Dagens Outfit och konstens symbolik

Idag reste jag mig ur sängen för jobb som inte kunde avbokas. Dagens outfit var en blå Zara-kostym med pyjamaskänsla. Fladdrig och sladdrig, inköpt inför mitt första framträdande efter förlossningen. Så svullen känner jag mig efter två sängliggande veckor med glass och bullar:

Och maffiaskorna inköpta i Milano:

Först jurylunch på Mancini där jag skulle utse Sveriges bästa krönika skriven av en högstadieelev efter att jag tillsammans med Metro och Sanoma Utbildning utlyst en tävling där jag skrivit ett kapitel i de nya svenskaböckerna för högstadiet.

Sen väntade avtäckning av min vägtrafikskylt för svensk industri. Uppdraget fick jag av Teknikföretagen. Ceremonin ägde rum på Tekniska Museet med bl.a. VDn för Scania och en massa andra tunga industripampar och Handelsminister Ewa Björling som berättade att Sverige ska satsa mer på Mat, musik och litteratur och även bli bättre på att utnyttja den invandrade kompetens som finns inom svensk industri. Äntligen, ville jag utropa. Det är hög tid att vi inser att mångfalden är en lönsam affär. Människor med kulturkompetens, kontakter och språkkunskaper kan agera dörröppnare i världen. ”Kosmopoliter” kallar ministern projektet. Låt oss hoppas att det bär frukt. Nedan min skylt:

Nu kan jag tillägga ordet konstnär på visitikortet. Om jag hade något. Vad är mitt budskap?

Svensk industri är framgångsrik internationellt men vi behöver världen. Vi behöver välmående ekonomier som har råd att importera våra produkter. Vi behöver använda oss av den mångkulturella kompetens som finns på fabriksgolven och som även borde återspeglas i styrelserummen. Mina tecken symboliserar hur internationellt sammanflätade vi är och kvinnokraften som ofta glöms bort i den stereotypa bilden av industrin som en manlig affär. När jag rest runt i landet har jag mött otaliga kvinnor vid fiskfabriker som fryser nästippen av sig vid det löpande bandet där de rensar sill hela dagarna. Läs min Metrokolumn här som handlar om detta.

De grekiska bokstäverna har anammats internationellt inom vetenskapen och sigma står för summan. Summan av människors möda. Det finns massor att säga men flera VDar på middagen på Operaterassen trodde att euron inte skulle överleva den europeiska skuldkrisen. Kanske blir min €-symbol ett fornminne snart. Men Eurokrisen vittnar om risken för social friktion, nyfattigdom och ökade klassklyftor som inte gynnar någon. På middagen serverades en ljuvlig sparrissoppa:

Och äppelkardemummasufflé med vaniljglass:

Min bordsherre Kjell Andersson som har fjäderfabriker på olika platser i världen berättade att han tack vare sina anställda från forna Jugoslavien kunnat öppna fabriker där.

Sen hostade jag som Exorcisten hela natten så att min mamma och Melina blev rädda. Idag hörs vi kl. 16.45 i P4 Salong med Reuben Sallmander och sen ses vi i Aktuellt om det grekiska rysarvalet.

 

Dela på

3 Svar på “Dagens Outfit och konstens symbolik”

  1. Hello Alexandra!
    Firstly many congrats for your blog, which I read very often. Indeed, diversity is so valuable, along with multiculturalism. We exist to the extent that we can express ourselves through our language. Wittgenstein once said that “the limits of my language mean the limits of my world.”
    However, in order to achieve a world with no limits, learning foreign languages constitutes a great tool for achieving this goal. Simply, each of them can give a sense of independence, mobility or flexibility and a strong cosmopolitan spirit. Simply, they open the door to the outside magical world.
    In other words, using a common language of dialogue and communication can give to individuals the opportunity to develop dialogue between cultures as an essential tool in forging bonds of friendship and giving the prospect of participating actively in order to learn from different cultural traditions, since only through this “spiritual” exercise one could gain real knowledge of different identities and beliefs.
    Mahatma Gandhi, once said: “My house is not to be surrounded by a wall and my windows are not to be locked. The cultures of all countries are to blow through my house with as little hindrance as possible”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *