Hur mycket mångfald tål media?

Häromdagen besökte jag Sundsvall för att föreläsa på temat: ”Hur mycket mångfald tål media?”. Efter att ha blivit intervjuad sedan jag var sju år och under hela min barndom och uppväxt i Rinkeby har jag lärt mig allt om mediala mekanismer. Efter att ha arbetat i det mediala strålkastarljuset i 20 år – i tv, radio, press- har jag samlat på mig en hel skattkammare fylld av internationella illustrationer och personliga anekdoter som får publiken att förstå fallgropar och farhågor och skillnaden mellan retorik och praktik. Därtill har jag genom åren samlat på mig klipp som talar för sig själva. I mina böcker återkommer jag till den emellanåt enfaldiga mediabild som behöver nyanseras för att rymma mer mångfald och pluralism och spegla ett samhälle i förändring. Men mediernas makt behöver också användas för att bygga broar och skapa dialog och samförstånd i ett segregerat samhälle. Vi behöver förena, försona och förmedla förståelse för flera röster. När jag hinner ska jag skriva ner min föreläsning här eftersom flera efterfrågat detta men nu får ni hålla tillgodo med en bild på Saleh DirawiGinas underbara pappa- som är integrationsstrateg och arrangör av Mångfaldsdagen. Här tillsammans med herr och fru Dirawi som är de finaste människor jag mött och som förklarar dotterns sagolika framgång och imponerande talang:

IMG_5215

Dela på

Ett svar på “Hur mycket mångfald tål media?”

  1. Hej Alexandra

    Du skriver:”Vi behöver förena, försona och förmedla förståelse för flera röster.” under rubriken ”Hur mycket mångfald tål media”?

    I ett teve-samtal för 4-5 veckor sedan lyckades du ju nedvärdera betydelsen av köer till tandläkare. Av denna veckas nyhetsflöde framgår bl.a. att 1000 kvinnors cellprover inte kommer att kunna undersökas i Blekinge förrän en bit in i 2016…

    Köer, köer, köer är resultatet av den mångfald du bejakar. Men jag som bejakar ett fungerande välfärdssamhälle, vad säger du till mig, Alexandra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *