Gud gav grekerna jordens bästa tomt

Hej på er från Aten. Idag åkte vi till norra förorterna för playdate med vänner och bekanta. Familjen är relativt välbärgad och har två kvinnor från Indonesien som jobbar i deras hem. De tar hand om ungarna, städar, lagar mat, stryker och tvättar och serverade oss vin och delikatesser. Det är ganska vanligt att övre medelklass och överklass har hemhjälp i Grekland. Ofta kvinnor från Filippinerna, Georgien, Albanien och andra fattiga länder. Många har lämnat sina ungar i hemländerna och sliter för låga löner som de skickar hem för att försörja sina familjer. Melina tyckte att ungarna var bortskämda. Deras barnrum såg ut som leksaksaffärer med stora samlingar med gosedjur. När de spred ut leksakerna gick kvinnorna runt och städade upp efter dem. Mamman i familjen försökte boka upp deras 10 dagar långa semester på någon ö och när hon ringde runt till hotellen var det i princip fullbokat överallt eller astronomiska priser som erbjöds under högsäsong som infaller i mitten på augusti när de som har råd semestrar.

Vi tog en Uber hem som är ett nytt inslag i Grekland. Föraren hade nyligen, efter femton års arbete, förlorat sitt arbete på tejpfabriken som flyttat till Italien. Några fick jobb på lagret för 600 €/månaden men Uberföraren gick från en lön på 900 €/månaden ut i arbetslöshet. En av de ca 30 % som går arbetslösa i landet. Till slut hittade han Uber som funkar lite annorlunda här då en snubbe äger 60 små bilar i bra skick som han låter förare köra dygnet runt för en timlön på 3.50 €. Typ 33 kronor. Inte ens två liter mjölk får du för timlönen. Och då kör han ändå nästan tio timmar om dagen.

Vi snackade politik som få greker numera vill prata om. Hans egen amatörmässiga enkät tyder på att människor dras till ytterkanterna. Troligtvis blir Gyllene Gryning det största partiet i nästa val. För att väljarna vill straffa systemet som systematiskt svikit dem. För att de inte ser andra utvägar. För att grekerna förlorat hoppet och tilltron till ledarskapet och samhället. Korruptionen fortsätter frodas. Alla tillsätter sina egna partikamrater och familjemedlemmar. Ekonomin krymper med höjda skatter och lägre löner. Turismen är landets enda kassako. ”Gud gav grekerna den bästa tomten på jorden och vi har inte ens förmågan att utnyttja den rätt” konstaterade han innan vi skiljdes åt.

Som många andra undrade han om och vad som rapporteras om Grekland i utländska medier. När jag sa att intresset milt sagt svalnat och att ingen längre bryr sig svarade han: ”Det är begripligt. Inte ens vi bryr oss längre. Vi har förlorat allt. Till och med engagemanget och intresset för vår egen situation”. 

Nu dags att sova. God natt vänner.

Dela på

3 Svar på “Gud gav grekerna jordens bästa tomt”

  1. När allt annat går under finns tre saker ändå kvar – tron, hoppet och kärleken – men störst av dem är kärleken.

    1:a Korinthierbrevet 13:13

  2. Alexandra, i förrgår var jag och fikade med min kompis grekiska mamma. (räcker mig till midjan på riktigt 🙂 Hon kallar mig lilla Malin 🙂 när jag visade upp mina diverse secondhandfynd berättade hon för mig att det inte finns secondhandaffärer i Grekland. Tipsa dem om det! Så kommer jag dit och shoppar. Kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *