Filantroper och Misantroper

CcdspHoWIAAleojJag är faktiskt stum. Ni som sett min SVT-dokumentär ”Vad är det för fel på grekerna?” och läst min bok ”Kaos-ett grekiskt krislexikon” och följt rapporteringen vet att Grekland är ett land i fritt fall sedan sju år tillbaka. Ständigt balanserande på ruinens brant. Nu förutom skuldkris även som epicentrum för flyktingkrisen. En miljon människor har passerat landet bara senaste året. Utarmade, trötta, trasiga barn, gamlingar, gravida, föräldrar. Och fler kommer. Tiotusentals har fastnat i landet med Europas högsta arbetslöshet som tvingat sina egna barn att emigrera. När turisterna från Nordeuropa nu avbokar sina semesterresor till de drabbade öarna Samos, Kos, Lesbos, vars enda inkomstkälla är just turismen visar majoriteten av grekerna en imponerande filantropi, empati och solidaritet.

Rasister och nazister som kastar sten och bränner ner flyktingförläggningar finns dessvärre även där men faktum är att majoriteten delar med sig av sina brödsmulor. Idag berättar min kompis Konstantinos som lagat mat åt 4000 flyktingar i Pireus om herr Nikos som ringde upp honom från Kalavryta, en by som jämnades med marken av tyska nazister under andra världskriget. Herr Nikos samlade alla bybor och folk från grannbyarna och berättade för dem om de tusentals flyktingar som fastnat i Pireus hamn. Alla samlade kläder, skor, mat och fyllde två bilar. Herr Nikos ska därtill slakta och grilla 300 kycklingar som ska serveras på söndag. Herr Nikos är 78 år. Häromdagen kom en 92-årig kvinna till Victoria-torget för att dela ut mat hon samlat in till flyktingarna. Hennes egen pension på 300 € räcker nämligen inte långt. Jag blir så rörd av dessa gamla greker, de som överlevt Andra Världskriget, den stora svälten som skördade tiotusentals liv och Inbördeskriget. De som sett sina egna barn och barnbarn rycka upp sina rötter och fly till bördigare jord. Dessa gamlingar som numera får försörja sina arbetslösa vuxna barn. De är mina hjältar. 

Och så finns de andra. De hjärtlösa. Misantroperna som exploaterar människor i nöd. Jag läser om män som i mörkret söker sig till Victoria-torget och erbjuder flyktingar en duschmöjlighet och 10 € för sex. Och så läser jag här om de 10 000 försvunna flyktingbarnen. Barn som gått upp i rök. EU varnar för gäng runtom i Europa som utnyttjar dessa barn sexuellt och säljer dem som slavar. Journalister jag talar med i Grekland hävdar att de kan ha fallit offer för organhandel. Hur kan detta kan få fortgå? Hur kan våra folkvalda i EU, alla byråkrater och myriader myndigheter som för våra skattepengar är satta att lösa problem inte förmår finna lösningar?  De borde tvinga EUs medlemsländer att visa solidaritet mot både varandra genom att dela ansvaret men också mot alla de människor som riskerar sina liv för att komma till Europa. Vad håller Österrike på med? Varför har Frankrike bara tagit emot 94 personer av de 30 000 flyktingar de förbundit sig att ta emot?

Det här är en bild från min mammas hemtrakter i norra Grekland. Vid gränsen till FYROM. Den europeiska återvändsgränden. Just ikväll sover 10 000 människor här. Hoppas det blåser ljumma vindar.CcdPgDlWwAAZJLP

Dela på

3 Svar på “Filantroper och Misantroper”

 1. Ja, vad finns det att säga mer, håller helt med dig, Eu borde veta bättre!
  Eftersom barn är de mest utsatta för olika handlingar ifrån vuxna så ska vuxna vara förebilder och finnas där för att skydda barnen.
  Tack för att du följer situationen och skriver!
  Kram

 2. EU borde varit mer förutseende ochförberedda på nödsituationer av den här typen.

  Istället ser vi panikpolitik och vakhållning kring de egna nationsgränserna och där edxempelvis Cameron i Storbritanninen skämmer ut sig genom att hotade med utträde om de inte fick som de ville när det gäller immigranter och deras rättigheter.

 3. ”När förändringens vind blåser är det bättre att bygga väderkvarnar än vindskydd” Gammalt kinesiskt ordspråk som Europa och EU och dess makthavare har nåt att lära av. Varhelst på jorden det uppstår oroligheter av social art och där människor on mass av rädsla för sina liv kommer i rörelse borde Europa göra allt i sin makt att öppna upp säkra fly
  ktvägar över land, hav
  och luft. Det är nåt i grunden bra att människor flyr från krig och våld. Bra för oss och dåligt för dem som krigar.

  ekonomiskt subventioneras. Inte försvåras och med signalpolitik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *