”Bortom mammas gata” som ljudbok och skotten som måste få ett slut

Äntligen finns ”Bortom mammas gata” att lyssna på som ljudbok på Storytel. Min första självbiografiska bok som jag skrev när allt i mitt liv kraschade. I det mörkaste mörker sade jag upp mig på jobbet och lämnade Sverige i nästan tre månader och reste ensam runt i Chile, Bolivia och Peru. Den resan är en historia i sig men när jag kom hem hade jag sorterat tankarna och samlat kraften att sätta mig ner och skriva. Bokförlaget Atlas fick 500 sidor. De bad mig slänga hälften och så var min debutbok klar. Och sedan dess har den sålts och stulits och fantastiska läsarbrev har kommit genom åren. När Storytel lät mig läsa in boken blev jag så lycklig. Och sedan så ledsen när jag stod där ensam i det vadderade inläsningsbåset. Jag grät när jag läste. Allt kom tillbaka. Och jag förundrades över hur jag orkat resa mig.

Det hade knappt gått en dag efter att ljudboken lanserats innan jag fick detta mail från Björn:

”Hej Alexandra! Jag har precis lyssnat på din bok med titeln ”Bortom mammas gata”. Jag skrattar, gråter och skrattar tills jag gråter. Jag skäms också, skäms för att jag har varit en av dessa personer som har hatat. Hatat invandrare. Idag vet jag bättre, men på den tiden var det annorlunda. Då var det viktigt att ha en tillhörighet, min tillhörighet blev bland skin heads i Uppsala. Din bok är viktig då den tar upp din syn på livet i ett helt främmande land. Jag hoppas att denna bok kommer nå ut till skolorna. Den här boken hade garanterat givit mig en helt annan syn på ”blattar” som jag en gång hatade. Tack! Tack för att du tog modet till dig att ge ut den här boken! Jag lovar att köpa den och läsa den för mina barn. Tro mig, jag lovar dig att mina barn ska inte under några som helst omständigheter bli som mig! De ska lära sig att kärlek och respekt är så mycket mer värt än att hata det som är okänt. Tack!”

För mig är denna läsarreaktion det vackraste pris man kan få. Det är därför jag skriver och talar – för att försöka så frön av förståelse. Så tack till dig Björn och till alla er andra som lyssnar och sprider boken. Den är viktigare än någonsin. Det är som om tiden nått ikapp den. Nazister som marscherar, högerextremistiska huliganer som får folk att retirera från det offentliga samtalet på sociala medier, fattiga, försummade förorter som blivit allt fattigare med stigande stigmatising och demonisering. Med våldet som blivit råare och knarket och kriminaliteten som tillåts växa. Med ett samhälle som vänder ryggen istället för att tillsätta en haverikommission för att rädda liv. Med medier som tafatt rumlar runt och backar från sina mångfaldsambitioner som finns inskrivna i policydokument. Av ängslighet. Med växande polarisering där olika läger gräver sig allt djupare i sina vallgravar.

Igår nåddes jag av den fruktansvärda nyheten om att karismatiska Guleed sköts i båda benen i Tensta. Han är en sann eldsjäl, rustad med knivskarpt intellekt och en retorisk förmåga som slår det mesta. När vi spelade in ”Vi kallas tiggare” med SVT ville jag göra enkäten i Rinkeby istället för på Gärdet som det är brukligt. Guleed som just då råkade passera var en av de första jag stoppade på torget. När jag frågade om han känner några romer svarade han jakande. När jag frågade om de tigger svarade han: ”Nej, han jobbar på regeringskansliet”. Det är en av de mest avslöjande och avväpnande scenerna.

Innan vi skiljdes åt bytte vi nummer och jag hyllade honom och försäkrade att han som studerat statsvetenskap med sin verbala förmåga går en fantastisk framtid till mötes. Sedan dess har vi träffats några gånger. Bland annat när jag var konferencier på nationaldagen i Rinkeby. Och nu detta. Järvas stolthet och lovande framtid. Skjuten i benen. Av några jävla idioter som borde plockats för länge sen. Som sannolikt är inblandade i knarkhandel och kriminella nätverk som låtits växa fram trots otaliga orosanmälningar. Det här måste få ett stopp. Våra politiker och makthavare och myndigheter måste vakna. Detta har jag sagt i 25 år nu. Nu får det vara nog har jag sagt och skrivit så många gånger att jag själv tröttnat. Och vi är många som slagit i varningsklockorna medan makten snoozar och fortsätter sova. För det är inte de eller deras barn och syskonbarn och barnbarn och familjer som drabbas. Det är inte deras mammor som gråter.

Nu hade jag egentligen tänkt skriva något fint. Om varför ni ska lyssna på min bok och att den inger hopp och kraft och väcker insikter och kittlar fram kamplusten. För det behövs. Vi måste stödja och stärka varandra och visar att det är mödan värt. Att det går att ta sig fram genom labyrinter och uppförsbackar. Det går att göra sin röst hörd om man är envis som en åsna. Det går att göra skillnad om man tjatar tillräckligt länge utan att vika en tum. Det går att ta sig fram utan att glömma var man kommer ifrån.

Här kan ni lyssna på boken. Förlåt om min röst brister här och där.

Hoppas ni tycker om den. Ta hand om er. Och ta hand om dem som ingen annan har.

 

Dela på

12 Svar på “”Bortom mammas gata” som ljudbok och skotten som måste få ett slut”

 1. Jag har en paperback med autograf och hjärta och allt men jag måste nog lyssna på inläsningen också!

  Anyway, här kommer senaste nytt från den oförtröttlige Eric Kempson – flyktinghjälpare, konstnär, f.d. lejonskötare som sedan länge är bosatt på den grekiska ön Lesvos dit flyende människor kommer hela tiden.

  Varför ser man inget om det här i media i Sverige?

  Europa vill förbjuda Kempsons och andra volontärers insatser.

  Det här sysslar dom med på Lesvos just nu i alla fall….

  https://www.youtube.com/watch?v=pBFRK1DANZ4

 2. Apropå debatten om att förbjuda EU-migranters insamling av pengar för sitt uppehälle.

  Motivet hos förbudsförespråkarna har varit att det är förknippat med risk för olika former av kriminalitet.

  I så fall borde man väl med samma logik även kunna förbjuda t.ex. krogbranschen.

  Där är det ju belagt att det förekommer beskyddarpengar till ligor, svarta pengar, hot, m.m. Ja ni har väl sett Il Pescatore-Bläckfisken och kommissarie Cattano?

  Detta måste ju vara väldigt angeläget?

  Var är förbudsförespråkarna för detta?

 3. Två böcker som jag kommer att läsa i höstmörkret är Alexandras – Kaos och Roberto Savianos nya bok om maffian- Zero Zero Zero.

  Kaos är den enda bok av Alexandra som jag ännu inte läst.

  Det kändes för mörkt sedan jag sett en bit av TV-serien – Vad är det för fel på grekerna?

  Det kändes som att stå på kanten till en avgrund och man är rädd för att det kan hända här också.
  Jag kunde inte se det helt enkelt.

  Men nu vill jag veta mer om Grekland och om hur globaliseringen inte bara är en dans på rosor och One Happy Family även om man önskar att det kunder vara så och hur allt mer till synes enskilda händelser ( som skjutningarna på vår gator t.ex.) egentligen kan hänga ihop på det mest otroliga sätt.

  Saviano har i sin senaste bok analyserat maffians inverkan på den globala ekonomin, hur den gått från periferi till att bli en central del i den globala ekonomin med City i London som ett viktigt nav. Ja London!

  Saviano lever i flykt med sju livvakter.

  Här är intervjun:

  https://www.youtube.com/watch?v=Q2I91G0YRSQ

 4. Läser Kaos av Alexandra och Zero Zero Zero av Saviano som just nu är på Bokmässan.

  Alexandra skriver som vanligt jättebra med sin mycket personliga stil.
  Det är färger former och dofter och komplicerade skeende blir enkla att förstå.
  Boken indelad i kortare kapitel med grekiska lånord som rubriker.
  Dynasti. Xenofobi, Bulimi, Asyl m.m. som appliceras genialt på den grekiska krisen och genom människorna i de mest skiftande miljöer.

  Synd att jag inte kunde se pjäsen Alexandras Odyssé men hoppas det blir fler chanser.

  Saviano har också berört Grekland i intervjuer som jag sett på Youtube.

  ” Greece has been eaten alive by the mafioso” säger han bl. a.

  Jag vet inte vad han menar exakt men klart är ju att den grekiska statsapparaten har försvagats i och med krisen.
  Man måste sälja av i offentlig sektor ( till facket och folkets protester) och det öppnar ju också upp för allsköns investerare (som nu får köpa billigt) i en tid då Grekland som bäst skulle behöva en starkt offentlig förvaltning av ekonomi och annan infrastruktur för att motverka just Kaos.

  Ja det hela är som ett grekisk drama från Antiken.
  Finns det någon sensmoral i allt detta?
  Kommer Europas union att bestå.
  Frågorna är många.

  Som kvällsläsning är jag tvungen att runda av med kåserier av Torsten Ehrenmark.
  Jag undrar vad han skulle säga om sitt London av idag förresten….

 5. God Morgon!

  Keynes!
  Keynes istället för nyliberalism och privatiseringar.

  Jag är ingen ekonom utan humanist men jag tjuvlyssnade ibland på de som läste ekonomi vid Uppsala universitet.

  Stimulanspaket istället för åtstramningar.
  Bort med Thatcherismen!
  Den leder till social oro och xenofobiska partier som Gyllene gryning,Ukip m.fl.

  En stark stat som står för infrastruktur. ( offentlig sektor med bostäder, el, vatten, kommunikationer. vård o.s.v)
  Låg ränta så att företag kan startas

  Så att folket i landet får arbete mår bra och får köpkraft vilket i sin tur stärker statsfinanserna genom skatter vilket i sin tur ger utrymme för reformer and so on and so on.’

  Then the future will so bright that you’ll have to wear shades!

 6. Alexandra, du är så stark. Jag blir så avundsjuk. Jag vill vara så stark som du. Eller rättare sagt jag vill att mitt barn skall bli lika starkt som du. Alexandra du är älskad och förtjänar att vara lycklig. Jag menar så där riktigt lycklig. Så där lycklig jag faktiskt är när jag håller min lille son. Älskar dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *