Långfredag i Frankrike

12498942_10153934017225926_1305100823_n Hej alla underbara. Jag hälsar på min fina väninna Loulou från London som har ett magiskt stenhus i den lilla byn Chateuneuf utanför Cannes på Franska Rivieran. Här hör vi bara fågelkvitter och kyrkklockor och har vidunderlig utsikt över den grönskande dalen och Medelhavet. Till frukost går jag ut i trädgården och plockar små saftiga solar, apelsiner och citroner, direkt från träden. Här finns magnolior, olivträd, plommon- och äppelträd, rosmarin och lavendel. Ett jordiskt paradis med andra ord. Att Loulou dessutom trollar i köket är bonus. Igår butternetpumpa fylld med quinoa och avokadokräm med pinjenötter. Just nu lagar hon ungsbakade kronärtskockor fyllda med parmesan, lök, vitlök. brödsmulor och persilja. Vi glufsar givetvis i oss obarmhärtiga mängder ost, choklad och en saftig apelsinkaka Loulou serverade till trefikat. Jag sitter bredvid och skriver på mina deadlines, smakar och tar hand om disk och städning efteråt.

Jag njuter verkligen av att prata med min kompis som är bland de smartaste människor jag mött. Hon inviger mig alltid i nya världar. Den HÄR videon visade hon mig idag som ni måste titta på. En sexårig guru som talar vett i sina föräldrar som bråkar och håller på att skilja sig.

12596346_10153934052280926_1719849276_n Idag tog vi en promenad på marknaden i Valbonne. När vi var hemma kom Antonio förbi för att hjälpa till med kranarna i huset. Han kom hit från Kap Verde för tio år sedan och arbetar som fastighetsskötare i fantastiska villor. Ett av husen är ett palats som tillhör en norsk familj. De kommer bara hit en månad om året. Men de kräver att deras gigantiska pool ska vara uppvärmd året runt. Trots att ingen badar i poolen elva månader om året. Och trots att ingen över huvudtaget bor i huset. Detta kostar dem ca 10 000 € varenda månad. Pengar i sjön. Pengar som skulle kunna användas på så många andra sätt. Sådant energislöseri av dessa miljöbovar som istället skulle kunna skänka pengarna till några av de 800 miljoner människor som inte ens har tillgång med rent vatten. Jag blir så provocerad över dessa växande klyftor i världen men också den arrogans vissa rika visar.

Världen behöver balans. Och det kommer jag kämpa för.

Nu önskar jag er en fin långfredag.

 

Dela på

7 Svar på “Långfredag i Frankrike”

 1. Alla dina semesterresor smutsar också ner. Pengarna de kostar hade kunnat skänkas till fattiga. Men, för att citera Bibeln: Du ser grandet i sin broders öga men inte bjälken i ditt eget.

  1. Men Maria, om du följer Alexandra så märker du att det inte är semesterresor direkt ofta. Folk har lite olika långt till sitt jobb. När Alexandra intervjuar folk i Lesvos kan hon inte cykla dit. Jag menar tycker du verkligen att vi alla borde sluta transportera oss helt och hållet? Jag själv pendlade med flyg till Härnösand från Göteborg under 4månader. Jag kunde inte flytta eftersom jag även jobbade i Göteborg och jag var ju tvungen att ta flyg till jobbet för att hinna mellan jobben. Hur tar du dig själv till jobbet?

  2. ”If I could speak all the languages of earth and of angels, but didn’t love others, I would only be a noisy gong or a clanging cymbal.” Maria det är inte vad du säger, utan hur du säger det.

 2. Ah kära Alexandra. Det var aldeles förlängesedan jag var här. Blir alltid glad av att läsa dina tankar och för att du fortsätter vara dig själv trots all missunsamhet från vissa. Du vet att bara det faktum att du finns här, att du tar dig ton, och verbaliserar dina tankar och dina drömmar provocerar de som aldrig törs. Det är beviset på att det du gör är viktigt.

 3. Väldigt vackra bilder!

  Man blir på bra humör och längtar till att syrenen utanför fönstret ska grönska äver här i Härnösand.

  Sen vill jag tipsa om Athens of the North – Edinburgh om du aldrig varit där tidigare.

  Där finns fantastiskt pittoreska vyer och vänlig människor överallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *