Fyra mångfaldsföreläsningar och en prins!

IMG_6143
 
Nu har jag just avslutat en serie föreläsningar för Skanska i Sundsvall, Malmö, Göteborg och Stockholm om vikten av mångfald på alla nivåer, om konsten att inkludera talang och kompetens och skapa arbetsplatser där olikhet accepteras och värdesätts. För att detta ska bli en grogrund för kreativitet och innovation krävs rasismrena rum där alla kan mötas med respekt och bejakas för det de är. Vi behöver skapa oaser som ser misslyckanden som ambitioner som inte fallit ut väl. Vi behöver lyfta glastaket som som sorterar ut människor med olika kön, sexuell läggning, kulturer, funktionshinder, åldersstigna, klass och andra variabler som avviker från den snävt satta normen. Det är i mötet med det annorlunda, det udda, det främmande, det nya, det obekanta som kreativ korsbefruktning kan ske. Lika barn må leka bäst men de hittar sällan på nya lekar. Det blev fyra helt olika föreläsningar där jag vävde ihop historier – självupplevda och andra- med statistik och forskning. Dessvärre har jag inga manus som jag kan publicera här för varje föreläsning är en organisk resa anpassad till det specifika sammanhanget och publikens behov. Det var ett sant nöje att få tala för så många människor och få samtala. En kvinna i Malmö berättade om svårigheten i att som ensam kvinna verka i en mansdominerad bransch. Alla kommentarer man får tåla och som man helst ska skratta åt. Trots att de gör ont. En annan berättade hur hon hela livet kämpat för att assimilera sig, för att slipa bort sin brytning, för att bli svensk, för att utbilda sig och bli bäst och så, när hon äntligen sitter där, får hon höra nedsättande kommentarer om sina landsmän. Om hon reagerar får hon höra: ”Men du är ju inte som dom. Du är ju en av oss.” För sådana svepande generaliseringar finns ingen plats i ett samhälle som ger sina medborgare möjligheten att blomma ut i sin fulla potential. Vi borde öppna upp för samtal och dialog men bannlysa främlingsfientliga uttalanden. För de sårar. De stigmatiserar. De smärtar mer än avsändarna tror.

Jag har nog inte lyckats förändra världen men jag har i alla fall sått ett frö av förståelse och övertygat en och annan om att det finns saker som är värda att kämpa för även om vi i dessa dagar stundtals kan känna oss som förlorare. Fylld av optimism och kamplust efter alla dessa människor jag mött går jag nu vidare. Imorgon är en ny dag. En ny möjlighet att så friska frön.

Idag leder jag en entreprenörsdag på Stockholms Universitet inom ramen för Prins Daniels Fellowship. Jag har inte träffat prinsen förut men jag har ett gott intryck av mannen från Ockelbo med känslorna ”all over the place”. Ni får veta mer när jag är klar.

Ni som är på väg till Bokmässan glöm inte att passera Atlas monter där ni kan köpa ”Kaos- ett grekiskt krislexikon” eller ”Taxi” eller ”Bortom mammas gata” som står bredvid Nobelpristagaren Alice Munro.  Själv åker jag till Mallorca imorgon med hundratals kvinnor som jag ska träna i mental och fysisk kampsport. De ska peppas och inspireras. De ska ingjutas mod och få lära sig tricks och finter för att fajtas för livet, för kärleken, för världen. Och så ska jag stötta och trösta en vän som är ledsen.

IMG_6146

The truth will set you free! But first it will piss you off.

Dela på

Ett svar på “Fyra mångfaldsföreläsningar och en prins!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *