Greklands Folkomröstning – Europas ödesdag

Kyrkklockorna klämtade ihärdigt denna morgon för att väcka och kalla de troende till både kyrk- och vallokaler. Jag gick med min mamma direkt till närmaste skola. Mamma som i detta land upplevt krig och inbördeskrig, kriser, diktatur och flykt röstade med en stolthet som gjorde mig rörd. Jag gjorde enkäter som jag ska berätta mer om – men läs först min artikel i dagens DN här om det nationella narrativet och den nationalistiska narcissismen. Här kommer lite bilder. Kolla valsedeln som är på rena grekiskan och hänvisar till två dokument som få har läst:  IMG_2944
IMG_2945
IMG_2946
IMG_2938

Dela på

26 Svar på “Greklands Folkomröstning – Europas ödesdag”

 1. Jag tycker så synd om alla de som lider i Gekland!!? Den äldre grekiske mannen som kollapsade, som inte fick ta ut några pengar, efter att ha stått i kö vid fyra bankautomater, som har jobbat hårt i bland annat Tyskland i en kolgruva, HAN har inte pengar till mat och inte pengar så han kan åka fler mil bort för att rösta!!! Så fruktansvärt ovärdigt och ondskefullt detta, mot så många greker!! HUR I HELVETE KAN OMVÄRLDEN BARA SE PÅ OCH LÅTA DETTA SKE?!!!! HELT OBEGRIPLIGT ONT!!!!?

 2. Det finns ingen anledning att inte tro att det kommer att gå bra för Grekland utanför Euron. Då får grekerna steppa upp och ta ansvar för sitt land. Kommer grekerna få se en tjurig riksbankschef som berättar vad en direktion bestämt utifrån ett antal kriterier. Tror inte det, de verkar gilla populism.

  Det finns ett antal moderna betalningsmedel. En valuta, typ dollar, euro, pund är bundet till vad ekonomerna ser för framtid för landet Sedan handlasdet med valutan som grund på ett flertal olika länder som saknar eller har svag riksbank. Sedan finns det typ bit coin som inte hanteras offentligt av någon riksbank, det innebär säkert mer osäkerhet men säkerhet är inget statiskt och svenska kronan är ju nästan i princip en bit coin valuta, hanterad av Riksbanken. Det vet ni väl , inget cash-hantarande i svenska banker. Jag tycker Grekland ska införa svenska kronan. 😉

  Det som är otäckt är om de här extrema politiska uttrycken fortsätter. Är grekiska politiker riktigt kloka?

 3. Det har startats många insamlingar och namnunderskrifter. Tyvärr verkar inte media vilja vara med o sprida den informationen!! Man får söka upp dom själv på bla google. En engelsman startade en stor insamling pa Indiegogo som tyvärr inte kommer att nå sitt mål men… tanken är god. Finns flera naminsamlingar som skickas till topparna i EU. Fotfolket försöker göra ngt…inte så lätt när tidningar tv.etc etc inte hjälper till att sprida info. Det har varit demostrationer både här i Spanien och Frankrike. Grekerna har haft det rent ut sagt förjävligt i hur många år som helst !! Jag har sett det och upplevt det själv! Första gången för över 30 år sen på Grekiska landsbyggden på fastlandet ! Lata är dom INTE !! Vanliga arbetar greken motsäger sig inte att betala skatt…MEN..dom vill ju precis som människor i andra länder att det ska komma folket till godo och inte rika knösar som redan har allt o lite till !!

 4. Greklands läge och greklands folk är ett handelsfolk. Grekerna handlar och grekiska handlare har byggt imperier. Imponerande. Grekerna är inte beroende av en valuta utan kan absolut använda flertalet valutor och matkuponger till de fattigaste. Så gör väl de fattigaste länderna , det är väl så det fungerar.

  Oavsett så är det otroligt hur grekiska ledningen i form av Tsipras och Varoufakis har uttryckt sig mot andra länders demokratiskt valda ledare.

  Jag undrar , är det ett problem att de ekonomiska ledarna i EU är kvinnor? . Är det svårt för Varoufakis att förhandla med en grupp som domineras av kvinnor?

  Globalt Ekonomiskt och för Euron är Grekland i princip , ett icke-problem. För grekerna är detta ett problem efter hur deras ledande politiker hanterar sina relationer med sina närmaste grannländers demokratiskt valda politiker.

 5. HAHA SÅ SJUKT!GREKERNA JOBBAR FLER TIMMAR PER PERSON ÄN BÅDE SVENSKARNA OCH TYSKARNA- ÄNDÅ ANKLAGAR DESSA GREKERNA FÖR ATT VARA LATA!! – Så fulla av skit är ni!- SNACKA OM ATT NI GJÖR BORT ER! Vad är ni då?! ÄNNU LATARE?!
  -SLUTA SPRIDA LÖGNER OCH DYNGA!!

   1. Kika, kanske inte menat som skrik, utan mer för att uppmärksamma, trots versaler?! För mig betyder det iaf inte automatiskt att man skriker då! Är väl inte konstigt om man är ledsen, arg och upprörd över alla lögner och smutskastning gentemot grekerna?!! Tycker iaf att man har rätt att vara det.

    DickeFix, ännu en gång tycker jag du skriver så bra och verkar göra en väldigt bra analys, är inte lika insatt som du, dock. Älskar också Grekland och tycker vi ska vara rädda om varandra.

  1. Japp, jag har skrivit så på flera ställen. Många framgångsrika människor har sitt ursprung i grekland, typ Onassis, Pascalidou, Kallifatides etc uppenbarligen är det grekiska folkets vilja att få ekonomiskt support av sina tidigare medborgare vilkas familjer har haft bättre framgång i andra länder än i Grekland än att ta ansvar för sin egen byråkrati.

 6. Alexandra, läste din artikel i DN och tyckte den var välskriven och balanserad.

  Grekiska politiker under Nea Demokratia och Pasok är naturligtvis medansvariga för att de föll för EMU-sirenernas locktoner om billiga lån och som nu medfört att landet befinner sig i detta prekära läge. Men som vanligt är det inte den politiska eliten utan de svagaste i samhället som får betala notan. Tycker graffitin ”Åtstramning är att straffa de fattiga för de rikas misstag.” är mycket talande. Det är de som behöver statens skydd och stöd som drabbas värst. Näringslivseliten och den politiska eliten som tjänat mest på lånefesten har redan flyttat sitt sparkapital utomlands.

  Landet måste ta itu med sina problem och bekämpa korruption, byråkrati och skattefiffel. Oavsett hur det går i valet så hoppas jag ansvariga politiker som sätter folkets intresse i främsta rummet påskyndar detta reformarbete. Jag älskar Grekland och hoppas att landet kan klara sig igenom denna kris utan att nationens själ skadas. Skulderna efter OS i Athen blev början på lånekrisen och avslutningssången med Giorgos Dalaras och Haris Alexiou kunde inte varit mer passande…

  https://www.youtube.com/watch?v=ocJtD6i7YTk

 7. Alltså det går inte att komma ifrån att dokusåpor , typ big brother etc, har en spänning och en olympiad ger mycket minuttillfredställelse för människor. En del är mer mottagliga än andra, vi har personer som är skådespelare och sångare. Att inte alltid falla för alla frestelser måste ju vara en ledares ansvar.

  Detta är tragiskt men nu ser hela världen i realtid hur grekiska ledande politiker uppträder. Det är inte roligt, inte ett dugg roligt. Dram, ja men mest tragedi vilket ska, bör lösas med ett gott slut. Tja… Det är nog grekiska emigranter som får lösa Greklands problem. Om de vill, det vet inte jag, jag ser det inte.

 8. I nöd och lust.. Det sjuka och onda är hur andra eu- länder bara ser på medans skeppet sjunker.. ser på när dessa människor lider fy f-n..

 9. Alexandra.
  Din rapportering är mycket bra. Jag har läst dej i DN och hört dej på radion. Fortsätt så. Vi har för få reportrar som visar äkta känslor. Dessutom gillar jag att du står emot de mörka, rasistiska krafterna i Sverige. Jag är helt på din sida.

 10. Det grekiska folket har i decennier valt korrupta politiker, vilka bl a delat ut förmåner landet inte haft rpd med. Lägg till en oduglig skatteindrivning som låter många, även de rikaste, skattesmita.
  Grekland fuskade sig in i eurosamarbetet, vilket gav ytterligare skjuts åt lånekarusellen.
  Det hela liknar en lånkrasch typ Skuldfällan, men här är det en stat som gjort bort sig.
  Tråkigt för de fattiga som drabbas, men tror någon på allvar att dagens eller gårdagens styrande vill gå till roten på problemet?

 11. Det är synd om människan. Det går nog bra, lycka till. Valutan devalveras kraftigt, investeringar ökar dramatiskt för nu blir det billigt i Grekland så nu vill emigranter och övriga investera i Grekland. De fattiga får matkuponger vilka kallas drachma och olivoljan blir väsentligt lättare att exportera. Det är ju inga fattiga som betalar Heller, eller hur.

 12. Det blev nej son vann. Känner mig orolig för vad som ska hända nu. Hoppas verkligen inte EU Europa sviker Grekland nu.
  Känner mig orolig för det Grekiska folket. Hoppas hoppas nu på en bättring för de i landet och att landet kommer på fötter igen.

 13. SVT kör i samma linje med dn med skrämsel, negativ propaganda,ironi och sarkasm , höger politik Vänster regeringen i grekland gör dom osäkra. sitter och lyssnar på massor med skit o osanningar , okunskap. Kan ingen fan berätta sanningen och få tyst på idioterna???

 14. Hej Alexandra, Jag skickar en länk till en utskriven föreläsning av finansministern Yanis Varoufakis , http://www.theguardian.com/news/2015/feb/18/yanis-varoufakis-how-i-became-an-erratic-marxist Detta är en extrem vänsterregering.

  Denna regering ledd av den person som står och skriker på Syntagmatorget, Tsipras, de kunde ha väntat till i höst med folkomröstningen. Det är något fel och påminner mycket om 30-talets tyskland som Tsipras med vilje sprider. Ett förudmjukat grekiskt folk ska få upprättelse, men snälla någon har Tsipras med vilje startat ett förlopp han verkligen önskar ? http://www.bloombergview.com/articles/2015-06-29/beware-of-a-humiliated-greece

  Därmed inte sagt att det inte kan gå bra med Grekland utanför Euron, det blir som Sverige en modern stat med en fiat-valuta typ bit coin , euro , pund och dollar. Emigranter och spekulanter köper upp hus och verksamheter och regelbundna matkuponger till det grekiska folket. Det går säkert bra för Grekland nu när de slipper alla skulder.

 15. Jag vill tacka Grekerna för att de visat att demokratin kan stå över finansdiktaturen.

  Grekerna vann en seger åt hela världen – men den är bara början. Nästa demokratiska fråga som folkomröstningar måste hållas kring är:

  Ska vi avskaffa penningsystemet där privata parasiter i form av banker får sätta allt i skuld genom att ”låna ut” bankernas egna skulder?

  En annan, kanske mer positiv, vinkel på samma fråga:

  Ska vi ha pengar som är skuldfritt skapade till allmännytta eller ska vi ha ett samhälle där allt sitter i skuld till bankerna?

  Det är inget vägval mellan höger eller vänster – det är en vägval mellan demokrati eller finansdiktatur. Grekerna har även visat detta.

  Nobelpristagaren i kemi, Fredrick Soddy, studerade penningsystemet och hade helt rätt i att enda alternativet är att skapa ett ärligt penningsystem:
  “There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.
  An honest money system is the only alternative.”

  Han skrev också:

  ”What is banking?…The most dangerous as it is the most ridiculous form of universal tyranny the World was ever called upon to destroy.”

  Soddy ville att vi skulle ha ett val och Grekerna har visat att vi har rätt att välja. Tyranniet går mot sitt slut – återigen – TACK, Grekland för det!

  Det är viktigt att vi förstår skuldslavsamhällets och finansdiktaturens uppbyggnad. Bankerna lånar inte ut pengar – bankerna sätter allt i skuld genom att ”låna ut” bankernas egna skulder. Ekonomiprofessor Richard Werner (bl.a myntare av uttrycket QE) utrryckte det så här nyligen:
  -”No bank has ever lent any money”

  Hyman MInsky, en annan ekonomiprofessor, sa för länge sedan:
  “Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money”

  Riktiga pengar dödar skulder – bankerna gör tvärtom – de föder skulder som vi sedan använder som surrogat för riktiga pengar. Det är inte Hrekernas fel att världen dränks i skulder – det är banksystemets fel. Jag skrev om det här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/07/06/det-ar-inte-grekernas-fel-att-varlden-dranks-i-skulder-det-ar-banksystemets-fel/

 16. En svårighet nu måste vara hur man ska respektera valresultatet. Vad har man egentligen sagt ja eller nej till, och hur ska det tolkas.
  Det kommer nu bli nya förslag att ta ställning till, där det säkerligen ingår besparingar, neddragningar och försäljningar. Men innan Tsipras kan skriva på nytt avtal, ska han då åter utlysa omröstning?

 17. Ekonomiprofessor Michael Hudson har skrivit bra om vad ”förhandlingarna” egentligen handlar om.

  On Greece and Europe: What is Called “Negotiation” is a Demand for Total Surrender
  http://www.globalresearch.ca/on-greece-and-europe-what-is-called-negotiation-is-a-demand-for-total-surrender/5458853

  Hudson har också skrivit om finansmakten historiskt och dess förhållande till den demokrati Grekerna gett oss nytt om att återfå.

  Enligt Hudson har i årtusenden det cykliska förloppet varit:

  1) Människorna i samhället skuldförslavas och samhället hamnar i en diktatur styrd av de som äger skuldslavarna

  2)Skuldslavarna har gjort demokratisk revolt och fått skuldsaneringar

  3)Skulder har ansamlats och nya skuldslavar skapats varvid samhället hamnat i punkt 1) igen

  Så finansmakten har alltid strävat efter diktatur medan “pöbeln” strävat efter skuldavskrivningar och demokrati enligt Hudson.

  Men det fanns en brist för finansmakten i att vara för envälde och diktatur. När finansmakten skuldsatte t.ex när en kung dog skulden med kungen. För att överbrygga det problemet började finansmakten stödja demokratin. Då kunde finansmakten skuldlägga en stat istället och göra skulden tidsmässigt obegränsad och göra alla i samhället till skuldslavar genom staten och skatten. Hudson skriver:

  ““Anyone who gave credit to a prince knew that the repayment of the debt depended only on his debtor’s capacity and will to pay. The case was very different for the cities, which had power as overlords, but were also corporations, associations of individuals held in common bond. According to the generally accepted law each individual burgher was liable for the debts of the city both with his person and his property.”

  The financial achievement of parliamentary government was thus to establish debts that were not merely the personal obligations of princes, but were truly public and binding regardless of who occupied the throne. This is why the first two democratic nations, the Netherlands and Britain after its 1688 revolution, developed the most active capital markets and proceeded to become leading military powers. What is ironic is that it was the need for war financing that promoted democracy, forming a symbiotic trinity between war making, credit and parliamentary democracy which has lasted to this day.”

  Rekommenderar hela artikeln:
  http://www.counterpunch.org/2011/12/02/debt-slavery-%E2%80%93-why-it-destroyed-rome-why-it-will-destroy-us-unless-it%E2%80%99s-stopped/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *