Är du lönsam lilla vän?

Hej alla härliga människor som kikar in här. Har jag haft en spännande vecka med Ring P1 där en läkare från Lund ringde och framförde en hel del beklämmande myter som han några dagar senare reviderade i ett samtal. Det har aldrig hänt förr. Hans familjemedlemmar mailade mig och beskrev hur ledsna och skärrade de var. I veckan ringde också en kvinna som arbetar som volontär och talade om människovärdets okränkbarhet och de asylsökandes utsatthet. Igår fick jag ett mail av henne där hon berättade att hon blivit uppringd av ”en man som presenterade sig som Lars i Tallinn. Han lät trevlig till att börja med och frågade om det var jag som ringt Ring P1 igår. Ganska snart spårade han ur och blev jäkligt obehaglig. Jag försökte bemöta honom så gott jag kunde men han var ju förstås inte nåbar för argument. När jag ville veta hans fullständiga namn la han på luren. En rädsla jag inte känt tidigare kröp in i mig och jag blev oerhört medveten om hur du måste ha känt det alldeles för många gånger. Tack för att du finns och varm kram!”

Jag tycker denna utveckling är fruktansvärd. De som säger sig värna det fria ordet, de som lutar sig mot yttrandefriheten för att få uttrycka sina människofientliga åsikter visar alltför ofta på en påfallande intolerans när det kommer till humanisternas yttrandefrihet. Igår var jag med i TV4s Nyhetsmorgon där vi bl.a. talade om de systematiska bränderna på asylboenden. Den envishet med vilken vissa ständigt hävdar kostnader och problem med asylinvandringen får mig att häpna. Flyktingar framställs som en förlustaffär istället för att betraktas som ett tillskott och en resurs som långsiktigt faktiskt kan löna sig med tanke på att det kommer färdigutbildade människor som inte kostat oss en enda skattekrona och som kan bidra till statskassan med sin konsumtion, sitt arbete, sina skatter, sin kunskap och kompetens. I demografiskt dystra tider behöver Europa nytt humankapital enligt världsledande ekonomer. En enkel sökning på New York Times, Wall Street Journal, The Economist på orden migration och ”costs” och ”gains” ger otaliga träffar. Om man nu envisas med att se människor som budgetposter och plus och minustecken i tider när krig och katastrofer tvingar folk på flykt. HÄR kan ni se klippet om ni vill. 

IMG_5251I Borås häromveckan mötte jag en fin familj från Afghanistan. En gravid mamma, en pappa och deras gulliga treåriga dotter. De var helt utmattade efter en strapatsrik resa genom Europa. Kyrkan bjöd dem på mat och hjälpte till med kläder. Nu får jag vet att de utvisats tillbaka till Ungern. Visst, alla kan inte stanna i Sverige. I synnerhet om de inte har tillräckliga asylskäl. Men det gjorde ändå så ont att få höra hur förkrossade de blev och att de sänds tillbaka till just Ungern.

Igår kväll tillbringade jag kvällen i Albys Hjärta – fritidsgården i Norra Botkyrka- som samlar en massa ungdomar och unga vuxna med entreprenörsdrömmar. Jag var kvällens inspiratör och peppade genom att berätta om mina motgångar och framgångar, om fallgropar, fintar och knep som fört mig fram och fått mig att orka genom uppförsbackar och återvändsgränder. Ungdomarna fick mig att skratta och gråta. De gav mig så mycket kärlek att jag flög därifrån fylld av tillförsikt och optimism. Det finns sådan kraft och kapacitet i våra förorter som bara väntar på att kanaliseras . Ge dem tid och utrymme och de kommer förändra världen!IMG_5258

Dela på

10 Svar på “Är du lönsam lilla vän?”

  1. Om nu flyktingarna är en sådan fantastisk vinstaffär – varför slåss inte grekerna för att de skall stanna i Grekland? Landet har det ju ”lite besvärligt” ekonomiskt just nu.

    Ser förresten fram emot dagen då du och Tino Sanandaji debatterar denna fråga i direktsändning. Vågar du?

    Till dess kan du studera hans utmärkta blogg:

    http://www.tino.us/

  2. Alexandra, jag tror det är farligt att försöka propagera för migration utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Vi tar inte emot flyktingar för att det är ekonomiskt lönsamt utan för att att vi har ett moraliskt ansvar att hjälpa folk i nöd. Vi ska istället jämföra flyktingmottagandet med sjukvård och äldrevård.

    Kulturutbyte ger även dynamik i ett samhälle och förhindrar kulturell stagnation. Den grekiska hellenismen som skedde i spåren efter Alexander den Store är ett exempel på detta. Men även en nyttig medicin ska tas i lagom dos, annars svarar kroppen med biverkningar. Den naturliga tidskonstanten för stora samhälleliga förändringar mäts i generationer. En alltför snabb omdaning av samhället leder bara till motreaktioner; i detta fall i form av otrygghet,främlingsfientlighet och segregering.

    Tyvärr är det den låga utbildningsgraden och sysselsättningsgraden bland invandrare som förhindrar att immigrationen kan ses som en ren ekonomisk investering som på sikt betalar sig själv. Norska statistiska sentralbyrå (SSB) har beräknat nettokostnaden per flykting under en livstid är ca 4.3 miljoner norska kronor med nuvarande medelsysselsättningsgrad, 54%. De nära 200 000 flyktingar som förväntas i år till Sverige motsvarar därför en latent ökning av Sveriges statsskuld med över 50%!

    Många debattörer, liksom Magdalena Andersson i dagens SVD, försöker peka på att invandring ökar tillväxten och BNP. Det stämmer, BNP växer normalt om befolkningen ökar. Men den relevanta termen för ekonomisk välfärd i ett land är naturligtvis inte BNP utan BNP/capita. Mellan 1950-2007 ökade BNP/capita med i genomsnitt 11% årligen men sedan 2007 har den stått helt stilla och istället börjat falla! Vi hade alltså högre BNP/capita år 2007 än vi har idag! Vår finansminister är naturligtvis medveten om problemet och jag tycker det är ohederligt av henne att hon förtiger det och nu försöker vilseleda oss genom att peka på att BNP ökar!

    Statens finanser försämras nu mycket snabbt i takt med att migrationskostnaderna ökar. Migrationsverket uppskattar att kostnaderna för migration och integration redan nästa år blir minst 70 miljarder d.v.s. lika stora som t.ex. statens kostnader för ”Hälsovård, sjukvård och social omsorg” eller för ”Utbildning och universitetsforskning”. Då är inte kostnaderna för den ökade arbetslösheten i invandringens spår medtagen. Detta är enorma summor!

    Samtidigt har vi en enorm skuldkris. Om man lägger ihop offentliga och privata skulder var vi redan 2013 det mest skuldsatta landet efter Japan som procent av BNP (se brittiska The Telegraphs artikel ”Mass default looms as world sinks beneath a sea of debt”). Sedan dess har den privata skuldsättningen skenat ytterligare. Är nu mycket orolig för följande, inte helt osannolika scenario:

    Flyktingkris → Ökad statlig upplåning → Sämre kreditvärdighet → Högre räntor → Spräckt bostadsbubbla → Stat och banker samtidigt i konkurs → Schack Matt och Gonatt

    Vi riskerar att få ett samhälle där det sociala skyddsnätet inte kan upprätthållas och inkomstklyftorna kommer fördjupas. För att nyinkomna utan utbildning ska få jobb måste nämligen lägstalönerna sänkas betydligt så att det blir lönsamt för industrin att flytta hem produktionen från låglöneländer. Welfare ersätts av workfare enligt amerikansk modell:

    http://www.svd.se/borgerligheten-vanstern-och-nationalstaten/om/larsson-laser

    I en sådan miljö med stora klasskillnader (och/eller massarbetslöshet och utanförskap) kommer naturligtvis rasism, islamism, fascism och anarkism frodas. Hela samhället riskerar falla isär och det kommer vara de svagaste, de som behöver statens stöd som drabbas värst! Allt för att inkompetenta och handlingsförlamade politiker vägrat göra något åt den privata skuldsättningen, samtidigt som de lekt humanistisk stormakt på skattebetalarnas bekostnad.

    Politiker och medias agerande i immigrationsfrågan har varit så kontraproduktivt. Jag förstår att utfrysandet av SD i den politiska debatten och vägran att diskutera volymer och kostnader när det gäller invandring och integration var av välmening. Man ville förhindra att nationalism, fascism och rasism återigen skulle få fäste i vårt land men tyvärr har effekten blivit precis den motsatta. Ondskan är försåtlig och kommer alltid förklädd i ny skepnad. Om man vill väl måste man låta humanism och realism alltid gå hand i hand.

    1. En liten rättelse: ”Mellan 1950-2007 ökade BNP/capita med i genomsnitt 2.5% årligen men sedan 2007 har den stått helt stilla och istället börjat falla!”

      1. Ett litet inslag från P3 som belyser hur kontraproduktivt det varit att bekämpa rasism och fascism genom att klassa alla som varit kritiska till den förda flyktingpolitiken som främlingsfientliga. Det har bara resulterat att facismen, rasismen och främlingsfientligheten ökat.

        sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6293581

        Nu får äntligen båda sidor komma till tals i media men då är det redan försent. Omvärlden har länge skakat på huvudet åt politikernas ambitioner att göra lilla Sverige till humanistisk stormakt och nu får de rätt:

        http://www.theglobeandmail.com/globe-debate/swedens-ugly-immigration-problem/article26338254/

        Omvärlden anser dessutom att Sverige och Tyskland är medansvariga till flyktingkrisen. Utan vår generösa immigrationsvillkor, som vi kunde stoltsera med i skydd av den nu havererade Dublin-förordningen och Transportöransvaret, skulle inte migranterna riskerat liv och förmögenhet för att ta sig till Europa. Om vi istället hade satsat på hjälp via UNHCR och kvotflyktingar hade levnadsvillkoren varit drägliga i närområdet och många fler människoliv räddats. Därför anser många länder att vi nu får skylla oss själva och ta konsekvenserna för att våra politiker spelat humanistisk stormakt på skattebetalarnas bekostnad.

        http://www.dn.se/ledare/kolumner/richard-swartz-sverige-moter-ingen-forstaelse/

        Jag hoppas att alla som polariserat debatten och infört åsiktskorridoren i svensk media nu är självkritiska och känner ett ansvar.

  3. Följande rader av Nathan Shachar i DN om polariseringen i flyktingfrågan är mycket tänkvärda. Känner precis samma oro själv:

    ”Jag tror de flesta svenskar stretar emot polariseringen. De är rov för bägge impulserna, dels en het vilja att hjälpa, dels en tilltagande oro för de praktiska konsekvenserna. Men som det hela utvecklar sig kommer det att bli allt svårare att inte välja sida. Det börjar se farligt ut. Jag noterade sist i Sverige det jag sett så många gånger på andra håll – hur familjer och vänkretsar har en tyst eller öppen överenskommelse att inte beröra det eldfängda Ämnet då de träffas.

    Demokrati är ett system där stridiga intressen och ideologiska motsättningar kan jämkas utan våld. Ju mer hejdlöst parterna svartmålar varandra desto svårare blir det för systemet att leverera politiska lösningar och undvika våld.”

    http://www.dn.se/ledare/kolumner/nathan-shachar-sverige-vid-vagskalet/

    Journalister och politiker har nu ett ansvar att försöka samla vårt land istället för att fortsätta söndra det. Vi behöver inte narcissistiska idealister som agerar fanbärare och manar till strid för ena eller andra sidan. Vi behöver prestigelösa pragmatiker som respekterar varandra och som tillsammans försöker utarbeta breda lösningar där humanism och realism kombineras.

  4. Du är inte journalist längre utan aktivist och det
    är trist för det är som journalist du kan göra bäst nytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *