Armageddon runt hörnet

Kaos i grekiska parlamentet. Det har pågått hela dagen. Nu är klockan 00.48 och jag kan inte slita mig. Det har varit bråk och bankande på bänkarna. Till slut lämnade fru Talman Zoi Konstantopoulou klubban till vice talman. Hon  blev tillrättavisad av f.d. premiärministern  på ett sätt som hade väckt ramaskri i jämställda Sverige.

Dramatiska och drastiska tongångar avlöser varandra och kanaler direktsänder dygnet runt. Oppositionens ledare och fd PM Antonis Samaras varnar för ett Armageddon, en biblisk katastrof. Han säger att folkomröstningen är en parodi. En militärkupp. Samaras säger att den här regeringen gjort Grekland till Zambia. (Stackars Zambia). Att stolthet inte är förenligt med skulder.

Premiärminister Alexis Tsipras svarar: ”Vi gör det ni ville men inte vågade – motstånd”.  Han rabblar Trojkans reformkrav som skulle kväva ett land med tre miljoner under fattigdomsgränsen, 1,5 miljoner arbetslösa, mer än varannan ung arbetslös och massutvandring. Trojkan föreslår nedskärningar och pensioner, höjd moms från 6,5 % till 23 % på hotell- och restaurang i en nation som inte har mycket annat att påvisa och konkurrera med än sin turism och servicenäring.

Tsipras undrar hur Samaras kan kalla en demokratisk rättighet, en folkomröstning, för en militärkupp. ”Trojkan dödar demokratin i Europa” konstaterar han och varnar för den skräckpropaganda som väntar inför söndagens folkomröstning.

”Vi har ingen rättighet att signera Greklands gravsten. Vi har ingen rättighet att låta det här landet vara en skuldkoloni och ett protektorat som styrs via mail från Bryssel och Berlin” säger han men förklarar inte vad som väntar dagen efter valet eller hur de tomma statskassorna ska klara utgifter.

I Spanien som snart går till val anordnas solidaritetsdemonstrationer för Grekland uppbackade av bl.a. Podemos. Yo soy Grecia, Jag är Grekland, står det på deras plakat. I Frankrike cirkulerar affischer med Parthenon-templet och texten: ”Om Grekland vore en bank hade hon räddats för länge sen”.

Det är mycket som kan sägas, mycket skuld som kan fördelas, många fel som begåtts, men nu har krisens klimax blottat Eurozonens akilleshäl – eller Akilleshål. Demokrati och självbestämmande. Den som är satt i skuld är icke fri. Så klart. Men kan man förslava ett helt land? Kan man tvinga en nation att sälja ut alla sina hamnar, flygplatser, energi? En av Europas och Medelhavets nyckelhamnar, Pireus, är redan såld till Kina. De skapar den nya Sidenvägen. Det är inget fel på kineserna men vad händer när de och ryssarna äger Greklands och Europas nyckelpositioner? Vad säljer grekerna nästa gång det är kris? Sina morsor?

Idag har jag varit ledsen. För vänner som ringt i panik när de köat utanför bankomater och tankat sina bilar och bunkrat mat och hoppats att jag kunde komma med någon trösterik bakgrundsinformation från Nordeuropa. Jag har också varit ledsen för att flera öser ur sig fruktansvärda ord om mitt andra hemland och mina landsmän. Höljda i okunnighet och högmod, marinerade i moralism och fördömanden, fäller de kommentarer som jag just nu inte mäktar med. Jag förväntar mig ingen solidaritet med det grekiska folket. Inte ens de oskyldiga som betalar ett högt pris. Men jag hoppas jag slipper höra skiten. Jag gör bara mitt bästa för förmedla och förklara det som sker och som vi kommer läsa om i historieböckerna i framtiden. Om några dagar är jag själv på plats i min barndomsstad Thessaloniki och mammas hemstad Kilkis. Den utarmade staden som exporterat en massa människor till Sverige. Där ska jag rösta och rapportera.

Nu måste jag sova för att imorgon bär det av till Almedalen. Jag twittrar flitigt om allt som sker om ni är intresserade. Vill ni läsa mer om krisen eller något annat?

Åt förresten en snabb middag med min fantastiska väninna Sofia Eng från Los Angeles som är här över sommaren och några väninnor till. IMG_2821

Dela på

17 Svar på “Armageddon runt hörnet”

    1. det stora problemet är inte att höja momsen utan det krävs reformer, moderniseringar. Staten förlorar moms inkomsterna redan idag för att pengarna hamnar nån ananasrs. Skattesystet suger och krävs reformer. Politekerna driver med folket och ger ingenting för att förbättra deras vardag. Så för min del nån procent hit eller dit kommer inte att göra nån skillnad.

  1. * Magdalena Andersson: Sammanbrottet är Greklands fel (sic) !* http://www.dn.se/ekonomi/magdalena-andersson-sammanbrottet-ar-greklands-fel/
    Hur kan en Socialdemokratisk ekonomiminister vara så ensidig och ignorerar detta? :
    ”Efter fem månaders tuffa förhandlingar lade dessvärre våra partners fram ett ultimatum på mötet i Eurogruppen i förrgår, ett ultimatum till den grekiska demokratin och det grekiska folket. Ett ultimatum som står i strid med Europas grundläggande principer och värderingar, med värderingarna i vårt gemensamma europeiska projekt….Dessa förslag – som direkt strider mot europeiska regler och den grundläggande rätten till arbete, jämlikhet och värdighet – bevisar att vissa av våra partners och medlemmar i institutionerna inte är intresserade av någon överenskommelse som är hållbar och förmånlig för alla parter, utan i stället bara vill förödmjuka hela det grekiska folket” Alexis Tsipras 27 juni 2015

  2. Även om jag inte har mycket till övers för grekiska politiker så stödjer jag Tsipras i folkomröstningsbeslutet. Att låta folket besluta i viktiga frågor är det som kallas demokrati! Det är dock viktigt att man definierar vad det ska beslutas om och att folket informeras så opartiskt som möjligt om konsekvenserna. Grekland kan naturligtvis ställa in betalningarna till IMF och ECB och istället använda de pengar som är kvar till pensioner och arbetslöshetsersättning till grekiska folket. Efter alla åtstramningar har de en budget i balans om de slipper räntorna. Dock måste Grekland fortsätta arbeta med skatteindrivning men kanske betalningsviljan blir större om pengarna går till grekiska folket och inte till att betala räntor till ECB och IMF.

    Sätt hårt mot hårt, federationsbyggarna måste vara beredda att stödja de mindre konkurrenskraftiga länderna i EU precis som Västtyskland fick ge ekonomiskt stöd till Östtyskland efter att Berlinmuren föll. Hur förenat hade Tyskland blivit om Västtyskland istället gett Östtyskland lån och sedan förnedrat östtyskarna varje gång de ville förlänga dem?

    Grundproblemet är att federationsidén aldrig varit demokratisk förankrad bland de breda folklagren. Som vi EMU-motståndare sa innan omröstningen: en monetär union kräver en finansiell union vilket i sin tur kräver en politisk union. Folken i Nordeuropa är inte beredda att minska sin välfärd för att stödja Sydeuropa. Och Sydeuropa är inte beredda att låta Nordeuropa diktera deras finanspolitik i ännu större utsträckning än vad som görs nu. Den täta europeiska samhörigheten som en federation kräver måste byggas upp organiskt underifrån, den kan inte påtvingas av en teknokratelit vars mål är att bli Europas herrar och som ser ner på demokrati och folkomröstningar som pöbelvälde. De som röstade för EMU borde skämmas, särskilt de som sa att EMU skulle vara en garant för samhörigheten och freden i Europa. Nu händer precis det vi EMU-motståndare varnade för. Beim Geld hört die Freundshaft auf!

    Tyskland och Frankrike var pådrivande för att locka Grekland in i EMU och deras industri har gynnats av en låg Eurokurs. Jag sörjer därför inte att övriga EMU-länder nu får stå för kreditförluster om Grekland ställer in betalningarna. Däremot är jag irriterad att Reinfeldt lånat ut 100 miljarder till IMF till 0.1% ränta utan någon inhemsk debatt och utan något som helst mandat från svenska folket! IMF lånade i sin tur ut pengarna till Grekland och andra av EMUs krisländer till betydligt högre ränta. Med tanke på kreditrisken vore en normal utlåningsränta på 10%, d.v.s. 10 miljarder per år. Det är nu stor risk att vi inte får tillbaka dessa pengar vilket framförallt skulle drabba svaga grupper i svenska samhället som behöver statens stöd. Den förskingringen av Reinfeldt borde klassas som trolöshet mot huvudman. Politiker förstår inte att de bara är folkets tjänstemän. Om de ska göras sådana beslut som att låna ut 100 miljarder (10 000 kronor per person, gammal som ung) så ska det banne mig läggas fram för väljarna i en folkomröstning. Precis som Tsipras gör nu i Grekland.

  3. Hej Alexandra
    Läser allt vi kan komma över kring krisen i Grekland. Ser den som ett slags ”kanariefågel i gruvan”. Den grekiska problematiken hänger ytterst i hop med att vi som civilisation har levt över våra resurser under hela den industriella eran och att vi nu befinner oss vid en vändpunkt. Det som händer i Grekland idag kommer att på ett eller annat sätt hända oss alla. Vi går mot en energifattigare framtid, och därmed mot en resursfattigare framtid och därmed mot en fattigare framtid… Storskaligt måste bli småskaligt, långt bort bytas mot nära. Tack för din initierade text, det är oerhört värdefullt för oss att få denna din insyn ur ett Grekiskt perspektiv. Mainstream media i Sverige är märkvärdigt fåordiga och ofta just ”moraliserande” som du skrev. Lite mer kan man få veta om man läser The Guardian. Men snälla, fortsätt att berätta hur det är på gatan och i hemmen i Grekland. Vi läser varje ord!
    Ylva och Johan Arvidsson

  4. Följer också situationen i Grekland så gott det går. Inte alltid lätt att hitta nyanserade texter/artiklar då mångas egna åsikter lyser igenom i de olika alster som går att hitta. Länka gärna till oberoende artiklar när du/ni hittar sådana så att fler blir upplysta över hur allt egentligen ser ut. Vi närmar oss något historiskt och vi hoppas att det av detta kommer ett prejudikat även om jag i dagsläget är skeptisk. Oavsett, lycka till Grekland! Vamos

  5. Hej,

    Jag undrar om du kan förklara varför folkomröstningen ska hållas nästa lördag? Så som jag förstått det så gäller trojkans erbjudande till Grekland tom tisdag. Dagen som Grekland ska betala ett av sina låna. Därefter så finns det inget erbjudande att rösta för eller emot till. Vilket isf borde göra folkomröstningen meningslös. Eller har jag missförstått? Vore tacksam om du kunde förklara det? Tack.

  6. Varför skulle en höjning av momsen till 25% vara negativt för turistindustrin? tror du inte på Greklands förmåga att ändå attrahera besökare? Just för att man har en stor turistmsektor borde man ju göra detta. Men det är klart, i ett land där alla agerar ficktjyvar på resten av Europa, där ingen vill betala skatt och där alla vill avnjuta alla förmåner som tänkas kan, kanske man ändå inte blir förvånad.

  7. Allt sammantaget, som trojkan och övriga nyliberaler kräver,ger oförsvarliga konsekvenser för en värdig och hållbar utveckling för det Grekiska folket.Nu ska åtstramningarna genomföras , nu ska skatterna höjas,nu ska privatiseringa- rna implementeras , nu ska EU bankernas ekonomi räddas på det Grekiska folkets bekostnad mm.Istället för att ge möjligheter till offensiva investeringar som genererar jobb och skatteintäkter så lägger trojkan och EU i gemen en hämsko på den potentiella utvecklingen.Vem och vilka gynnas av denna destruktiva färdplan? Vi har sett hur rövarkapitalismen har tagit för sig i samband med Sovjetdiktaturens fall i början på 1990 – talet och på många andra ställen runt om i världen.Och genomgående har det resulterat i att folk i allmänhet förlorat stort och att en girig minoritet har eskalerat sina vinster .Samtidigt som massmedia, i all sin omfattning, medverkat till följsam indoktrinering.Vad som är väsentligt i kopplingen till Svenska folket är att prinsar,prinssesor,nyfödda prinsessor/prinsar och inte minst kungen och drottningen har en betydelse för vårt demokratiska samhälles egentliga status .Och i en värdig demokrati måste det bla omfatta rätten, till att fritt kunna välja, vilka som ska kunna stå till svars för beslut som fattats i plenum.Att vända blad och annat trams gör sig inte gällande i en demokrati.

  8. Tack Alexandra! Bra skrivet, men jag tycker faktiskt att man kan förvänta sig solidaritet med det Grekiska folket. Varför skulle vi inte visa solidaritet med ett folk som är offer för mycket omständigheter de knappast kunna styra över och nu får lida enormt för? Jag känner med det grekiska folket och önskar att vi i Sverige tog vårt ansvar och hjälpte till i stället för att sitta på våra höga hästar med fördömande pekfingrar riktade mot helt fel människor.

    Jag kommer åka ner dit i slutet av augusti/september och spendera alla mina sparade semesterpengar under två veckor för att jag tror och hoppas att det i alla fall gynnar några människor i Grekland. Sen åker jag dit för att det är det bästa landet att semestra i också!

    /Alexander

  9. Bravo Alexandra! Jag avser din insats i SvT måndag 29 juni 20.30…

    Det handlar om människovärde och hela EU där den övre medelklassen skott sig och efter din insats kommer just robotiseringen och den svenska omställningen där man verkar tro på ”nya jobb” och ”utvecklingsmoral” som bara är rena blå dunster och det är omöjligt att få siffrorna att stämma då ”vård”, ”skola” och ”omsorg” måste finansieras med de vinster som görs av ex-vis de svenska bankerna som var 100 miljarder på årsbasis. Det är samma skitstövlar i IMF… som tar ränta av greker som inte alls ätit upp dessa pengar eller överkonsumerat utan det är som Roland Paulsen säger, Pinketty säger… att de fattiga bara blir fattigare och kapitalägarna koncentreras och under denna sista grisfest mutas de som har välbetalda arbeten med jobbskatteavdrag och det har bildats en mängd yrkespolitiker och en svans av journalister, proffstyckare och massmediafolk där det nu måste framgå att dessa senare kommer att förlora sina fasta arbeten förutom då Anna Dahlborg på Expressen som sålt sin själ fullt ut!

    Kallifatides hade helt rätt i att det ”var den vidigaste artikel” han läst!

  10. Mitt eget intryck av Athen för två veckor sedan är att gemene man i Grekland har det rätt bra ställt, såg inga hemlösa eller tiggare t ex men inte heller så många matbutiker vilket fick mig att undra. Det kändes som att mörka krafter dragits fram och av det du beskriver ser det ut som en masspsykos i ett passionerat drama med en korrupt makt-topp. Man kan ju dock ställa sig frågan, vilken påverkan G7-mötet hade? Och huruvida grekerna själva tycker att det är dyrt eller billigt att leva. Om krisen medför att Euron sjunker i värde till t ex 6 kr, kanske det skulle kunna ge Sverige en möjlighet att gå med för att återställa balansen även för oss till ett nytt mellanläge på 7 kr. Eller är alternativet total självständighet igen? Kriser brukar betyda att landet saknar pengar vilket säkert kan vara en bidragande orsak till att Pireus köptes av Kina, om det nu är sant?

  11. Äh, folk visste att Grekland drog dem vid näsan 1999-2001, men lät dem ändå komma med av politiska skäl. ”Det hade ju sett dumt ut annars”.
    Så allt är skapat av euro-politiker med Frankrike i spetsen, av grekiska politiker i generation efter generation och naturligtvis av grekerna själva som inte haft nåt som helst emot att bo i ett luftslott så länge det bara gick och nu gnäller över att det spricker.
    Skit ska skit ha, främst socialdemokrater/socialister lite här och var på kontinenten.
    Att nån påstår att det skulle röra sig om en nyliberal konspiration får såna som mig att tro att de smygrycker i högerarmen inne på dass, men fascister får ju alla vara hemmavid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *