Medial mörkläggning

Det är inte bara svenskar som klagar över mediers mörkläggning. Det är en allmän populistisk, konspirationsteoretisk trend över hela Europa. Greker klagar också över medierna mörkläggning. Hade ni sett grekisk TV hade ni sannolikt tappat hakan men nu hävdar alltså vissa, oftast rasister, att sanningen systematiskt förtigs. Att realiteten retuscheras i den politiska korrekthetens namn. De menar att grekernas eget lidande som förorsakats av flyktingkrisen inte får ta plats. Så tangentbordskrigarna gör sitt bästa för att sprida sina egna vinklade versioner på nätet. Det senaste talande exemplet handlade om en jordägare i numera världsberömda gränslandet Idomeni i norra Grekland. Mannen klagar över att flyktingarna förstört hans marker (45 hektar) och att han inte kan mata sina 70 kalvar och att hans liv rämnat när han inte kan odla sin majs då tiotusentals människor bosatt sig på de leriga åkrarna. Givetvis är det synd om honom. En bonde som inte kan mata sina djur och inte längre kan livnära sig på sin jord. Men i en nyhetsintervju med den bråkiga bonden framgår att han täljt guld senaste åren sedan han satt upp en kantin vid gränsen där han i snitt sålt 3000 smörgåsar om dagen för 2 €. Ni som kan räkna inser givetvis att det är mindre synd om mannen och att sanningen sällan är så enkelspårigt svartvit som vissa vill få den att framstå. Att bonden plötsligt häromdagen grävde upp sin åker i protest och uttryckte sin ilska kan givetvis också ha något att göra med att olika välgörenhetsorganisationer som delat ut gratis mat förstört hans affärer. Här kan ni som kan grekiska se intervjun i TV-nyheterna där bonden som varnar för att det kommer börja brinna samtidigt som han ställs till svars avslutar med orden: ”Fuck off”.

Där som här är medial mörkläggning ingenting annat än en myt. Om inte annat levererades ännu ett bevis i dagens Medierna i P1 när GPs hantering av en krönika fylld av faktafel ändå fick vara kvar. Även om titeln var: ”Vi måste tala om Islam” ville ingen chef tala om krönikan. Här kan ni lyssna på programmet som återigen bevisar att man kan säga precis vad som helst i det här landet. Utan belägg. Mot en fond av felaktiga fakta som bäddar för fördomar och främlingsfientlighet. Och det mina damer och herrar är inte yttrandefrihet.

Dela på

8 Svar på “Medial mörkläggning”

      1. Ja du Ingmari, det är som att säga ” hur kan du sätta ett plåster på någon annans arm, det är ju inte din arm som blöder”.

    1. Sara Larsson, på engelska kallas det ”basking in other people’s spotlight”. Det betyder att människor som av olika anledning inte lyckats i sitt liv ger utlopp för det genom att på det ena eller andra sättet visa upp sig på som de anser ” mer lyckade människors” arenor. Som här när du pyser lite av ditt hat på Alexandras blogg. Det säger tyvärr ganska mycket om dig själv. Glad vår.

  1. Heja Alexandra! Äntligen en historia vi kan följa och engagera oss i, är så glad att du är så stark! Du är en förebild för oss alla! Keep on rocking!

  2. Ang. Bonden som tjänat GULD är väll en jävla lögn, mannen har varit driftig och hittat en utväg att få inkomster då flyktingar ockuperat mark och förstört för honom och hans djur. Nu kan mannen köpa foder och förse djuren med vad dessa behöver. Detta ska mannen inte kritiseras för och han har rätt att få bort alla från sin mark. Sätt er in i att göra å distribuera å sälja smörgåsarna? ett jäkla massa arbete så 2€ är väll inte ockerpris, se pressbyråns priser 45kr.
    Lös problemet där problemet är och få slut på flyktingvågen. Dom som tjänar på kriget är vapenhandlarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *