Arbetsmyra, fredsduva och spillevink

IMG_2751Fredag kväll och arbetsmyran har just landat efter först TV4s Nyhetsmorgon imorse om bl.a. Greklandskrisen och tiggeri som ni kan se HÄR. Och sedan vackra Varberg där jag fick hålla ett tal om Fred och Frihet med bl.a. Pierre Schori, Rolf Ekeus och Lena Sommestad inför en sprängfylld aula. Om ni vill läsa mitt långa tal får ni hojta så lägger jag upp det i sin helhet. Jag avslutade i alla fall med att ge Varberg en olivkvist som jag hoppas ska växa om den vattnas med vårt mod och engagemang. Hoppas jag får komma tillbaka nästa år och se den vildvuxna oliven.

Igår var jag med i SRs Studio Ett, ett program jag älskar, och talade om den kroniska krisen. Här kan ni lyssna på det. Men ni har väl redan hunnit ruttna på detta drama där fortsättning följer i en oändlighet.

Idag åkte jag taxi med Amir från Iran som bor i Järfälla sedan 32 år tillbaka. Han gav mig sin mobil och sa: ”Bläddra genom min telefonbok.Där finns turkiska, grekiska, spanska, arabiska namn. Om du hittar ett svenskt namn kan du hurra”. Mycket riktigt. Inte ett enda. Det är en illustration på segregationen som verkligen bekymrar mig. Jag twittrade om det och fick till svar att det var hans eget fel, att han kanske var otrevlig och en massa annat. Ingen förstod hans sorg.

När jag landade på Arlanda fick jag skjuts hem av en kille som tidigare haft flyttfirma. Han berättade om anställda på skattemyndigheten och poliser som anlitat honom svart för sin privata flytt. I Sverige. Varför berättar jag det här? För att vi alla utgår ifrån att alla greker skattefifflat sig till en astronomisk skuld, vilket de delvis har, men moraliserandet antyder gärna att vi svenskar skattar skuttande av glädje. Vilket inte heller är helt sant. Han berättade också om en kille från Sundsvall som slängde upp tio tusen kronor för att han skulle fixa kvinnligt sällskap för honom under en natt. Taxiföraren kunde inte hitta något så de gick till en strippklubb här i stan. Där erbjöd han ägarinnan 30 000 kr för en kvinna. Hennes motkrav var 35 000 kr. Hur historien slutade visste inte föraren för då var han tvungen att ta nästa körning. Han berättade om en värld som för mig är fullkomligt främmande fast jag bara bor en kvart bort. Alla dessa världar som aldrig möts fascinerar och förbryllar mig. Men nu borde jag sluta skriva och umgås med min älskling som dukat upp nötchoklad som lockbete. Det är ju trots allt fredag kväll. Almedalen väntar på söndag med frenetiskt program. Följ med! Vi hörs snart. Er A.

 

Dela på

2 Svar på “Arbetsmyra, fredsduva och spillevink”

  1. Alexandra, jag håller med dig att en Grexit är osannolik eftersom det skulle sätta en käpp i hjulet för EU-teknokraternas federationsbyggande. Det finns mycket starka krafter som arbetar för ett centralstyrt Europa som fråntar de små nationalstaterna sin demokratiska makt. Det är inte ett demokratiskt enat Europa man eftersträvar utan ett teknokratiskt Tredje Rike där små länder blir lydstater till en liten tysk-fransk maktelit. Jag är för europeiskt samarbete men utan en centraliserad valuta- och finanspolitik. När finanspolitiken blir centraliserad så förlorar folken den demokratiska kontrollen även över politikens övriga områden.

    Grekland har alltså ett mycket starkare förhandlingsläge än vad det utåt verkar som. Övriga EMU-länder och IMF har två val. Antingen går Grekland i statsbankrutt, de utesluts från EMU och skulderna avskrivs. Det skulle vara början på slutet för EMU. Eller också så behåller de kvar Grekland och övriga sydeuropeiska länder i EMU. Men då måste de ändå acceptera att Grekland och andra länder i Sydeuropa kommer behöva ekonomiskt stöd under flera decennier, kanske sekel, tills de ekonomiska skillnaderna mellan Europas regioner är tillräckligt utjämnade så att en gemensam valuta fungerar. Eftersom det är politiskt omöjligt för Nordeuropa att få hemmapubliken att godkänna en europeisk Robin-Hood-skatt med direkta transfereringar till Sydeuropa så kommer stödet även i fortsättningen ske i form av successiva skuldavskrivningar och/eller räntefria lån.

    Man behöver en mycket långsiktig plan för detta. Om Nordeuropa fortsätter att gång på gång förnedra, håna och förödmjuka Sydeuropa varje gång de behöver lättnader i skuldbördan så kommer det ge öppet spelrum för populism, nationalism och fascism på båda sidor. Detta kan i värsta fall leda till ett krig mellan nord och syd precis som det gjorde under federationsbyggandet i USA. Teknokraternas ränkspel att genom valutaunionen snabbt tvinga in Europas demokratier in i en politiskt centralstyrd federation är därför ett mycket farligt spel med höga insatser.

  2. DickeFix, bra skrivet!

    Det är inte annat än ren o skär mobbing gentemot grekerna, byggt på lögner, där all skuld enbart på grekerna! Extremt trångsynt och enkelspårigt! Europa och världen för den delen, är inga isolerade öar, utan alla länder påverkar varandra, det pågår en växelverkan. Och jag ser iallafall att den mesta av skulden ligger någon annanstans! Inte är det det grekiska folket som skall bära all skuld för att de blivit förda bakom ljuset av makthavare, det är inte rättvist!
    Och Sverige med andra länder ska vara försiktiga med att slå sig själva för bröstet, de kan mycket väl hamna i kris själva! Och då skulle de nog inte heller uppskattat samma lynchning som nu grekerna blir utsatta för! Skrattar bäst som skrattar sist…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *