrepp, vikt- och måtthets, kroppsfixering och kroppsaktivism. Skriv in i kalendern och kom och upplev Amelia Adamo,Birgitta Ohlsson, Aleksa Lundberg, Ebba Witt Brattström, Clara Henry, Iman Aldebe, Victoria Kawesa och andra fantastiska gäster. Jag ser fram emot att få träffa er och höra era tankar. I P1 Debatt får alla medverka i samtalet. På plats eller via sociala medier. Nu ska jag förbereda föreläsningen för studenter imorgon på Lunds Universitet, Campus Helsingborg på ämnet: ”Bli ditt bästa jag!” Om konsten att krossa klasstak och glastak och bli den man innerst inne är. Kram på er alla.

 

Dela på

2 Svar på “Alicias leende och kampen om kvinnokroppen”

  1. Den som följt nyhetsrapporteringen kring flyktingsituationen i Grekland och Makedonien idag har nog noterat att flyktingar försökt forcera gränsen till Makedonien och kastat sten. Polisen har svarat med tårgas. Om detta finns det mängder av artiklar på internet.

    Tittar man på SVT Rapports nyhetssändning 19.30 nämns inte migranternas stenkastning. Däremot kastar grekerna sten på migranterna, får vi höra. Och det är inte några få greker, utan uppåt hälften av grekerna som kastar sten på migranterna. Så här säger SVT:s Ulrika Bergsten, c:a 3.40 in i sändningen 19.30:

    ”Det är ett delat land. Det är ungefär hälften av grekerna tycker att det är vår plikt att ta hand om flyktingarna, vi är själva i ungefär samma situation som de är. Den andra hälften, har vi fått rapporter om, kastar sten på flyktingarna längst vägen norrut. Att det finns ett hat. Det finns en ilska. Men det är ett fattigt, fattigt land.”

    Har SVT upptäckt en ny rasistskandal där hälften av grekerna står och kastar sten på flyktingar?

    1. Tack för att du tar upp detta. Jag måste titta. Jag följer grekiska medier hela dagarna, jag var där nyligen, jag pratar med folk och jag måste säga att jag är förvånad över tålamodet, solidaritetsarbetet, stödet och förståelsen de visar. Men glöm inte- Grekland har ett nazistiskt parti i parlamentet. Läs mer om det i min bok Kaos. Kram från a på språng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *