Grattis på Nationaldagen!

God morgon och Grattis på Nationaldagen!

Idag hyllar vi Sverige. Ett land som utmärkt sig för sin innovation och framåtanda. För sin jämställdhet och jämlikhetsambition. Ett land med ekologisk medvetenhet och enastående naturkärlek.

Jag älskar Sverige! För att allt känns nära, för att vi inte behöver ducka för överheten, för att vi slipper strikta hierarkier och för att människor har en möjlighet att påverka och förändra sina liv. Jag är tacksam att vi en gång i tiden, 1976, fick komma hit när vi behövde en tillflyktsort. Sverige blev min hamn och gav mig chansen att göra det ingen annan gjort i min släkt – att studera på ett universitet. Sverige har gjort mig till den jag är. Här lärde jag mig vad det innebär att engagera sig för det man tror på. I ungdoms- och invandrarföreningar, folkrörelser och elevråd. Här lärde jag mig att kämpa emot rasism, sexism och orättvisor och se att vi alla kan göra skillnad. Här lärde jag mig vad alla människors lika värde innebär i praktiken.

Igår åt jag, min syster Dimitra och våra barn hos bästa Amidas Grill där jag fick hoppa in i köket. Killarna som berättade att de kom till Sverige när jag ledde Mosaik i slutet på 90-talet och fick programmet översatt av sina släktingar driver nu en populär grilloas i Stockholms hjärta:

Jag käkade en gigantisk Adana med så mycket spenat att jag fick en Järnkick! Sen klättrade jag med ungarna i klätterställningarna.

Kvällen innan besökte jag Grand Hotels Terass-invigning med mina fjärilar från Coee som jag fick i present av alla underbara kvinnor som följde med mig till Santorini:

Bilden från Finest.se

Idag kan ni lyssna på mitt program ”Mitt Sverige” i P4 Sveriges Radio kl. 15.03. Klicka HÄR.

Nedan ser ni mina fina gäster. Pa Modou från Panetoz, ståupparen Melody Farshin och vår statsminister Fredrik Reinfeldt. Inte ens under fototillfället kan jag hålla tyst.

Njut av dagen. Fira och festa. Vifta med flaggan som symbolen för Moder Svea som omfamnar alla sina barn.

Dela på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *