Hur mycket ojämställdhet tål vi egentligen?

God morgon kära vänner!

Efter en riktigt mysig Mellokväll med min kompis Nisha, Tess Merkel (som tävlar i finalen nästa vecka) och hennes Kenny som kom med pizzor och bearnaisesås i högar konstaterade vi att rätt låt vann. Nu dags för det som verkligen är viktigt för att världen – nämligen jämställdheten. Jag förbereder mig inför dagens P1 Debatt i SR som sänds direkt från Kulturhuset i Stockholm. Kom dit eller lyssna på radio kl. 16.00-18.00.

Vi lever i föreställningen  om att vi lever i världens mest jämställda land. Det finns fakta som talar emot detta. Researchen jag gjort får mig att undra varför genomsnittskvinnan i Sverige under ett arbetsliv tjänar 3, 6 miljoner kronor mindre än snittmannen?

Varför får hälften av alla kvinnor som går i pension nu ut mindre än 8 000 kronor per månad i pension och hur kan man leva ett värdigt och självständigt liv på den pensionen?

Varför är kvinnor kraftigt underrepresenterade på alla högre positioner i samhället trots att de har mer utbildning och bättre studieresultat än män?

Varför har andelen kvinnor i bolagsstyrelserna sen länge ha frusit fast på strax över 20 procent och varför vägrar VDar inom näringslivet diskutera detta?

Varför är 60 procent av dem som studerar på universitet och högskolor kvinnor medan bara 24 procent av landets professorer är kvinnor?

Och räcker det att räkna siffror och skallar för att snygga till jämställdheten eller är det normerna vi borde komma åt?

Snart är det EU-val. En snabb sökning på EUs alla olika styrelsesammansättningar ger en homogen samling kostymer och slipsar som möts över nationsgränserna. Bland femhundra miljoner medborgare lyckades ECB inte hitta en enda kompetent kvinnlig ekonom. Spelar det någon roll?

Vi har ju trots allt historiens tyngsta och mäktigaste kvinna vid rodret, förbundskansler Angela Merkel och Christine Lagarde som bossar över IMF. Gynnar deras kön jämställdheten?

Och hur synd är det inte om männen som nu förväntas ta ett steg tillbaka för att släppa fram sina morsor, fruar, systrar, älskarinnor och väninnor?

Och vad ska jag ha på mig när jag leder debatten?

Många frågor och funderingar som jag hoppas få svar på i eftermiddag. Välkomna med era tips och frågor på twitter, Facebook, instagram eller här. Och hashtaggen är #p1debatt. Sveriges mest omdebatterade debattprogram.

Hittade detta gamla nummer som känns lika aktuellt än idag.

IMG_0916

Dela på

2 Svar på “Hur mycket ojämställdhet tål vi egentligen?”

  1. Tack för ditt inlägg, Alexandra, frågorna du tar upp är mycket viktiga! Jag tror att samhället förväntar sig någon slags rörelse framåt, en utveckling, nya frågor, nya perspektiv på jämställdhet… DNs Insidan har t ex i några artiklar tagit upp manlighet och hur olika män ser på sin egen manlighet, på jämställdhet, föräldraskapet etc. Hur ska man involvera män i jämställdhetsdiskussionerna? Den viktigaste frågan är egentligen hur vi ska få männen att inse att även de bara har att vinna på ett jämställt samhälle.

    En annan fråga är varför t ex familjelivet, barnen och relationer överhuvudtaget, passar som hand i handske med männens karriär men verkar motverka kvinnornas? Varför verkar det alltid vara lättare för en kvinna att vara singel när hon vill satsa på en karriär än att göra samma sak inom en relation? Min erfarenhet säger att tjejerna/kvinnorna verkar även oftare ta upp sin egen far som yrkesförebild jämfört med sin mor. Det har kommit fram att t ex även i litteraturen/biografier kan en mors betydelse jämfört med en fars förminskas eller förmörkas helt. Är det inte så att det är de grundläggande värderingar som måste angripas för att vi överhuvudtaget ska röra oss ur fläcken?

    Lycka till idag, Alexandra!

    1. Tusen tack fina Eva för dina intressanta frågor och tankar och för lyckönskningar. Jämställdhet är ett stort och viktigt ämne som vi måste fortsätta debattera och diskutera för att navigera i normer och föreställningar som utgör hinder för många. Nu stupar jag snart av trötthet men tackar dig och sänder dig min tacksamhet. Kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *