GR€XIT, tyska tvångslån och den desperata euro-jakten

Glad Påsk från Aten för Er som firar idag. Här är stämningen deprimerande i all sin ovisshet. Jag önskar jag kunde skriva en uppföljare till min bok Kaos- ett grekiskt krislexikon. Det skulle kunna bli en serie Kaos-böcker. Precis som min bok Taxi som skulle kunna följas upp med tanke på alla spännande taxiförare jag möter runtom i världen. Men nu till Grekland. Och krisen.

Allt fler är övertygade om att landet snart lämnar euron och återgår till världens äldsta valuta- drachman. Idag ska jag träffa en arbetslös kvinna som gör egna stearinljus som ser ut som konstverk för att försörja sin familj. Sen ska jag stödhandla hos två journalistkollegor som säljer oliver och oljor sedan de blev av med sina jobb. Idag träffar finansminister Yanis Varoufakis IMF-chefen Christine Lagarde i Washington innan Grekland den 9 april måste betala 450 miljoner euro.

Staten gör sitt bästa för att få in pengar till de tomma statskassorna. Anglicismen ”Hair Cuts” har ju blivit en del av det grekiska vokabuläret. Nu kan även näringsidkare och privatpersoner få klippningar och skuldrabatter om de snabbt reglerar gamla skulder mot staten. Det innebär att en företagare som inte redovisat moms och skrivit kvitton för 200 000 € kan gå fri om hen snabbt betalar 20 000 € till skattemyndigheten. Nu ringlar sig köerna på skattemyndigheterna som är mer aggressiva än någonsin och ger sina fifflare chansen att anmäla och deklarera svarta inkomster. Det är bara att passa på innan skattmasen upptäcker oegentligheterna och då kommer straffen som kommer kosta mer.

Fyra miljoner fysiska eller juridiska personer har en sammanlagd skuld på 76 miljarder € till staten. Nu får de skuldrabatt och slipper böter om de snabbt betalar in. Nya skatter tillkommer på en befolkning som numera tävlar om Europas lägsta minimilöner. Gåvor från föräldrar som överstiger 300€ ska beskattas med 10 procent. Där kan man verkligen diskutera en gråzon fylld av svarta affärer med tanke på att de flesta unga lever på sina föräldrar. Var går gränsen mellan bidrag och gåva?

Men det som diskuteras livligast är de tyska skulderna till den skuldsatta nationen.

När Greklands premiärminister Alexis Tsipras nyligen mötte tyska förbundskanslern Angela Merkel tog han förutom den tyska korruptionsskandalen med Siemens även upp de tyska skulderna och krigsskadestånden efter andra världskriget.

Förutom lånen som nazisterna tvingade till sig, som aldrig återbetalats och Grekland nu kräver tillbaka listar tidningarna, däribland Proto Thema, de skador ockupationsmakten orsakade. Här följer några exempel:

Den tyska ockupationsmakten brände ner och jämnade mer än 100 städer och byar med marken.

De förstörde 1770 byar.

De brände 400 000 hem.

De avrättade 56 225 medborgare.

De tillfångatog 105 000 människor som fördes till koncentrationsläger och krematorier. Av dessa var 56 000 judar från Thessaloniki. En försvinnande liten del överlevde.

De totalförstörde 70 procent av hamnarna, järnvägarna, tunnlar och broar.

De sänkte 75 procent av den grekiska flottan.

Hälften av de grekiska familjerna hade offer.

Tio procent av befolkningen stympades eller skadades för livet. Min morfar var en av dem.

75 procent av barnen drabbades av sjukdomar som bestod även efter befrielsen.

De sammanlagda förlusterna av avrättningar, svält, sjukdomar mm under ockupationen beräknas ha drabbat 1.106.000 människor vilket motsvarar 13.5 procent av den grekiska befolkningen.

Nazisterna plundrade museer och arkeologiska platser och stal 8 500 arkeologiska skatter som de tog med sig till Tyskland. Samtidigt som Tyskland kräver att Moskva ska återlämna konsten som Röda Armén stal 1945 vägrar de diskutera återlämning till Grekland.

Sammanlagt kräver Grekland ockupationsmakten på ca 60 miljarder euro.

Den som bäst beskriver förödelsen av Grekland är vår egen svenske professor Sture Linnér som kom till Grekland med Röda Korset direkt efter kriget. Sture skrev och beskrev situationen under hela sitt liv i böcker, artiklar och föreläsningar. Här kan ni läsa vidare.

Lyckligtvis är naturen rena lyckopillret. Här bjuds lindring för lidande och tillförsikt mot hopplöshet.

IMG_7461

 

 

 

 

Dela på

15 Svar på “GR€XIT, tyska tvångslån och den desperata euro-jakten”

 1. Visste inte att de varit såå brutala.
  Naturligtvis skall Greekland gå ur euron
  /Bengt-Ola

 2. Hej!Jag tror inte att Grekland kommer att lämna euro!Detta sade Anders Borg,f.d.finnansminister.i en TV intervju just om krisen i Grekland.Det skulle bidra till oroligheter inte bara i Grekland utan i hela Balkan.Grekland kommer att stanna i EG!Glad Påsk!

 3. Ingen skulle gått med eu från början det var inte seriöst att dra med alla länder i något dom inte kunde om själva
  Vi ska inte i te glömma att dom började med runda gubbar o raka gurkor ( undrar varför ?.)ingen plan ingen som håller!

 4. Hejsan och Glad Påsk till dig också! Jag hoppas, att Grekland blir kvar i Eurogruppen men är rädd för, att den grekiska regeringens sätt att förhandla kan sätta en käpp i hjulet för ett fortsatt medlemsskap i denna. Vad gäller kraven på Tyskland sätter väl Londonavtalet från 1953 stopp för dessa. Däremot verkar kravet på återbetalning av ett tvångslån på 1,5 billioner drachmes, som den grekiska nationalbanken tvingades ge Tredje Riket och Italien, berättigat. Beloppet uppgår idag till 11 milliarder Euro och t.o.m. i Tyskland är det många som anser att detta lån nu måste betalas tillbaka. Hälsningar från Österrike / Per Olof Bengtsson

  1. ”Vad gäller kraven på Tyskland sätter väl Londonavtalet från 1953 stopp för dessa.”

   Enligt Londonöverenskommelsen från 1953 klippte tyska före och efterkrigstidens skuld med över 60% och resten av under 40% gick med på att betala Tyskland med tillväxtklausul ekonomin och i kombination med överskott från export utan också med ett antal oacceptabla och upprörande gynnsamma regler för den tyska ekonomin,tills en konferens som skulle hållas efter Tysklands återförening.KONFERENSEN ALDRIG ÄGTE RUM:LÄS 4+2 AVTALET.Nämn beteckningen ”skandalöst förmånliga arrangemang” och faktumet att det är ett land som blodbadade Europa och halva planeten i två världskrig och så ansvarar för över 70 miljoner döda, miljoner funktionshindrade och föräldralösa barn,otroliga katastrofer, omänskliga grymheter, otroligt plundring och outsägligt lidande.

   ”Haha,så allting är Tysklands fel”
   Nej det är egentligen inte,bara två värdens krig med ”över 70 miljoner döda, miljoner funktionshindrade och föräldralösa barn,otroliga katastrofer, omänskliga grymheter, otroligt plundring och outsägligt lidande.”
   till och med så många STULNA skatter bland annat…
   Hälsningar från den UNDERBARA Grekland
   Manousos

   1. Jag försvarar inte avtalen men på något sätt verkar de oantastliga. Jag har för mig att de t.o.m. prövats i en internationell domstol.

 5. När blev återföreningen av de båda Tysklands 1990,såg till amerikanerna och tyskarna och var de andra tre segrarmakterna (Sovjetunionen, som nu hade redan 1989 kollapsade, England och Frankrike) tecknat avtal med namnet ” Avtal Två – plus – Four ”(2 + 4), dvs.
  skildrades de två Tysklands (väst och öst) och de ovannämnda fyra segrarmakterna i
  WWII,MEDVETET INTE HETTE:”fredsavtalet”,för att INTE kombineras med vad som föreskrevs för både ”1953 Londonöverenskommelsen” och ”beslut 1946 Ersättning avtalet.”
  Hälsningar från den UNDERBARA Kreta
  Manousos

 6. Men ljög inte Grekland om sin ekonomi för att komma med i EU? Och är inte mutor en integrerad del av samhället? Varför ska då Grekland stanna i euron? Minns ett citat från en grek när härvan började rullas upp för några år sedan och det gick ungefär så här: (angående mutor och sånt) ”det bara forsade in pengar i landet och det var som om de måste vetat att pengarna gick till privata”.

 7. Problemet är väl att Tyskland med sin historiska bakgrund vägrar att hjälpa Grekland. De borde visa lite respekt och lite ödmjukhet. Det är troligen deras hårdnackade attityd, som får grekerna att gå i taket och börja dra in krigsskadeståndet i förhandlingarna om det nuvarande avtalet. Grejen är att det borgerliga (och kristna?)Europa inte vill ge efter för en vänsterregering (som dessutom presenterat sig som sekulära). Jag tror att Européerna har missuppfattat det gamla grekiska ordet ”demokrati”. Det är faktiskt en folkets regering vi har att göra med i Grekland! Och att tro på Anders Borgs profetior verkar ju helt galet. Han är ju ute han!

 8. Det finns ett antal problem med de resonemang som förs både i artikeln och blanda kommentatorerna.
  När det gäller ett eventuellt skadestånd så får Grekland om man anser sig ha rätt driva detta i internationella domstolar. Större delen av Tysklands befolkning är födda efter 1945 och det är ganska osmakligt av Grekerna att komma med något slags ”guilt by association” kort i förhandlingarna. Få det prövat först!

  Flera länder har suttit i samma situaton som Grekland, det flesta har erkänt sitt ansvar, kavlat upp ärmarna och med lite hjälp kommit på fötter.

  I fallet Grekland verkar det som om Greklands situaton är alla andras fel utom Grekerna.

  Den enda lösningen på Greklands problem, med den inställning man har, är att återgå till en egen valuta, göra en kontrollerad ”konkurs” eller skuldnedskrivning och ta sig till ett läge med sunda statsfinanser och en rätt värderad valuta.

  Sen skall de som skriker högst på tyska krigsskadestånd bara hoppas att ättlingar till de som drabbas av skuldnedskrivningarna inte kommer tillbaka om 70 år och kräver återbetalning med ränta.

 9. Håller med ”Fundersam” här ovan. Jag gillar Grekland men att i detta läge landet nu befinner sig i börja kräva skadestånd från Tyskland är inget annat än pinsamt. Dessutom så blev Tyskland som nation betydligt hårdare drabbat av kriget än Grekland. Skulle jag tro. Vem ska Tyskland kräva skadestånd av? Hela städer blev ju fullständigt pulveriserade av bombmattor från de allierade i krigets slutskede. Japan borde väl kunna kräva ett saftigt skadestånd för atombomberna? Eller? Nej Grekland! Lägg ner! I all välmening/wigwag.

 10. vore kanske bättre att koncentrera sig på att alla De som
  Inte betalar sin skatt ser till att göra det???

 11. Grekland stannar i EG!!!!!Alla som jobbar särskild inom privat sektorn betalar skatt i Grekland!Egna företagare betalar en massa skatt till kommunen och staten i Grekland,det var väl något nytt för visa i Sverige!

 12. Grekland har alltid åkt räkmacka. Med hänvisning till historien och myten om demokratins vagga. Grekland har man låtit komma med i EU, utan att landet har uppfyllt de kriterium för ett inträdde. Man har begränsat Turkiet, vars ekonomi blomstrar, med hänvisning till att landet inte uppfyller kraven för de mänskliga rättigheterna. Fine! Men, sedan när har Grekland uppfyllt MR-kravet? Hur behandlar Grekland landet Makedonien (inte regionen med samma namn i Grekland) och Albanien? Grekland gör livet surt för alla dessa makedonier och albanien i regionen. Men vem bryr sig, eftersom grekerna ska kunna vara korrumperade hur mycket de önskar samtidigt som de ska äga vetorätt och ställa krav på än det ena, än det andra. Nej! Grekland är bara till besvär, precis som Serbien och Ryssland. Maken till värre klåpare finns inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *