Göteborgshumor och ledsna Lisebergsbarn!

Egentligen tänkte jag inte kommentera Lisebergs löjliga reklam som i alla fall varken lockar mig eller min femåriga dotter. Melina  blev bara ledsen när hon såg den här pojken. ”Varför gråter han? Har han ingen mamma eller pappa?” frågade hon och jag svarade att pojken tvingas åka till Kreta på semester. Melina fattade ingenting. ”Tycker han inte om att bada? Bygga sandslott? Åka vattenrutchkanor? Klappa små lamm i bergen?” undrade hon.

Jag orkade inte bry mig. Men eftersom greker är lite extra känsliga just nu. Eller rättare sagt sen fem år tillbaka när krisen kom och krossade deras liv och den enda livlinan stavas Turism, blev de kollektivt ledsna. De har ringt mig non-stop de senaste dagarna efter att ha sett nyhetsinslag om den svenska nöjesparken som sparkar på Kreta.

Igår hade jag ett möte med Greklands Turistminister Olga Kefalogianni. Hon är en ung och stark kvinna från just Kreta. Om sanningen ska fram berörde vi inte ens ämnet. Istället undrade jag hur hon balanserar sanningen om krisen med de traditionellt förskönande reklamkampanjerna. Men som ni alla vet går det ingen nöd på varken den grekiska solen, havet, sandstränderna, kulturen eller maten. Det är snarare så att ni i sommar kommer möta snällare greker än vanligt. Den nya ödmjukheten har lett till lägre priser och bättre service. Det är i alla fall min iakttagelse. I övrigt blir jag inte särskilt upprörd över Lisebergs humor. Det jag blir upprörd över är det hundratusentals barn till arbetslösa, lågavlönade, ensamstående föräldrar som inte ens kan drömma om lata dagar längs den sagolika kretensiska kusten. De som i bästa fall får komma till Liseberg en enda gång under ett helt sommarlov. Liseberg borde för konsekvensens skull låta alla barn som inte har råd med en Kretasemester få gå på Liseberg gratis i sommar. Själv tar jag med dottern till Gröna Lund på lördag. Där är gräset grönare.

Dela på

10 Svar på “Göteborgshumor och ledsna Lisebergsbarn!”

  1. Jag läser och läser Lisebergs reklam om och om igen…..om jag ska vara ärlig så fattar jag ingenting…..vad är så tragiskt med att åka till Kreta? Ett paradis på jorden….

  2. Jag tycker också att reklamen är idiotisk, fattar inte grejen med den. Den är verkligen ogenomtänkt. Bor i Göteborg. Älskar Grekland och Kreta.

  3. Tycker att reklamen är ganska gullig! Men jag kanske är partisk som götebrgare? Visar väl bara att man kan ha det bra hemma också? Själv älskar jag Grekland och den grekiska maten så får jag välja tar jag båda!

  4. Heja Melina! Jag går i god för dig! Och för din empatiska och fina Mor! 1000ggn om tom! Kom just hem från Tensta… Där jag är ett med dem som bor där. Fattar ingenting heller, jag som är råsvenk och helsvensk och vad du vill kalla mig… Jag kunde vara din Giagia och fattar ändå ingenting !!! Hur plumpt och dålig får en reklampelare vara ??? Jag är en äkta Greakfreak (fast det behöver du inte vara för att inse denna dumhet !!!) och älskar Grekland. Härligare semestrar kan vi inte få för våra soltörstande sinnen… Jag observerar också att denna reklamboy inte ser ”helt svensk ut ” – om nu reklambyrån ville det ? Eller… Det är inte klokt för ett öre ens! Vem har gjort denna reklam? I alla fall ingen som vill att barn skall må bra, ha roligt och lära sig något i & av Livet!

  5. Alla vet ju att det finns en lång kärlekshistoria mellan Sverige och Grekland och att svenskarna älskar Grekland, det är ju därför som reklamen är så söt! Håller ni inte med?

  6. Hej!Det är exakt vad jag hade tänkt.Hur många ensamstående mammor med låga inkomster har råd att åka på semester till Kreta!Det blir Sverige för många barn till ensamstående föräldrar,Hoppas verkligen att det blir en varm och solig sommar!Ha det bra!

  7. Hela den här reklamen är så tondöv jag vet inte vad men jag håller med Alexandra att många inte inte ens har råd att åka till Liseberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *