Konsten att krossa glastak


Hej alla ni fina som hälsar på här. Hoppas ni sovit gott. Jag vaknar alltid så förbaskat tidigt att jag blir irriterad. Sen går hjärnan igång som en sprattlande unge på julaftonsmorgon som tjatar om att vi måste upp och öppna julklapparna nu. Så här sitter jag denna vidunderligt vackra vårmorgon när staden sover och pysslar med mitt.

Igår sände jag Ring P1 och tyckte så synd om den unga tjejen i slussen som efter många sorgliga samtal var alldeles desillusionerad. Bland andra en ung vältalig man som ringde och hävdade att demokrati inte var något att ha och att man borde ställa sig med gevär utanför riksdagen.

Sedan sprang jag till Svenska Institutet som i samarbete med Kvinna till Kvinna anordnade ett samtal som jag modererade med Maja från Montenegro och Nabila från Israel talade om konsten att krossa glastaket och expandera det krympande utrymmet för civilsamhället. De berättade om systematiska hot, aggressioner och trakasserier, inte bara från trollarméer, utan från mestadels män med makt som gör sitt bästa för att trycka tillbaka kvinnor som organiserar sig, synliggör förtryck och kämpar mot trafficking och våld i hemmet. Metoderna är desamma världen över – från att sexualisera, stigmatisera, misstänkliggöra, skämma ut, förnedra och förminska kvinnor till att bedriva regelrätta hatkampanjer mot dem och deras arbete. Ett gripande samtal som inte bara väcker tankar om vår värld utan även manar till handling och solidaritet över gränserna. Här med Maja, Nabila och Kvinna till Kvinnas grymma ordförande Lena Ag och min fantastiska ambassadörskollega Linnea Claeson:

Dela på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *