Förlorad kompass och grönklädda tivoliturer

Flitiga dagar har förflutit. Jag har modererat samtal på Kulturhuset om EUs framtid och fördrag med bl.a. Per Garhton. När jag inte tvättat håret blir det hästsvans och klänningen har min väninna Anna MoodyBritish Brazilian gjort:

Sen ledde jag spännande samtal på Riksteatern i Hallunda om ”The role of culture in times of crisis” och därefter en Solidaritetskväll för Grekland på Etnografiska museet som jag varit med att arrangera eftersom jag sitter i en Svensk-Grekisk nämnd för kulturutbyte. Både kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och grekiska turistministern Olga Kefalogianni var på plats och talade. Olga Kefalojanni påminde bland annat om skådespelare och forna kulturministern Melina Mercuri som var modern till idén till Europeiska Kulturhuvudstäder.

Duktiga filmaren Josefine Camitz fick det nyinstiftade stipendiet för årets Svensk-Grek och i ett panelsamtal om hur krisen påverkar kulturen satt självaste Vassilis Vassilikos, författare till hundra böcker, manusförfattare till filmen Z, fd UNESCO-ambassadör och TV-chef. Men nu var herr Vassilikos ganska lam. Han tyckte krisen gynnat kulturen och om man hårddrar hans budskap var det bra att allt statligt stöd i princip försvunnit. Han ville inte tala om ekonomi, sa den gamle radikalen auktoritärt och det var väl tur att båda ministrarna hunnit lämna salen. Tesen om att hunger och nöd leder till kulturell renässans är en förenkling som jag kan diskutera länge. Att lägga ner bibliotek, bokcenter och kulturinstitutioner är inte ett sätt att blåsa liv i kulturen.

När jag frågade herr Vassilikos om den censur som slagit mot bland annat hans gamla vän, den grekiskfranske filmikonen Costa Gavras som regisserade Z, ville inte Vassilikos svara. Inte heller ville han kommentera Gyllene Grynings attacker mot teatrar och litteratur. Jag blev så ledsen när jag hörde min gamla förebild låta som en gammal, mätt konservburk. Om jag förlorar kompassen under resans gång, var snälla och dra mig i örat.

Idag tog jag ett kort men intensivt Thaiboxningspass med två vänner, en härlig brunch och jag klädde mig passande inför en av dagens övningar:

Melina och vännen Alice höll sig dock till favoritfärgen:

Grönan var kul som vanligt och jag som är så feg var glad att få slippa åka barnens Fritt Fall. Nu ska jag smörja in mig med den här oljan och dra ut på stan:

Hoppas ni får en ljuvlig lördagkväll!

Dela på

2 Svar på “Förlorad kompass och grönklädda tivoliturer”

  1. EMMA BONINO AR ITALIENS NYA UTRIKESMINISTER,UNDER TIDEN SOM DE NYA MINISTRARNA

    SVOR EDEN BLEV 2 CARABINIERI SKJUTNA FRAMFOR REGERINGSPALATSET.NU SAGS DET ATT

    ATTENTATSMANNEN AR PSYKISKST STORD.SPAND STAMNING NU.ANN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *