Frihet och Fästningar

Hej på er alla fina människor där ute. Igår var det dags för P1 Debatt på temat ”Hur mycket fri rörlighet tål EU?”.

Själv tillhör jag dem som gynnats av EUs grundprincip- den fria rörligheten. Som universitetsstudent fick jag chansen att studera politisk sociologi på Kreta i ett år som också blev en dörröppnare till den grekiska arbetsmarknaden. På universitet erövrade jag en mer akademisk grekiska som vi aldrig talade hemma och fick fördjupad kunskap om det grekiska samhället. Jag älskar idén om ett gränslöst Europa som slipar ner sina murar och förenar folken. Jag har två EU-pass, ett svenskt och ett grekiskt och är född i Rumänien – Europas fattigaste land som är flitigt förekommande i EU-debatten eftersom många romer som lever i misär där har sökt sig till Sverige för att tigga. De romska tiggarna omges av många myter och fördomar. I gårdagens debatt ställde jag frågorna till Kista-polisen Jörgen Carlsson, Stadsmissionens chef Anna Johansson, Marius Gaspar som är rom och kom från Rumänien för nästan fem år sen och levde på gatan, i husvagn och under broar innan han äntligen fick ett riktigt arbete men också Bienvenido Flores som är volontär och själv samlar burkar för att hjälpa de romska tiggarna. På plats fanns också min förebild Tomas Hammarberg som arbetat med mänskliga rättigheter i hela sitt liv. Men den fria rörligheten kan inte enbart reduceras till romska tiggare. Det handlar även om läkare från krisens Europa som botar den svenska läkarbristen. Nästan en tredjedel av Sveriges läkare har invandrarbakgrund. Lyssna på programmet HÄR.

IMG_0404
IMG_0465
IMG_0319

Dela på

5 Svar på “Frihet och Fästningar”

  1. Problemet är att P1 Debatt inte är nån debatt. Ett enda undantag var det kort men annars är det ju så att alla dina medverkande har samma åsikt i grunden och då känns det tyvärr som falsk marknadsföring. Varför var det inte med några som hade en motsatt åsikt?

  2. Fredrik: Om du lyssnade på programmet så var det en jäkla massa som debatterades. Fredrik Segerfeldt och Daniel Suhonen gjorde inget annat än tyckte olika.

    Alexandra: Jag såg debatten på plats för första gången. Jätte roligt och spännande. Kommer nästa månad igen.

  3. Hej Alexandra,

    Helt taget ur kontext från detta inlägg men jag skulle vilja veta varifrån den fina röda klänningen/toppen du har på dig i Nyhetsmorgon i dag?

    Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *