Jag möter nazisten som hoppade av

Tre brev på tre veckor får jag från tre olika män som ångrar hat och hot de riktat mot mig. Jag vet inte om det är min bok ”Bortom mammas gata” som nu kommit ut som ljudbok på Storytel (Klicka Här) eller slumpen som avgjort. Jag svarar dem alla. Varmt och välkomnande och nyfiket. Även om det pris jag fått betala varit högt. Med avbokningar från räddhågsna arbetsgivare, med sömnlösa nätter och oro för min och min familjs säkerhet. Utan någon som helst säkerhet eller stöd eller trygghet.

Jag svarar de före detta rasisterna, nazisterna och sexisterna att jag gärna ses. Utan att veta var de bor eller vilka de är. Mina vänner varnar mig. De kallar mig naiv. ”Tänk om det är en fälla och han styckar din torso som den där tjejen på u-båten” säger en. Men jag låter mig inte avskräckas. Viljan att förstå drivkrafterna och vad som kan få folk att vända hat till om inte kärlek så öppenhet, är starkare.

Mötet med Martin äger rum en  regnig söndag. Jag kan inte andas. Det är som om hela kroppen blockerar luftvägarna. Och ändå försöker jag le och verka avslappnad. Nu måste jag gå av tåget. Men har ni frågor och funderingar – hör av er. Må modiga Martin inspirera många många andra.

Här kan ni läsa intervjun i Dagens Nyheter.

Värnamo 20171006
Foto: Eva Tedesjö / Dagens Nyheter
Alexandra Pascalidou möter Martin, en fd SMR

Foton tagna av Eva Tedesjö.

 

Dela på

3 Svar på “Jag möter nazisten som hoppade av”

  1. Har ej läst artikeln, men att kunna säga förlåt är så stort. Att förlåta också stort och inte minst befriande. Men att förlåta betyder inte att man är uppbyggd igen från det man upplevt, man släpper bara. Och kan börja om. Att bygga tillit igen tar däremot tid och att den som bett om förlåtelse också visar att hennes är redo att ändra sina vanor och faktiskt visa vilja att göra bot

    1. Lyssnade på intervjun idag på TV 4 där den avhoppade nazizten berättade om att han hade träffat dig Alexandra. Det du har gjort är så oerhört stort! Du har visat för de som är svaga hatfulla människor att det går att ändra sig. Nu kanske fler känner att de vågar erkänna och be om ursäkt för de de har gjort. Du är en storsint, varm och äkta människa! Mvh Maria Holm Montiel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *