Politisk ”tårtyr”, SD-signerade hatbrev och grekiskt kaos

Det finns dagar då jag hellre tagit en tårtbit. Inte bara för att jag älskar sötsaker.

Igår fördömde jag tårtyren mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson. Idag enas landets ledarskribenter kring att vi inte ska trivialisera tårtattacken mot Jimmy Åkesson. Imorse när jag kom till radiostudion i Göteborg för att sända Ring P1 fick jag ett hatmail. ”Alexandra Pascalidou. DITT SATANS JAEVLA RUMAENSKA ZIGENARLUDER!!! MAA DU BRINNA I HELVETET!!!”

Här kan du lyssna på dagens program.

I e-postlådan fanns många mildare varianter med i princip samma budskap. Liknande brev får jag oftare än jag orkar. Egentligen borde jag för länge sen ha retirerat till en tyst tillvaro i någon grovdisk. Men min emellanåt pubertala trotsighet låter mig inte gå hatarna till mötes. Och jag är dessvärre inte ensam om att vara måltavla för attacker som smakar allt annat än gräddtårta. Kvinnor i offentligheten, antirasister, invandrare, homosexuella, politiker och andra tvingas navigera i en vardag förgiftad av förakt och förnedring.

Avsändarna är ofta SD-sympatisörer eller medlemmar. Och just just idag känns det lite märkligt att försvara deras rätt att slippa kränkningar och attacker samtidigt som många av dem systematiskt försökt skrämma meningsmotståndare till tystnad. Det är demokratins dilemma. Den som kräver att vi jonglerar med flera bollar samtidigt. Utan att tappa kompassen för mänskliga rättigheter. Med detta sagt vill jag bara be makthavare att inte heller trivialisera alla de kränkningar vi andra drabbas av. Vi som varken har SÄPO-vakter eller polisskydd eller fasta arbetsgivare att vända oss till.

När jag vänder blicken mot mitt hemland ser jag kaos. Det jag skildrar i min bok ”Kaos- ett grekiskt krislexikon” som ni alla borde läsa inför Greklands förestående ordförandeskap i EU. Samtidigt som en generalstrejk paralyserar landet och Trojkans tyranner besöker Aten med nya nedskärningskrav valde regeringen att invadera ERT i gryningen. Trojkans herr Tomsen sägs enligt grekisk press uppmana regeringen att de ”inte ska säga därute att det inte ska vidta nya nedskärningar för det ska de”. Den ordern kallas ”förhandlingar” med Trojkan.

Regeringen löste en av de gordiska knutarna med ett alexanderhugg. Beväpnade kravallpoliser avbröt en pågående radiosändning. Inför ordförandeskapet i EU 2014 behöver vi fungerande Public Service-tv och radio, hävdade regeringen som beklagar sig över att de inte kunnat upplysa folket om sin verksamhet och premiärministerns aktiviteter.

Samma regering som för fem månader sen drog ner strömbrytaren utan vidare varsel och nyligen startade en alternativ TV-kanal som snällt sagt är undermålig.  De har en enda nyhetssändning kl.18.00 varje dag och repriserar gammal skåpmat som ingen tittar på. Kanalen bojkottas dessutom av regeringskritiska politiker och kulturpersonligheter.

Kravallpoliser sprutade tårgas för att skingra personalen som arbetade oavlönat. Personal som sparkades den 11 juni och ännu inte fått skadestånd. Fyra journalister arresterades för att de ockuperat Radio- och TV-huset.

Programledaren som sände under ingripandet sade med sprucken röst i direktsändning: ”Välkomna till Grekland 2013. Välkomna till 1930. Välkomna medeltiden.”

I kommersiella radiokanalen Real FM spelas gamla kampsånger från juntatiden och lyssnarna hänvisas till protestaktioner som äger rum i eftermiddag över hela landet.

Public Service-ministern i landet utan Public Service säger att han inte hade en aning om polisingripandet.  Det är nämligen finansminister Yannis Stournaras som har nycklarna till ERT. Medborgarnas rätt till information är numera en ekonomisk fråga.

Det fanns ingen logik i regeringens brutala beslut att dra ner strömbrytaren. Det fanns ingen logik i regeringens anklagelseakter mot ERT för korruption, nepotism och bristande transparens när de själva bidragit till allt detta. Det finns ingen logik i att utan förvarning sparka 2600 anställda och strypa informationsflödet till en  hårt drabbad krisnation. Det finns inte heller någon logik i de anställdas ockupation av TV-och radiohuset. Och det finns ingen logik i regeringens hårda kupp i natt.

Jag ger upp. Och hämtar på dagis istället.

 

 

Dela på

17 Svar på “Politisk ”tårtyr”, SD-signerade hatbrev och grekiskt kaos”

 1. Alexandra jag älskar dig! Du är smart intelligent och ett geni! Tack för att du står ut med allt och skriver och tänker så smart!

 2. Alexandra, jag beundrar dig och all din klokhet.
  Du är modig, rak, vältalig och påläst: jag blir glad varje gång du håller i ring P1. Då får alla som ringer ett bra bollplank att växa i sina åsikter.
  Jag har så himla svårt att förstå hur den som skickade mailet i morse kan vara så urbota idiotisk och taskig. Du förtjänar verkligen inte detta, som är så mänsklig och varm.
  Tack för att du finns, sköt om dig och en stor, stor kram!

 3. Håller med föregående. Alexandra, du är en frisk fläkt i ett unke debattklimat! Den pappskalle som skrev det där hatbrevet till dig vill jag se ansiktet på.jag bjuder honom på fika om han ger sig till känna

 4. Alexandra, måtte du orka hålla ryggen rak och fortsätta skriva. Det du bidrar med i vårt samhälle är guld värt!

 5. Det finns rasister som hatar henne verkligen. Jag har en granne och hon sa till mig:
  Om du visste hur mycket hatar vi henne!!!!

  Innan dess trodde jag att hon fick negativa brev från ensamma människor, som hatar allt och alla och att massmedia gjorde större problem än vad det var egentligen. Jag hoppas att det inte händer henne något tragiskt.

 6. Tack för att du finns, gör och säger det du gör! Vi är många som står bakom dig. Du behövs för att världen ska fortsätta vara en hygglig plats! Tack!

 7. Förstår inte hur en kvinna som du kan tycka illa om dessa mail? du borde vara extremt stolt över att trampa rasister på tårna och varje hatmail ska du tänka: ”yeas! ännu en idiot som är rädd för mig” för det är exakt det dem är. Du får aldrig ge upp, du får aldrig va rädd för det finns inget att vara rädd för. Om något så fruktar dem dig, med all rätt. keep your head up!

 8. Bra skrivet. Du ska veta att för varje hatare som hör av sig så finns det säkert hundra personer som uppskattar det du gör och det du står för.

 9. Hello there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing! kcecggcaebec

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *