Folkomröstningsfest och flit

Hektiska dagar i hettan här i Thessaloniki och Halkidiki med det grekiska dramats alla nya akter.

I DN i söndags, på självaste folkomröstningsdagen skrev jag denna profetiska text om Greklands förkärlek och fallenhet för Nej som är en viktig pusselbit i det nationella narrativet och den nationalistiska narcissismen.

I Aftonbladet igår analyserade jag valresultatet. Här kan du läsa det.

I DN idag skriver jag om huvuden som rullar på den grekiska planhalvan och de schismer många missar. Här finns den.

Dessutom har jag rapporterat för SR och SVT och EFN men jag saknar länkar. I vissa sändningar har jag hört många märkliga uttalanden som jag dessvärre inte kunde bemöta eller korrigera eftersom jag var med på länk. Jag ber er bara, i denna tid av massiv desinformation och ryktesspridning, kolla uppgifterna som strös innan ni reproducerar dem.

Jag kan fortfarande inte smälta Nej-sidans triumf som blev större än någon kunde förutse. Inte heller kan jag smälta EU-parlamentets ordförande Martin Schulz. Utan omsvep sa han att grekerna måste rösta ja och att Tsipras regering måste ersättas av en teknokratregering som ska lyda och praktisera EUs diktat. Allt detta på självaste valdagen vilket strider direkt mot grekisk vallag som föreskriver att kampanjer och propaganda ska upphöra för att väljarna ska kunna göra sina val i lugn och ro. Om detta är definitionen för demokrati kan vi lika gärna sumpa val och fimpa folkvalda och istället låta teknokrater och bankirer styra Europa. Dags att vaja med demokratins flaggor.

Inte heller kan jag smälta att den fd premiärministern och partiledaren Antonis Samaras för högerkonservativa ND avgått och ersatts av en gammal, arrogant dinosaurie som varit proffspolitiker sedan 1989 och dessutom försvarsminister. Kan man grekisk politik vet man vad det innebär. Att de inte inser att det är dags att släppa fram nya, rena, krafter.

Inte heller kan jag smälta mitt senaste irritationsmoment KKE, kommunistpartiet, som uppmanade sina väljare att skriva två Nej på röstsedelns båda rutor och därmed ogiltigförklara valsedlarna och rösterna. Dessutom röstade de emot Folkomröstningen och idag, när regeringen bjöd in alla sex partier för en sex timmar lång överläggning i syfte att enas över alla partigränser inför det kritiska toppmötet och Eurogruppen – då var KKE det enda partiet som vägrade skriva på. Annars hittades en ogiltig röstsedel, en Ja-röst, med en åtråvärd Eurosedel instucken i kuvertet. IMG_2985

Vår svenska finansminister Magdalena Andersson fick en viktig fråga i SvD idag som hon besvarade så här: IMG_2983

Nu ska jag natta min dotter som tröttnat på Greklandskrisen eftersom mamma är uppe hela nätterna, snackar med alla hon möter, skriver och läser och jagar nyheter. Men när jag ser nyhetsrapporteringen inser jag att det finns ett tomrum att fylla. Eftersom jag inte är i Sverige och kan följa allt som skrivs får ni gärna skicka länkar om ni ser något som kan vara viktigt. Stor kram och kärlek till er alla.

 

 

Dela på

10 Svar på “Folkomröstningsfest och flit”

 1. Dessa lögner och smutskastning som svensk media ägnar sig åt gentemot grekerna är så enkelriktad och partisk! (det är vid sådana här tillfällen så uppenbart hur så gott som all svensk media ägs av högern!)och inga röster får göra sig hörda som motsätter sig dessa lögner och fientliga propaganda! Fortfarande har man tydligen inte tagit itu med, om man åtminstone ser till tex sajter som ”flashback” den stora lögnen som man fortsätter basunera ut om ” den låta greken” Detta trots att grekerna arbetar mer än både svenskar och tyskar, fortsätter man alltså sprida dessa lögner! Och många tycks se ned på grekerna där, och vill göra mer grekerna till bovar och tyskarna typ blir glorifierade. Fas man borde fatta att dessa som skriver som de har koll på dessa sajter, inte har det utan drivs av en personlig dold agenda, i syfte att smutskasta Grekland, av någon personlig agenda. Problemet är att upprepas en lögn för många ggr blir den en sanning, som en slags hjärntvätt.Är tyvärr rädd att alltför många låtit sig luras och manipuleras av denna fientligt inställda felaktiga bild av grekerna. Då detta propageras ut också av all media vi har att tillgå, grekerna svartmålas in i det sista, upplever jag. Det jag läst, men finns kanske andra forum med mer nyanserad och ärligare, verklig bild av det hela. Många verkar vara oroliga att det kommer gå illa för grekerna nu medans andra tror att de kanske har en chans att få en bättre situation i landet nu, men att det kommer bli väldigt jobbigt och mödosamt.

 2. Bra motvikt till svensk medias ofta enfaldiga rapportering av grekkrisen, gavs idag måndag i Alexandras Ring till P 1. 15.:15 in i programmet redogör en lyssnare för hur EU vid Greklands inträde i EU tillät Grekland dåvarande borgerliga regering att redovisa skulder som tillgångar utan att grekiska folket eller vänstern visste om det; hur ECB, privatbanker, lånat ut pengar till Grekland till medvetet orimliga räntor – trygga med att Europas skattebetalare skulle ta förlusterna och vilken prestigefråga det var för bl a Tyskland och Frankrike att få med Grekland i EU och euron. Prestige och dåliga affärsbeslut även hos Trojkan gör att barnadödligheten stigit i Grekland.

 3. Det sorgliga är att ingen diskuterar orsaken till att allt hamnar i skuld. Vi har ett vansinnigt penningsystem där privata banker skapar penningsurrogat genom att ”låna ut” sina egna skulder (detta då ett kundkonto per definition alltid är bankens skuld – banken kan, i bästa fall, betala sin skuld när kunden gör t.ex bankomatuttag). Bankens skuld är kontokundens tillgång och vi använder bankernas skulder när vi betalningar mellan våra konton – INTE pengar.

  För att det ska finnas något på våra konton måste någon annan mao sitta i skuld med samma belopp. Utan skuldslavar finns mao inga pengar i detta vansinniga system. Grekernas skuldslaveri är mao en förutsättning för att det överhuvudtaget ska kunna finnas betalningsmedel – någon MÅSTE sitta i skuld i ett skuldbaserat ”penning”system för att det ska finnas ”pengar” på andras konton (i Sverige är det alla boskuldslavar som huvudsakligen sitter i till bankerna och deras skulder utgör grunden till större delen av ”penning”mängden i form av kontoinnehav hos banken – när bostadsbubblan återigen spricker kommer 90-tals krisen vara en lätt bris i jämförelse – vi ligger faktiskt sämre till än Grekland).

  Enligt Bank of Englands fd chef Mervyn King är ovan sätt att sköta bank och penningsystemet på det absolut sämsta. Men politiker och media låtsa inget om – ingen vågar diskutera det faktum att ett skuldbaserat penningsystem KRÄVER skuldslavar. Bankerna balansräkningar kan ju rasa om man synar dem och och folk ser att de ”pengar” vi använder på kontona egentligen bara är bankernas skulder. Därför låtsas alla att den nakne kejsaren har kläder på sig. 97% av ”penning”mängden består av bankernas skulder till kontoinnehavare (dvs ditt och mitt kontoinnehav)som bankerna ”lånat ut” (hur man nu kan ”låna ut” sina egna skulder). Hela banksystemet är mao ett korthus som byggs allt högre och världens skulder är idag flera gånger större än jordens samlade BNP – men, som sagt, ingen låtsas se systemfelet med det skuldbaserade penningsystemet -kollar någon så är det ju risk att det rasar.

  Grekerna är utsedda till att vara en av syndabockarna när korthuset faller. Men Grekerna lät sig inte bli förnedrade – de visade att vägen är demokrati. Island är ett annat land som visat att demokratin kan segra över skuldslaveriet bankerna håller i. Island har ett förslag på gång om att frånta bankerna rätten att ”låna ut” sina egna skulder till konton. Staten ska enligt det förslaget skapa SKULDFRIA pengar som spenderas ut i ekonomin till allmännyttigheter utan att skuldsätta någon.
  http://www.va.se/nyheter/2015/04/02/radikal-islandsk-plan-frantar-bankerna-makten-over-pengarna/

 4. Ekonomiprofessor Michael Hudson har skrivit bra om finansmakten historiskt och dess förhållande till den demokrati Grekerna gett oss nytt om att återfå.

  Enligt Hudson har i årtusenden det cykliska förloppet varit:

  1) Människorna i samhället skuldförslavas och samhället hamnar i en diktatur styrd av de som äger skuldslavarna

  2)Skuldslavarna har gjort demokratisk revolt och fått skuldsaneringar

  3)Skulder har ansamlats och nya skuldslavar skapats varvid samhället hamnat i punkt 1) igen

  Så finansmakten har alltid strävat efter diktatur medan “pöbeln” strävat efter skuldavskrivningar och demokrati enligt Hudson.

  Men det fanns en brist för finansmakten i att vara för envälde och diktatur. När finansmakten skuldsatte t.ex när en kung dog skulden med kungen. För att överbrygga det problemet började finansmakten stödja demokratin. Då kunde finansmakten skuldlägga en stat istället och göra skulden tidsmässigt obegränsad och göra alla i samhället till skuldslavar genom staten och skatten. Hudson skriver:

  ““Anyone who gave credit to a prince knew that the repayment of the debt depended only on his debtor’s capacity and will to pay. The case was very different for the cities, which had power as overlords, but were also corporations, associations of individuals held in common bond. According to the generally accepted law each individual burgher was liable for the debts of the city both with his person and his property.”

  The financial achievement of parliamentary government was thus to establish debts that were not merely the personal obligations of princes, but were truly public and binding regardless of who occupied the throne. This is why the first two democratic nations, the Netherlands and Britain after its 1688 revolution, developed the most active capital markets and proceeded to become leading military powers. What is ironic is that it was the need for war financing that promoted democracy, forming a symbiotic trinity between war making, credit and parliamentary democracy which has lasted to this day.”

  Mao så länge finansmakten (Trojkan) har makten lever vi under en finansdiktatur och ingen verklig demokrati finns.

  Rekommenderar hela artikeln:
  http://www.counterpunch.org/2011/12/02/debt-slavery-%E2%80%93-why-it-destroyed-rome-why-it-will-destroy-us-unless-it%E2%80%99s-stopped/

 5. Kan inte med honom..så mk skitsnack från Alexander B, Han är så uppenbart avundsjuk på undersköna och framgångsrika Alexandra Pascalidou, kan inte vara lätt..så pinsamt patetisk.

 6. Tragiskt att Alexander B. måste hänge sig åt nätmobbing. Jag läser/lyssnar på, med stor behållning, allt som Alexandra P. åstadkommer. Har läst både ”Kaos” och sett filmen ”Vad är det för fel på grekerna ?” som gett mig insikter jag inte annars skulle ha. Alexandra, fortsätt och citera gärna grekiska tidningar.

  Sven E.

 7. Vem är inte avundsjuk på alla dessa otroligt vackra grekinnor! Ett vackert land ger väl vackra innvånare:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *