Betnér Direkt och medial mansdominans

Igår begick jag ett misstag. Jag var med i Betnér direkt i Kanal 5. Jag som konsekvent tackat nej till debatter för att jag efter 20 år i branschen vet att mediadramaturgin sällan bjuder på sansade samtal som syftar till konstruktiva lösningar.

Det skulle handla om varför det är så få kvinnor i TV-rutan. Ett ämne jag brinner för. Media är makt. Alltså är det en demokratifråga och den mänskliga mångfalden bör återspeglas både i och bakom rutan. Problemet handlar delvis om kön men det handlar även om klass, etnicitet och kontakter. Vänskapskorruptionen och nepotismen i TV-branchen är ingen nyhet. Alla är släkt och vänner, sa jag och panelen protesterade.

Till studion blev jag lotsad av Magnus Betnérs fru som är redaktör. Alex Schulman, son till ett TV-proffs, kom in och hyllade sin bror, sin fru och sin svägerska. Schulman som för övrigt lite gulligt tyckte att jag var ”killig”. Jag förstår honom. Jag har fått höra det i hela mitt liv. Men tjejer ska inte behöva kallas killiga bara för att de vågar sjunga ut och sluta le med huvudet på sned. Talet tillhör inte männen. Att tiga är inte en kvinnlig egenskap trots att religioner gjort allt för att kvinnor ska tiga i församlingar.

Jag var inställd på en debatt som skulle handla om maktstrukturer, hinder och förslag. En debatt som skulle nysta kring de stereotyper som tvingar in kvinnor i kvävande kostymer eller bimboroller. Om de villkor och krav på kvinnor som män slipper. Män som får vara feta, högljudda, rynkiga, skalliga utan att ryka ur rutan.

Jag hyllade SVT och TV4 som arbetar medvetet med jämställdheten jämfört med TV3 och Kanal 5 där kvinnor lyser med sin frånvaro.

Den allmänt nöjda kvinnliga stå-upparen, kompis med Betnér, hävdade att allt är bra samtidigt som hon klagade över att hon inte fick göra humorprogram i SVT för att kvinnokvoten var fylld. Hm? Motsägelsefullt? Och så kom alla klyschor om att ”jämställdhet inte får ske på männens bekostnad” och annat löjeväckande larv ur det förgångna. Och så blev jag påhoppad av programledaren och hans kvinnliga stå-upp-kompis som försökte trigga igång en klassisk catfight.

Istället för att blotta maktstrukturerna som håller kvinnor i lågavlönade positioner passade hon på att ljuga om att mina jämställdhetsföreläsningar inleds med att jag slog en kille i skrevet. Ni som läst ”Bortom mammas gata” vet att jag sparkade en kille i skrevet när han kallade min kompis för hora. Det var i åttan. Det är inget jag skryter med ty våld har aldrig löst några problem. Men där och då var det mitt svar för att få honom att hålla käften och sluta kränka henne.

Istället för att kritisera mansdominansen klagade komikern på tidningen Amelia för att de hade en bild på en snopp och det var minsann värre än herrtidningarna. En tidning som tusentals kvinnor läser och blir stärkta av. Att slicka uppåt och sparka mot sina systrar för oss aldrig framåt. Det är bara fegt och föga föredömligt för våra småsystrar där ute som både vill och vågar ta plats i mediarummet om dörren bara står på glänt.

Trots att det var ett misstag att ställa upp hos Betnér som ville gynna sin kompis stå-upp-karriär så är jag stolt över att jag inte föll för fula finter och inte svarade med personpåhopp. Härskartekniker praktiseras dagligen överallt av både kvinnor och män. Panelen var bara en produkt av det samhälle vi lever i.

Jag är stolt över att jag fortsatte föra ut mitt budskap om att fler kvinnor borde få chansen att göra lika lukrativa karriärer, få lika höga löner och lika åtråvärda jobb som våra bröder. Och ändå bara vara kvinnor. Utan att vika ut sig eller göra om sig. För vi duger som vi är och vi har rätt till halva kakan. Och om de inte ger oss vad vi har rätt till får vi ta för oss. Kavla upp ärmarna, stick spaden i tårtan och glufsa i er systrar. Because you’re worth it!

Dela på

76 Svar på “Betnér Direkt och medial mansdominans”

 1. Bra sagt Alexandra..Tv-branschen i Sverige är inavel men så är även kändiseliten. De flesta skulle aldrig vara där idag ifall de inte hade en släkting/partner/kompis i branschen. Det är jobbigt för dem att erkänna bara.. Jag påminner mycket om dig faktiskt och jag har fått höra av många (framförallt män) att jag är jävligt snygg MEN att det är avtändande att jag har så mycket åsikter (med andra ord borde jag hålla käften och vara snygg) Vi måste stå på oss..kram på dej

 2. Jag tyckte att du var jättebra! Det hon sa om att du förstör för feminismen i sverige eller va det nu va tror jag inte ALLS stämmer( inte på mig iallfall, tvärtom!). Jag hoppas att jag en dag kommer vara lika påläst, välformulerad och duktig på att debattera som du är 🙂

  1. hon var snarare en skrikig översittare som himlade med ögonen så fort någon annan än hon fick ordet. hon ser män och kvinnor som två olika raser. den feminismen hon bedriver är en rasism mot den manliga ”rasen”. bara för att det finns fullt av rötägg behöver inte alla män vara det.

 3. Det var så viktigt att du fanns i den panelen. Utan din röst hade dina smarta inlägg aldrig hörts. Tack för att du pallade. För min och alla andra kvinnors skull. Skiten du fick under programmet och hatarna som tar sig rätten att häva ur sig skit i efterhand- den skiten är riktad mot oss alla kvinnor som tar plats. Inte mot dig personligen. Du var skarp, smart och debatterade frågan. Professionell, helt enkelt. Jag är superimponerad. Och att du dessutom formulerar det här blogginlägget tycker jag säger allt. Du banar vägen för oss andra. TACK!

  1. Det finns kanske en andledning att hon fanns med? For att Betner tycker att det ar for lite kvinnor. varfor tor du att det var 2 kvinnor i panelen och inte bara massa man. Jag vet inte om du ens sag programmet det verkar inte sa. bara att du ser vad din stora idol gor. Du har den ratt alla har men du ska inte gora det pa nagon annans beskotnad. Jag ber om ursakt for att jag inte kan anvanda hela alfabetet man jag hoppas du forstar.

 4. Jag såg programmet och min syn på saken är att du har väldigt mycket att säga. Det märks att du brinner för frågan, vilket är bra, för det är ett viktigt ämne. Jag har inte sett dig i någon debatt förut, så kanske är det annorlunda i andra situationer, inte vet jag. Så som jag upplevde det så var det inte mycket debatt från din sida, utan snarare en monolog som framfördes i 120km/h med avbrott från programledaren för att ge någon annan ordet. Det du sa tenderade också att sticka iväg åt olika håll, så att säga, efter hand som du kom på något viktigt som du ville framföra. Jag vill på intet sätt förringa varken ämnet eller det du ville ha sagt. Sättet det framfördes på gjorde dock att det du sa var svårt att ta till sig. Det gjorde också att de andra deltagarna i programmet var tvungna att avbryta dig eller överrösta dig för att göra sig hörda, och då blir det en dålig debatt.

  När det gäller påhopp så vet ju inte jag vad var och en av deltagarna planerat och tänkt sig att få ut av det hela. Däremot så vet jag att de första påhoppen gjordes av dig, även om du själv inte tycker det. Ett av dessa påhopp var när du kallade den kvinnliga stå-upparen för ”allmänt nöjd”. Sant eller inte, det var ett påhopp. Efter det uttalandet gav hon en känga tillbaka, och då frågade du varför hon gjorde ett personligt påhopp.

  Som sagt, detta är min syn på saken, och jag tänker inte säga något om övriga deltagares uttalanden eller beteenden här. Jag vet själv hur det är när man brinner för något och man vill framföra detta och helst hinna få förmedla så mycket som möjligt till omgivningen. Problemet är att omgivningen (som ofta inte är lika insatt) slår ifrån sig för det kan bli för mycket, för fort. När man är mitt i en sådan situation (egen erfarenhet) märker man inte alltid hur folk reagerar och fortsätter därför att ösa på. Det folk kommer minnas är bara den där hetsiga typen, eller den som pratade så oerhört mycket.

  1. Jag kan bara hålla med. Alexandra, du skriver att du gjorde ett misstag att vara med i Betnérs program. Misstaget var väl inte att deltaga utan hur du förvaltar tiden i rutan. Ta och kolla på programmet själv i repris så du får lite självinsikt om hur du framstår i rutan.

 5. All respekt Alexandra, men det första du gjorde i ”debatten” var att antyda att Betner var kvinna eller kvinnlig. Tycker därför det blir väldigt underligt när du väljer att ta upp det här med att du refererades till som ”killig”.

  Att du behandlades tvivelaktigt ibland håller jag absolut med om, men som jag ser det både fick du skit och gav en hel del. Angående det här med Amelia så tolkade jag absolut inte det som att Karin trashade tidningen generellt utan hämtade ett exempel på hur kvinnor nu verkar tycka det är okej att bete sig på ett visst sätt mot män när vi inte tycker det är okej att bli behandlade så själva.
  Det håller jag i alla fall med om, ser ofta situationer med män i fokus som feminister/kvinnor skulle spytt galla över om det var just kvinnor det gällde.

 6. Personligen så anser jag att det är otroligt tråkigt om kritiken mot din medverkan baseras på dig som kvinna, dvs att du som kvinna skulle betett dig störande. Att vi har olika kriterier och krav på män och kvinnor är oerhört problematiskt och bör diskuteras och lyftas fram i media. Däremot så anser jag själv att du som individ inte betedde dig på ett speciellt trevligt sätt, du var på ett sätt som jag inte anser någon individ bör vara för att anses sympatisk. Varför du betedde dig så vet jag inte, kanske hade du ett syfte och en plan… men det framgick inte tydligt för mig iaf. Jag håller helt med dig i kampen om lika behandling, vi ska inte be om respekt och jämställdhet, vi ska kräva det som om det vore självklart för att det är det. Men att reflektera över sin egen insatts och sitt beteende står inte i motsattsförhållande till den kampen.

 7. Men snälla. Går man in i en debatt med den inställning som du hade igår så får man fan skylla sig själv. Du har alltid varit en mediahora och lär alltid förbli det.

 8. Det där var nog det mest tillvridna försvarstalet jag sett på länge. Kanske dags att utvärdera dig själv och vad dina värderingar står för.

 9. Du ska vara stolt över dig själv och ditt budskap gick fram! Du var den enda som hade något vettigt att säga i debatten och som faktiskt var där för att diskutera sakfrågan. Första och definitivt sista gången jag tittade på Betnér direkt… Stå på dig Alexandra, när man hörde övriga panelmedlemmars åsikter & påhopp förstod man verkligen hur illa ställt det är i mediavärlden med mansdominans och svågerpolitik! Kram

 10. Tyckte du var så bra på Betnér Direkt att jag googlade din blogg, så nu har du fått en läsare till 🙂

  Alexandra, du begick inte alls nåt misstag som var med! Tvärtom, tur att du var där och pratade för oss kvinnor! TACK.

  Jag kan förstå att du kände dig arg flera gånger med de kommentarerna du fick, men i och med att de höll ihop liksom så fick du ingen sympati eller förståelse för att du kände dig påhoppad. Vuxenmobbing, var det de höll på med. Men det finns vuxna som är idioter, bara o acceptera o inte hetsa upp sig, som du gjorde. Trots allt stod du på dig – starkt gjort.!!!

 11. Efter att ha sett programmet blir jag förvånad över att du inte skriver dina blogginlägg med enbart versaler.

 12. De flesta av oss som såg programmet håller med, en öppen debatt där folk inte nödvändigtvis är pk ska du hålla dig borta ifrån. Tv4s morgonsoffa passar dig bra där folk inte vågar utmana varandras åsikter. Det var otroligt jobbigt att höra dig skrika, vilket jag inte vet vad du ville uppnå med.

 13. Direktsänt aktuellt debattprogram med humor och kontrovers lett av Magnus Betnèr.
  Släpp Betnér loss – det är vår!
  Komikern Magnus Betnér säger vad han tycker. Försök stoppa honom! Och från och med nu kommer han att göra det live på bästa sändningstid i Kanal 5. För Magnus ska upplevas live.
  Ingen sållning, ingen rättning i leden. Släng bälte och hängslen – det är Magnus Betnér otyglad direkt i tv. Betnér Direkt blir självklart mycket av Magnus med ämnen som är brinnande aktuella och gäster som kan tala för sig.
  Så här beskriver tv 5 programmet och redan första avsnittet insåg jag vart det skulle barka. Det gäller att välja sina strider och program antar jag. Stand up över lag anser jag är lika kul som att se färg torka och jag antar att det var någon slags ”roast” man försökte sig på igår. Skudda stoftet av manteln och gå vidare med rak rygg. En seriös debatt med komikern Betnér låter lite som ketchup på gräddtårta, hör liksom inte ihop:-) Nåväl fler tjejer behövs på alla poster. Inte för att de är kvinnor utan för att vi är bra och därmed har rätten att synas och höras! ! ! ! Love/M

 14. Lite motvals kan behövas på denna bloggsida. Jag tyckte att Alexandra var lågvattnet i det mycket underhållande Betner Direkt. Tycker även att den gamle gode Aschberg borde haft kvar lite mer av sin tidigare pondus och talat lite mer ur hjärtat.
  Jämlikthet är väl när man blir bedömd och promotad på sina kvaliteter, inte någon eländig och uttjatad (köns)-kvotering.

 15. ”…kvinnor borde få chansen att göra lika lukrativa karriärer, få lika höga löner och lika åtråvärda jobb som våra bröder. Och ändå bara vara kvinnor. Utan att vika ut sig eller göra om sig.”

  Ööh, var det inte du som vek ut dig i Café för ett par år sedan?

   1. Då fick du det sagt också, bra där..!
    Hoppas du läst Magnus blogginlägg som var ett svar på ditt, kanske kan ge dig lite insikt.

    Aldrig sett dig i en debatt tidigare och såhär i efterhand är jag ärligt glad över det.

 16. Från det ena till det andra…nu ska det bli val igen i Grekland. Om jag kunde rösta så skulle det bli på Oberoende Greker, Herr Kammenos. Det är första gången jag yttrar mig om något dyligt, för att om det är sant det som han säger, så är det nästan som för första gången att det finns en plan. Ni som kan grekiska kan läsa på On-news.gr
  Heja alla tjejer som har skrivit här nedan!

  1. Försökskaninen Grekland har börjat visat tänderna! Det pratas öppet om att det som pågår är ett expriment, näst i tur är Spanien, Irland, Ungern, Italien med flera. I krig är visst allt tillåtet såsom i kärlek sägs det.
   Jag har inte sett programmet som har satt eld på Alexandras blogg. Kan bara säga att när jag var ung och bodde i Sverige så var jag lågmäld till skillnad ifrån nu. Nu skriker jag och gapar för fulla muggar, det är så det funkar här och jag njuter!!!!! Mina vänner säger att jag är mer patriotisk när det gäller Grekland än vad de är. Jag älskar när blodet kokar och man känner att man lever!

 17. Du är toppen, fortsätt göra din röst hörd, kämpa för lika rättigheter, jag som är född på 50-talet tycker att vi går bakåt när det gäller jämnställdhet istället för framåt! Skönt att det i alla fall finns någon som törs säga hur det är

 18. Hej Alexandra,
  Jag ville bara säga ett jättestort tack och grymt bra jobbat! Det är jätteviktigt att du står upp för saker som vi är många som håller med dig om. Du ska veta att vi är många som är med dig och stöttar dig och uppskattar det du gör grymt mycket. Det kändes personligen jätteviktigt för mig att du var där och det ska du ha ett jättetack för. Det handlar inte om dig personligen, det handlar om oss alla. Tack!

 19. Du kanske faktiskt har ett viktig budskap att framföra men det går inte att ta varken dig eller det du säger på allvar när du beter dig som du gör.

 20. Tycker du gjorde en dålig debatt men det betyder inte att jag tar ställning för de andras ställningstagande. Den hetska debatt som skapats inom feministrörelsen är kontraproduktiv och inget som bör späs på. Jämställdhet är en viktig fråga men lösningen kommer inte från en topposition utan en gräsrotsrörelse där vi tillåter våra barn att utvecklas till sina fulla potential utan att begränsa de i sin utveckling. Det är synd att debatten landat i en sandlådenivå och tyvärr gynnade du den inte i det här läget. Ta till dig att du inte kan slänga ut påhopp om härskartekniker så fort du möter mothugg och avvikande åsikter i en debatt för att sådant är livet och så är det för alla, kvinnor som män och något annat vore konstigt. Debatten som borde lyftas är hur vi egentligen går tillväga för att bygga en ny generation som är mer öppen för bred jämlikhet.

 21. Herregud vad du själv försöker dig på härskartekniker och förminskningar, ”Betners Fru”, ”Komikern” etc..
  Jag förstår att det känns jobbigt att inse att du skämde bort dig, men sluta försök rädda det genom att sänka alla andra, du framstår bara som mer pinsam.

 22. Jag undrar när män och kvinnor ska börja uppmuntra varandra att vara de individer de vill vara?

  Det finns finns forskning som pekar på att människor som inte lever upp till en allmänt accepterad norm jämför sig med den och lever i skuggan av den. I ett test så talade man om att männen presterade bäst på denna typ av test och bara genom detta påstående så underpresterade kvinnorna. (Man gjorde om testet utan att säga något och då presterade män och kvinnor lika bra.) För mig hänger detta ihop med systrar-kan-mentaliteten, så länge man ser sig som avvikande från normen och ett offer som måste kämpa kommer man aldrig att nå till den frihet man eftersträvar utan alltid halka efter.

  Jag är stolt över att föra ut mitt budskap om att alla människor borde få chansen att göra karriär, få lika löner och lika åtråvärda jobb. Och ändå vara de människor de vill vara. Utan att vika ut sig eller gör om sig. För vi duger alla som vi är. För det är vi värda.

 23. Jag skulle starkt rekommendera dig att söka hjälp. Det är inte friskt att vara lika självupptagen som du är.

 24. Underligt då att du nämner alla manliga deltagare vid namn men förminskar de kvinnliga till deras titlar eller relationsstatus (fru) Jag har själv blivit refererad till som ”frun” till min ex-man då han alltid ansågs vara den som var så himla duktig och framåt trots att vi sysslade med exakt samma sak. Grymt onödigt.

 25. Du kanske ska lära dig hur man för ett samtal innan du är med i debatt program din äckliga mediahora

  1. Du, David, kanske inte ska använda tillmälen som ”äckliga mediahora” om du vill lära ut hur man för ett samtal.

 26. Har nyss tittat genom Betner direkt. Dios mio!
  För det första förstår jag varför du inte velat ställa upp. Betner är inget annat än otroligt populistiskt och vänder kappan efter vinden på ett så uppenbart sätt. Att han ska vara ”kontroversiell” och frispråkig är totalt taget ur luften.

  Jag har alltid fått höra att jag är för arg och gapig när jag talar om viktiga saker som politik och samhällsdebatter, ”lugna ner dig lite nu gumman, inte vara så hotfull”. Och det är alltså till en vuxen kvinna man säger så. Det uppfattas nämligen som jobbigt, jobbigt med kvinnor med något så simpelt som åsikter. Det som skedde i Betner såg mer ut som mobbing än en debatt.

  Och på tal om betners kollegas; ”feminismen får inte ske på männens bekostnad”.. Sådana kvinnor alltså.. Nej, jag orkar inte.
  Fortsätt att vara arg, på, och drivande i jämställdhetsdebatten, det tänker jag göra! Du är en fantastisk förebild!

 27. När jag läser ditt försvarstal undrar jag hur det är ställt i självinsikten? När man näst intill sitter och skriker i ett debattprogram med endast fem deltagare för att man är så desperat efter att inte bli avbruten gör man sig redan där en otjänst. Folk slutar lyssna. Jag tycker det är en jätteviktig fråga och jag hade verkligen hoppats på att det skulle bli en del intressanta diskussioner i programmet, med säg där gick jag bet. Jag vågar mig påstå att om din plats fyllt ut av en lugnare, mer sympatisk och mindre egocentrerad person hade programmet haft stor potential! Du var så koncentrerad på att spela den starka oberoende kvinnan som inte tar någon skit, att du började likna en negativ bild av Grynet, som fö. är en skön karraktär. Pinsamt att du kastar första kängan och sedan förvandlas till den stackars påhoppade så fort någon ifrågasätter dig och säger emot, DET är vad debatt går ut på. Olika åsikter möts. När du dessutom gnäller över härskartekniker och sedan skriver så nedlåtande om alla de andra deltagarna och människorna runt programmet som du gjort ovan förlorar du all respekt. Snälla, innan du kastar stenen in i glashuset nästa gång, så gå till dig själv, tänk efter och räkna till tio för det här vi får bevittna nu är ytterst patetiskt och transparent.

  1. Håller helt med Johanna här! För övrigt så tror jag dom flesta här som försvarar Alexandra inte såg programmet….

 28. I och med programmet fick du en ny beundrare! Du var den enda vettiga i panelen. Tycker det var fruktansvärt att se allas påhopp på dig. De säger att kvinnor ska få vara sig själva, men kritiserar sedan dig för hur du är, bara för att du inte följer normen för hur en kvinna ”bör” bete sig. Stå på dig Alexandra och fortsätt vara den tuffa, coola kvinnan du är!

  1. Att kvinnor ska få ”vara sig själva” innebär inte att de har rätt att utsätta andra för påhopp och ned tryckningar, vilket var precis vad Alexandra gjorde under hela programmets gång. Väljer man att bete sig på det sättet så får man åtminstone tåla lite kritik…

 29. Du är ett praktexempel på individ som tycker alla andra har fel, sluta bete dig så pubertalt. Fast det är klart, världen behöver ju någon att skratta åt och avfärda som skitsnackare också.

 30. Som debattör har du mycket att lära och du gjorde programmet mer eller mindre outhärdligt med din ovilja att andas mellan meningarna.. Gör om, gör rätt. Det enda positiva som kom ut av att du var med i programmet var att du troligtvis lyckades få ännu fler att förstå hur olidlig du är som debattör.

 31. Du låter som en förorättad sexåring, och det känns inte alls som att du skriver om varför du egentligen r arg på Betnér. Trampade han på en osynligt öm tå? I vilket fall som helst känns det som sandlådenivå med ” Han sa faktiskt …” och ” Jag fick inte vara med att leka med hans kompisar”. Det ger dig inte mycket till cred som medieikon.

 32. Grymt bra jobbat i debatten Alexandra! De andra både avbröt, förminskade det du sa, förlöjligade det och objektifierade dig. Så sjukt låg nivå. Det märktes tydligt att du var den som mest visste vad du snackade om och höll dig till ämnet och en analys av det. Som vanligt har folk svårt att lyssna och tar problem personligt som finns strukturellt. Tråkigt att folk som förespråkar feminism, rätttvisa och jämlikhet ofta inte får tid att säga det de vill eftersom nivån tas ner till en Ruta-1-nivå, där vi vart för länge sen! ALL PEPP TILL DIG!!

 33. Håller med dig om att det behövs fler kvinnor i Tv rutan. Det behövs mer av alla i tv rutan. Jag stör mig något fruktansvärt på den rådande Stockholms centrering som härskar i flertalet debatt program.

  Dock tycker jag att din insats i Berner direkt var usel. Normalt sätt tycker jag att du är bra, skärpt och levererar bra tankar och idéer. Nu framstod du som någon kvoterad ersättning. Kanske hade du en dålig dag, de måste man få ha. Kom igen du kan bättre.

 34. Det här känns inte alls bra när jag läser det Alexandra. Jag såg hela programmet och jag måste säga att din insats inte gjorde varken dina åsikter eller feminismen någon tjänst, en björntjänst isåfall. Ditt sätt att framföra dina starka åsikter spädde dessvärre på de stereotypa förutfattade meningar som så ofta tillskrivs kvinnor i media. Väldigt synd. Det var rent ut sagt jobbigt att se showen för att du pratade så hetsigt och avbröt de andra, trots att det verkligen fanns flera tänkvärda åsikter att ventilera än just dina.
  Du framställde dig själv lite som ett offer och det tjänar ju som bekant ingen på.
  Jag har all respekt för dig och dina insatser på flera plan, men i Betnérs debatt gjorde du inte det starka och positiva intryck du hade chansen att göra.

 35. Systerskap? Känns inte det som något förlegat ”vi mot dem”-grepp (i och med att du nämner männen vid namn). På vilket sätt skyddar du Helena genom att låta bli att nämna hennes namn utan istället rubricera henne som Magnus fru (vilket hon mig veterligen inte är). Jag tror mest att du var ute efter att sätta fötterna i stigbyglarna och titta ner från en hög häst. Om du vill vara en förebild för såväl män som kvinnor och en ”medsyster” så tror jag att ditt sätt att aprochera hela situtionen inte varit till din fördel. Ett tips för framtiden om du vill bli tagen på fullt allvar: var ödmjuk och se till att alltid ha rätt i faktabaserad sak. Lycka till…

 36. Alexandra lurar ingen med detta desperata försök att släta över sina pinsamheter i tv-rutan i måndags. Gapig och arrogant. Typexempel på millitant feminist. Tragiskt!

 37. Jag kollade på programmet i 5 minuter sedan stängde jag av. Är du helt slut i huvudet Alexandra? Du må vara grekisk men det är bara ohyfsat att inte släppa ordet till andra och att behöva bli tillsagd av Magnus för att du skall inse att du inte låter dom andra delta i debatten.

  Nästa gång jag ser dig på TV då stänger jag av direkt.

 38. Hej! Jag såg dig i programmet och vill bara ge dig en hög med beröm. Det är ett tydlig uttryck för vilket snedvridet samhälle vi lever i när en kvinna anses vara bråkig och gapig bara för att hon öppnar munnen. Jag tycker absolut inte att du gjorde ett misstag genom medverka – tvärtom. Din röst behövs i ett i övrigt puckat medieklimat. Du var smart, påläst och saklig – en förebild för alla kvinnor. TACK för att du orkar!

 39. Alexandra – du har i grunden, tror jag i alla fall, vettiga åsikter. Det som jag, och många med mig, reagerar på är ditt sätt. Det handlar inte om att jag inte tycker att du ska ta plats för att du är tjej, utan att du betedde dig väldigt arrogant och faktiskt rent ut sagt omoget. Folk tar dig inte på allvar, det hade de inte gjort om du var kille heller. Vilket är synd, för som sagt, du är nog vettig egentligen.

 40. Du har en vriden syn om vad som hände. Det var inte fler påhopp mot dig än vad du gav till andra. Du talade inte bra för din sak. Varav saken verkade vara att du har rätt i allt även om du har fel och att du får påstå vad du vill, men om någon annan öppnar munnen är de dumma i huvudet. Du har en skev dubbelmoral och helt ärligt hör du inte hemma i ett debattprogram.

  Du betedde dig otroligt respektlöst gentemot andra och pratade hela tiden, du utövade mer härskartekniker än någon annan i programmet.

  1. Bara en liten påminnelse: Vad svarade jag när Robban sa att jag borde åtgärda mitt utseende? Vad svarade jag när Karin Adelsköld ljög och hittade på om vad jag brukar föreläsa om? Skämtar du? Titta på programmet och räkna påhopp. Jag fick höra att jag till och med är ”läskig”. Bara för att jag krävde kvinnors självklara rätt att få synas i rutan. Give me a break. Vilket århundrade kommer du ifrån?

   1. Det Alex sa om att du var läskigt var ett självklart skämt och det var inte för att du krävde kvinnors rätt i rutan. Det var aldrig ens någon som var emot dig på den punkten. Hon hade läst någonting om dig och antingen missuppfattat det eller så har det väl stått skrivet på ett lustigt sätt, det var inget påhopp ens.

    Om det finns möjlighet var vänlig att referera till vilken tid i programmet som Aschberg säger att du ska åtgärda ditt utseende.

    Bara några fler påminnelser: Vad gjorde du när Karin skulle prata om serien som hon fick hjälp utav Peter Settman att göra? Du rör Roberts arm genom hela programmet. Där är bara två stycken härskartekniker du gör.

 41. Fast Alexandra, bara för att branchen är mansdominerad behöver du inte anpassa dig. Själv jobbar jag inom träbranchen, där de flesta är män. Men det går bra ändå.

  Och angående din krönika i Metro (20120518) – ingen tvingar dig att matcha klackar och kjolar. Jag har varit tjej i hela mitt liv (hehe), men jag har vägrat bära kjol sen jag var fem, och hittils har jag ändå kommit dit jag ville.
  Det är genom att passa kjolar och klackar som du förstärker skillnaderna i branchen, mellan könen. Släng på dig ett par jeans, ett par sneakers och och tjocktröja och gör din grej istället. Skippa sminket om du inte gillar det (fast, det verkar du ju göra…), och klaga inte på mallar så länge du själv anpassar dig. Du klagade på Karins dubbelmoral – men det du säger kontra det du agerar är som att se en patriakal mansgris mot en förvirrad feminist.

 42. Ehmm jag är man och feminist och tycker du skämde ut dig… Att du var en skam helt enkelt som bara flamsade på som en fjortis medan dom andra försökte hålla det civilt och prata som vuxna människor.

  Att höra din röst var ungefär lika bekvämt som att gå till tandläkaren…. När du är bakis…. och har magsjuka…

  Det är iofs bara min eller ja varenda människa jag känner åsikt…

  Kjam

 43. Inte visste jag att så många män läste DV….
  Det verkar ändå vara många här faktiskt såg vad du ville komma fram till och tog till sig ditt budskap. Sen att du inte blev behandlad på ett schysst sätt kan inte du rå för.
  Och jag tyckte inte alls att du skrek. Det enda som fick dig att framstå som högljudd var de övriga paneldeltagarnas avsnäsningar angående ditt tonläge. Blir så trött på att man aldrig får tala passionerat om något utan att man skall ses som gapig!
  Hoppas få se sig i en debatt (om än lite seriösare) snart igen. För du har så mycket klokt att komma med!

 44. Du framstår som en översittarmänniska som använder ”feminism” som en ursäkt för att klanka ned på män du inte tycker om, tyvärr.

 45. Oavsett hur du blivit behandlad i en debatt så tycker jag inte att det är schysst av dig att säga saker som ”Män som får vara feta, högljudda, rynkiga, skalliga utan att ryka ur rutan.”.
  Vad har du emot oss som är ”skalliga”? Vad har du emot mina gener? Det där är ett påhopp som grundar sig i någon typ av ogillande mot människor utifrån deras fenotyp. Jag tror inte att du inser att det du gör när du säger så är början på rasism. När du kan trakassera människor utifrån ett genetiskt uttryck, var finns då gränsen till att trakassera dem för ett annat? Och sen ett tredje?

  Jag började bli tunnhårig vid 16 års ålder. Tunnhårighet är inte ett tecken på att jag blivit gammal. Det är ett tecken på att jag börjar bli vuxen.
  När började håret i dina armhålor växa? Du tycker inte heller att du ska behöva höra påhopp utifrån att du har hår under armarna. Det kan jag inte tänka mig. Vem skulle ha rätt att göra påhopp på dig för det? Det är ju bara så du är tänkt att utvecklas. Håret är vägen till att bli en mogen människa. Du ska vara stolt för att du vuxit och blivit stor. Inte skämmas.
  Tycker du inte att jag också ska vara stolt över att bli en vuxen människa? Det tror jag att du tycker. Då borde du uttryka det när du pratar också. Inte arbeta för att stänga in mig i någon typ av skam.
  Skammen finns i ditt huvud, inte i mitt. Även när skalligheten sitter på mitt huvud.

 46. Är du helt jävla dum i huvudet? Ursäktar kraftuttrycket men det första du skriver:”att mediadramaturgin sällan bjuder på sansade samtal”. Det var ju faktiskt du som pratade mest av alla(lite drygt 3 minuter mer än de andra) samtidigt som du avbröt ungefär varje sekund och var den enda som skrek. Bara för att Karin var lite sansad och inte anser att man bör prioritera ned män för kvinnor genom lagar och förordningar utan istället att de både könen ska konkurrera på lika villkor(Kolla bara på hur många fler kvinnor som går de mer eftertraktade utbildningarna, det löser sig själv.) Samtidigt måste man självklart se att kvinnor får plats i TV men att arbeta fram lagar på det arbetar ju inte för jämställdhet, det måste ju vara det mest kontraproduktiva någonsin.
  Det är din typ av feminism som gör att just feminismen får så dåligt rykte. Du verkar stämma ganska bra på denna beskrivning om feminism: ”Feminism, en politik som grundas på att män är svin och kvinnor är lika värda”. Karin, som förespråkar jämställdhet blir genast kritiserad av dig utan någon anledning som helst.

  Och att många anser tycker att du är en riktigt dålig debattör beror inte på att du som kvinna höjer rösten, vilket hade varit lika jobbigt om en man satt och skrek ett helt program utan att låta någon annan prata. Men framför allt handlade det om att dina argument var usla och du presenterade dem på ett ännu sämre sätt.

  Klaga inte och lägg för fan ifrån dig offerrollen…

 47. Alexandra, jag härstammar också från Medelhavet (Spanien) och har lämnat media i SWE för att pröva mina vingar över vattnet. (NYC) När jag ser debatten kommer jag ihåg varför jag lämnade SWE. Du framstod som den enda retorikern, vass, påläst och välformulerad. Aschberg satt ju mest och pöste och skulle verka cool, och ”förminskade sig” genom att påtala att han inte var en av ”dom med makt”! Och den där kvinnan som attackerade dig gjorde ju precis det hon sa vi kvinnor INTE ska göra. Och att du ska försvara dig för att du är Grek, säger mer om panelen än dig. Jag avundas dig att du orkar bo kvar i landet. Var rädd om dig och din söta lilla M./ Un beso de NYC, alex

 48. Du var Bäst och spelar i en annan division Alexandra..
  Att dessa män som deltog har egna program och inte du är för mig obegripligt,(eller kanske inte). Du är den första som fått Achberg att framstå som osäker och att de övriga kom med så usla kommentarer och påhopp säger mer om dom. Det var du som gjorde detta sevärt. Att den manliga panelen kände sig hotad av dina åsikter var ingen hemlighet och till den kvinnliga komikern vill jag rekommendera en bok skriven av Lisa Marklund och Lotta Snickare: Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Fortsätt att vara den kvinnliga kvinna du är på alla fronter och jag ser fram emot att se ditt egna debattprogram snart.
  Lycklig är din dotter som har en sådan smart och driven mamma. All lycka/Boosan

 49. ”Jag som konsekvent tackat nej till debatter”

  Det märks, för du debatterade inte så mycket i programmet. Du framförde din åsikt utan att lyssna på vad dom andra säger. Det är sånt jag brukar kalla irriterande folk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *