Flicka på flykt – en grekisk barnbok!

Omslag_Sabelle_web-1

Vi ser dem dagligen i tidningarna och nyhetssändningarna. De små kropparna som spolas upp på land kring Medelhavet. Vidöppna munnar med mjölktänder som skriker på hjälp. Ögon fyllda av förtvivlan efter förluster. Alla dessa barn på flykt. I sina mammors och pappors armar. I blöjor. Krypande genom stängsel på väg till platser de inte vet något om. Ibland möter de poliser som attackerar dem och deras föräldrar med plastkulor och tårgas. Som vore de brottslingar. Ibland, som idag på tågstationen i Budapest, möts de av nazister och rasister som skriker att de vill ha ett ”vitt Europa”. Emellanåt möter dem en främmande famn med en filt, en ömsint gest, en tallrik varm mat. Miljoner människor i Europa har de senaste månaderna ingjutit hopp genom sin praktiserade humanism och solidaritet. Från Island till Ungern och Sverige. Varenda dag kontaktas jag av solidariska svenskar som är på väg till Grekland för att hjälpa folk på flykt eller som startar insamlingar. Ett av många projekt heter: ”Vi gör vad vi kan för flyktingar på Lesbos”. Kolla upp det på Facebook.

Själv har jag nyss skrivit förord och översatt en viktig och vacker grekisk barnbok som ni måste läsa för era barn. Många av oss som tvingats lämna minnen och män­niskor bakom oss och försökt finna en plats i ett nytt, främmande land känner igen oss. 

Sabelles röda klänning är skriven av Marina Michaelido-Kadi och jag översatte den från grekiska tillsammans med min sjuåriga dotter. Jag har också förordet. 

Daniela Stamatiadi, en av Greklands främsta illustratörer, har gjort bilderna. Fem kronor per såld bok går till Rädda barnens katastroffond. Dessutom stödjer ni två grekiska konstnärer och kulturarbetare. Boken finns att köpa hos förlaget Mirando Bok eller på typ Bokus mfl snart. 

Nu duggar det i Borås. Jag är här på jobb och måste sova. Vi hörs snart. Tack för era kommentarer. De stärker och värmer. Ni har min kärlek.

Dela på

21 Svar på “Flicka på flykt – en grekisk barnbok!”

 1. TACK själv för allt du gör!! Det är STORT Alexandra!!? All värme och kärlek till Dig också! Stå på dig, låt aldrig de med illvilja hindra dig från det du så starkt brinner för, ämnad att göra! Tillsammans blir vi starka! Verkligen en fin handling, ska köpa den boken helt klart!

 2. Alexandra, jag är imponerad att du även hinner översätta barnböcker och att du uppfostrat din dotter till att känna medkänsla. Barnens uppfostran idag bestämmer värderingarna i morgondagens samhälle och medkänsla och solidaritet är kittet som håller ihop ett samhälle. Men som alltid måste man som humanist och filantrop vara på sin vakt. Medkänsla får aldrig bli till godtrogenhet och solidaritet får aldrig bli ett fråntagande av personligt ansvar. Det är viktigt att lära barn även detta.

  Det är svårt att avgöra om det är en god eller dålig gärning att skänka en slant till en tiggare. Givarens syfte är naturligtvis välmenande och om man utgår från intentionen är det avgjort en god gärning. Men om man försöker utvärdera konsekvenserna så är det mer osäkert. Om ingen gav några pengar kanske dessa människor skulle göra något mer samhällsnyttigt och värdigt än att sitta i ett gathörn och tigga långt bort från hem och barn. Men det kan naturligtvis även vara så att många av dem skulle tvingas till ännu värre misär och hemfalla åt kriminalitet för att överleva. Jag vet inte själv. I de rumänska zigenarnas fall måste man hursomhelst bryta ett kulturellt mönster av misstro mot majoritetssamhället och avsaknad av en utbildningstradition. För att lyckas med detta bör man fokusera på nästa generation och se till att barnen får tillgång till dagis och skola så att de kan få jobb och integreras med övriga samhället.

  Tyvärr föder tiggeriet idag även mindre nogräknade tiggarbaroner och flyktingsmugglare som utnyttjar och tjänar pengar på andras lidande. Se denna bulgariska dokumentär om tiggare i Sverige som visar tiggeriet från flera perspektiv:

  https://www.youtube.com/watch?v=6vsLK9Hcu6w

  Jag hoppas att din dotters femkrona hamnade i rätt händer. 🙂

 3. DickeFix, jag tror personligen att det skall väldigt mycket till för att man ska palla denna utsatta situation att sitta och tigga! Man måste ha ett psyke som inte är av denna världen, tror mig jag vet, är själv totalt knäckt. Sedan att vissa blir utnyttjade är ju inte så konstigt, både trafficking och att andra kanske styr och tar deras pengar! Men detta gäller inte alla! Många har förlorat sina jobb, eller kan inte få ngt, eller är för sjuka! Så inte så Brå att mest hårdra då det är mer nyanserat än så! Många har ju dessutom följts upp, där det faktiskt är som de säger! Många jag träffat är ärliga, men lever under väldigt svåra förhållanden där det ej finns något alternativ, då de är sjuka eller har släkt som är det! De har hamnat i en ond cirkel många ggr pgr av rasism och fattigdom,som de behöver hjälp med att bryta, inte realistiskt att tro de klarar detta på egen hand! Jag skulle föreslå att ni själva gick ut och pratade med dom, om de verkar vilja det, och kanske rentav prova på sätta er o tigga, bo under en tunnel, smutsa ned er och sminka er så ni såg mer ut som dom, innan ni uttalar er.

 4. Jag invänder inte mot det du säger. Ingen utsätter sig för tiggeri om de känner att de har ett annat bättre val. Dokumentären visar att många känner att det är enda chansen att tjäna sitt levebröd utan att stjäla. Det är i alla fall mer värdigt att vara tiggare i Sverige än att vara tjuv i Bulgarien. Andra blir hitlockade av skrupelfria personer mot löfte om arbete som bärplockare och tvingas sedan till tiggeri för andras räkning.

  Men jag tycker ändå inte att det är bra att låta människor fastna i tiggeri. Vi bör i Europa kunna hitta en mer värdig och långsiktig lösning på zigenarnas problem; en lösning som ger dem både ett meningsfullt arbete och riktig bostad. De bör inte bara välkomnas in i majoritetssamhället utan med både piska och morot lockas in i det. Barnen ska gå i skola då det är skolplikt även i Rumänien och Bulgarien. Integration behöver inte nödvändigtvis betyda assimilering. Zigenarnas språk, musik och hantverkskultur har varit en del av Europas historia de senaste 700 åren och bör få vara det även i fortsättningen.

 5. Det som förvånar mest i sammanhanget är att ungrarna själva i 2 omgångar under förra århundradet behövt fly från sitt land och togs emot av resten av Europa, bl.a. Sverige! Först var det de judiska ungrarna under andra världskriget och sedan de ”kristna” ungrarna på 50 talet. Var det ok för dem men inte för andra att söka skydd i ett annat land?

 6. Dickefix, Det där du länkande till är inte annat än SD- propaganda, enbart rasister bland kommentarerna som applåderar! Varför kunde du inte även tagit med youtube- klipp på där deras barn svälter och de hemlösa cancersjuka tiggarna som nekas vård, där de blir utsatta för övergrepp och ivägskickade av polis och där alla deras tillhörigheter bränns ned, Eller när de blir förföljda av rasister som inte respekterar deras integritet, utan smygfilmar dem osv Kan säga dig att dessa mammor som tigger, är hjältar som förnedrar sig och lever under fruktansvärda förhållanden enbart för att deras barn ska få mat och tak över huvudet, men det vil du tydligen inte lyfta fram och belysa med något videoklipp? Enbart de individer som kanske beter sig illa bland dessa, eller de som blir utnyttjade? Onyanserat!

 7. Jag håller med om att programmet inte är objektivt utan har en kritisk hållning till tiggeriet. Programmet är dock mindre tendentiöst än det som visas i svensk media. Verkligheten är komplex och vi kan inte blunda från det. Programmet visar tiggare som kommer hit frivilligt för att de inte ges någon chans i Bulgarien att på ett hederligt sätt tjäna sitt levebröd. Men programmet visar också människor som kommit hit med löfte om ett arbeta som musiker eller att plocka bär och sedan tvingats att av andra att tigga. De flesta lever i enkla hus men det finns även de som lever i det vi skulle beteckna som slum. Tyvärr är den organiserade brottslighet utbredd. Några svältande barn är svårt att hitta bland zigenarna eftersom de hjälper varandra och att tro att de inte själva har kunnat skaffa sig tak över huvudet är naivt.

  Det som är bra med programmet är att de människor det handlar om komma till tals. De betraktas inte som menlösa offer som fallet är i svensk media utan som kapabla individer med egen drivkraft men som i vissa fall blivit utnyttjade av andra.

 8. Det var EXTREMT vinklat detta program! Det du skriver är rakt av skitsnack!! Du borde googla medellivslängden för dessa romer! Och alla kan inte alls hjälpa varandra!! Att många är offer är fakta!!! Att du uppenbarligen tycker man ska förvränga detta faktum, är att sätta på sig skygglappar, för att passa in i en snäv världsbild! De enda de följde upp i denna otroligt dåliga amatörfilm, var dom som kunde misstänkas hålla på med något olagligt! Inte följde de dom spelade in detta tex hon som hade bara en arm som tigger, inte åkte de ned för att kolla hur hon hade det! Nej direkt var hon på och misstänkte den stackars kvinnan för att fejka, fast så inte var fallet! De var extremt utstuderat hur de filmade och vilka de valde att följa upp! Förstås inte någon av de underviktiga och sjuka bland de som tigger för då hade vi fått se en helt annan bild av det hela! Bland de sämsta amatörfilmer jag sett, är verkligen arg att jag slösat tid på skiten, för att du länkade till den! Barndödligheten är större bland romer, och alla får ingen hjälp! De får ingen vård om de blir sjuka! Om du inte kan räkna ut vad detta leder till så har du problem med matematik också!

 9. Ser är inget nytt under solen precis att de finns kriminella bland romer liksom alla andra folkgrupper! Och ju mer utsatt, fattig och diskriminerad man är och lever i utanförskap, desto större är risken att man hamnar snett och i kriminella banor. Men att enbart vinkla till att detta är enbart den sanna bilden, att alla romer är så är verkligen helt oacceptabelt FEL! Man fick bara se detta i princip, inget annat, och det är verkligen att göra alla en otjänst att mörklägga en viktig del, hur väldigt många romer far fruktansvärt illa. Och att många har hög moral är ärliga och verkligen vill ha ett arbete! Innan den ekonomiska krisen vsr de FLER romer som var ute i arbete än övriga innvånare i landet! Så det är jävligt lätt att felaktigt beskylla en minoritet, så fort det krisar! En konstruktiv fråga i detts skulle kunna vara,- Vad gjorde de i Spanien rätt som vi skulle kunna lära av? Nej, Rasistisk propagandafilm var det.

 10. Jag är ledsen att du tyckte jag slösade bort din tid genom att länka till filmen som du anser den vara så amatörmässig och extremt vinklad till zigenarnas nackdel. Det kan då vara intressant att få se bulgarenas syn på dokumentärfilmaren som gjort filmen. Mirolyuba Benatova är en känd dokumentärfilmare i Bulgarien som speglat zigenarnas liv sedan många år. Hon anklagas i Bulgarien för att vara zigenarnas vän och bulgariska folkets fiende och har på grund av detta utsatts både för mordförsök och en antisemitisk hatkampanj på sociala medier då hon är själv är judinna:

  http://www.theguardian.com/media/greenslade/2011/oct/24/bulgaria-press-freedom

  Ja, zigenare ÄR i allmänhet(inte ALLA)fattigare än övriga befolkningen i Rumänien och Bulgarien. De har sämre hälsa, sämre utbildning och mycket hög arbetslöshet om man räknar konventionellt lönearbete. Europa bör hjälpa zigenarna och ge dem en ärlig chans i samhället men zigenarna måste själva vara villiga att förändra sin livskultur för att det ska lyckas. Det handlar om en osund kultur där kriminalitet frodas och utbildning inte värdesätts.

  Judarna har också varit förföljda i alla tider, ofta sida vid sida med zigenarna i samma länder och varit lika måna om att bevara sin kultur och inte assimileras, men de har haft en helt annan syn på utbildning och kriminalitet. Därför ser deras situation också annorlunda ut idag. Samma skillnader kan vi se i olika invandrargrupper i Sverige. Bland iranier värdesätts utbildning högt medan situationen för invandrare från östafrika är mycket dålig när det gäller utbildning och kriminalitet. Invandrare från östasien har högre utbildning och lägre kriminalitet än infödda svenskar

  Alla människor är individer och ska endast bedömas som sådana. Man får inte ha fördomar mot en individ baserad på etnisk tillhörighet eftersom det finns många individer som särskiljer sig i både positiv och negativ riktning från gruppem. Det är dock ofrånkomligt att man påverkas av den omgivning man växer upp i och om vi ska hjälpa zigenarna så måste vi tillsammans med dem försöka bryta deras misstänksamhet mot majoritetssamhället och destruktiva inslag i deras kultur.

 11. Tänk på att även slumpen många ggr spelar in huruvida vilken riktning något tar! Detta är väldigt viktigt att beakta, då det finns en väldigt stor risk med sådan här ”info” och propaganda, att människor lätt börjar glida in på kanske dna, ärftliga egenskaper osv! Därför tycker jag inte det är då bra kanske att du jämför romer med judar. Då deras vägar och historia skiljer sig från romer, och kan vara avgörande i sig, inte att man har vissa medfödda egenskaper. Det räcker med en naturkatastrof eller ett krig vid något tillfälle, eller det faktum att romerna som sägs utvandrat från Indien men helt annan kultur, för att de ska uppstå något som påverkar deras riktning, och hur de blir bemötta.
  Om du förstår vad jag menar. En del kan missförstå det hela, speciellt nu för tiden med all rasism, att det kan vara något medfött. Men är det inte. Folk nu för tiden är för obehagligt fixerade vid etnicitet och nationalitet, lika illa var ddt inte förut i Sverige. – Vill du kommentera detta med att romerna jobbade mer än andra folkslag i Spanien, tidigare?

 12. Dessvärre säger inte det så mycket, ”bulgarernas syn på saken” mer än att det kan ge en fingervisning om hur pass illa det faktiskt är, hur utbredd rasismen är. Den var väldigt amatörmässigt filmat, vinklat, hoppigt och hackigt, oavsett vem det var dom stod bakom kameran, det är faktum. Men det kanske var SD:are som stod där, då faller ju allt på plats.

 13. Fruktansvärt illa att hon blivit utsatt för mordförsök!!!Och antisemitisk hatkampanj!:( Beklagar verkligen detta! Det är verkligen illa med Bulgarien med andra ord!

 14. Stackars henne! Inte så konstigt om romerna inte vill vara kvar i Bulgarien! Så judar är också utsatta i Bulgarien, eller var det pgr av att de upplevde henne som partisk med romerna, som de gav sig på hennes ursprung/ religionstillhörighet?

 15. Jag tror att det är just denna rädsla för rasism som gör att vi inte vågar diskutera problem inom vissa etniska grupper. Men jag tror att vi inte behöver vara så oroliga om vi gör det samtidigt som vi motverkar rasism.

  Vi måste för det första definiera vad rasism är. Det är inte rasism att prata om kulturella skillnader mellan olika etniska grupper. Det är etnologi. Det är inte ens rasism att vetenskapligt undersöka hur genetiska riskfaktorer varierar hos olika etniska populationer, oavsett om det gäller laktosintolerans, cancerformer eller depression. Det är värdefull kunskap om det används på rätt sätt för att förebygga sjukdomar.

  Rasism blir det först om man börjar diskriminera och rangordna människor utifrån deras etniska härkomst eller använder statistisk kunskap om gruppen som fördomar mot individer!

  Jag skulle aldrig hävda att zigenare är lata av naturen. Jag skulle inte för mitt liv vilja byta arbete för en enda dag med en zigensk tiggare i Sverige. Zigenare i Rumänien och Bulgarien är inte arbetslösa i egentlig mening även om många av dem saknar ett konventionellt lönearbete.

  Zigenarna har en mycket intressant historia. Alltsedan de kom till Europa från Indien någon gång på 1000-talet har de i långa tider utnyttjats och varit förslavade av värdländerna, bland annat inom gruvindustrin. I Rumänien finns en grupp zigenare som kallas Rudari (eller Boyash) som härstammar från dessa medeltida gruvarbetare. De talar inte Romani utan bara rumänska. När gruvnäringen tröt började de snida träverktyg istället, bland annat de träslevar som vissa av dem säljer i Sverige. Vi i Sverige har inte behandlat zigenare bättre. Johan III hotade med tvångsarbete i Sala silvergruva om de inte försvann från landet.

  Att zigenare skulle vara lata av naturen är därmed helt fel. De har tvärtom ett hårdare liv än oss i Sverige. Detsamma gäller fördomen att zigenare skulle vara smutsiga. Renlighet är tvärtom en central del av deras kultur och de undviker att tvätta underkläder med andra kläder. Men det är klart, det är inte alltid så lätt att hålla sig ren om man har ett yrke där man bli smutsig och bor så enkelt som de gör i Sverige, ofta utan rinnande vatten.

  Så låt oss öppet våga diskutera problem inom viss etniska grupper och försöka, tillsammans med gruppen i fråga hitta lösningar på dessa SAMTIDIGT som vi med all kraft motarbetar rasism, främlingsfientlighet och fördomar mot individer i gruppen.

 16. JÄTTE BRA skrivet, DickeFix!! TACK för att du delar med dig av dina kunskaper! verkligen med dig i dim sista kommentar här!! Det är just detta också att många jobbar och sliter utan att det får någon lön för detta, men som ändå kan ge mer till samhället än ett arbete som ger lön, Där arbetet egentligen förstör både miljön och för människor. Rasisterna som trackaserar de som tigger tänker förstås inte på hur lågt och primitivt de själva beter sig, och att de själva hade varit smutsiga och eländiga om de hade varit i samma sits!

  1. Tack 🙂 Jag tror en överväldigande majoritet kan bli överens i dessa frågor. Vad som behövs är att vara realist och inte bli alltför ideologisk. Om vi bara först kommer överens om gemensamma grundvärderingar och därefter vågar se och beskriva verkligheten exakt som den är utan försköningar eller svartmålningar, så kan vi bättre lösa de problem och utmaningar som finns. Det som hindrar oss idag är att det uppkommit fundamentalister på båda sidor som vill förvränga verkligheten så den stämmer med deras ideologi.

   Många journalister och politiker går omkring självgoda och rapar upp rosaskimrande humanistiska floskler som det vore religiösa mantra, förfasas över hur orättvis världen är och anklagar alla som försöker nyansera deras världsbild vara kallhjärtade, inhumana eller rasister. De kommer själva sällan med realistiska lösningar och om de gör det så handlar det om att använda andra människors pengar och arbete, inte eget. Opportunistiska hycklare är vad de är och deras agerande har polariserat stämningarna här i Sverige.

   Jag hoppas därför att fler personer vågar bli brobyggare för att minska polariseringen. Jag tror Alexandra, som är en driftig journalist med karisma, skulle kunna hjälpa till med detta. Hon har hjärtat på rätta stället, hon är intelligent och har erfarenhet av att leva i Sverige som invandrare. Det gäller att inte bara förfasas över samhällets orättvisor utan sätta sig in och beskriva problematiken i hela sin komplexitet. Jag uppskattar att hon under sin Israel-Palestina försökte skildra konflikten mer nyanserat och inte bara skyllde allt på en part. Hon skrev även om tiggeriet den 4 augusti:

   ”Det är ett problem för hela Europa. Det är våra folkvalda politiker, avlönade av skattemedel, på lokal, regional, nationell och EU-nivå som måste ta krafttag mot utarmning, rasism, diskriminering, exploatering. De måste praktisera skolplikt och se till att dessa människor får tillgång till bostad och arbete.”

   Jag håller med! Barnen måste få ett stabilt liv och om Sverige och EU kunde påverka Rumänien och Bulgarien så att den allmänna skolplikten där verkligen efterlevs av både myndigheter, föräldrar och barn så tror jag att vi på någon generation skulle kunna bryta zigenarnas utanförskap på Balkan. På 1970-talet hade vi en liknande satsning på bostäder, arbete och utbildning för att bryta de svenska zigenarnas utanförskap och även om det fortfarande finns en viss överrepresentation när det gäller kriminalitet, arbetslöshet och bidragsberoende så är de svenska zigenarna nu betydligt bättre integrerade i det svenska samhället.

 17. Ursäkta min okunskap men kan det vara så att eftersom romerna var fredligt sinnade, och inte kom med en trupp eller startade något krig, när de utvandrade från Indien, var de kanske lätta att manövrera och förslava? En tanke bara. Upplever att en del är kuvade på något sätt, och andra verkar förvänta sig att de ska hela tiden ducka, och underkasta sig, vilket gör mig arg. Eller agera utifrån fördomar och lögnaktiga myter. Tror väldigt många behöver hjälp med sitt självförtroende också, såklart, för att bryta den onda cirkelnm De känner sig nog rotlösa, som kanske tex kurder som inte har något land. Det är inte så konstigt då om man kanske typ ” klamrar sig fast” mk vid sina unika traditioner i utanförskap.

 18. Att lämna 1 människa att dö trots att man skulle ha kunnat hjälpa denna människa (men man väljer att prioritera annat ovidkommande) kan kanske liknas vid att samhällets invånare går samman och slår ihjäl denna försvarslösa människa ifråga -lika illa. Detta säger allt om detta samhälle, därav:
  ”Ett samhälle är aldrig starkare än dess svagaste länk”

 19. * ursäkta min kommentar ovan hamnade i fel tråd.
  Men kanske ändå lika rätt eller malplacerad här, som där kommentaren egentligen skulle ha stått, förvisso.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *