Att tårtera politiker och värna demokratin

Hej kära vänner och ursäkta tystnaden på den här bloggen. Jag har varit desto flitigare på twitter, Facebook, radio, tv och press och när jag föreläst runtom i landet. Det tar tid. Sen har jag en fantastisk femåring som med all rätt gör anspråk på min tid. Moderskapet är ändå min finaste och främsta roll.

Nu har SDs partiledare Jimmy Åkesson attackerats med en tårta av en 60-årig kvinna. Oavsett avsändare så är det ovärdigt en demokrati att ”tårtera” politiker. Det är en kränkning.  Även om politikern råkar företräda ett parti som sår splittring och göder antipatier mellan människor. Även om politikern med sin politik önskar begränsa vissa människors yttrandefrihet och rörelsefrihet. Även om politikern företräder ett parti vars medlemmar ofta hänfaller åt hat, hot och hån mot meningsmotståndare. Det har jag fått erfara de senaste dagarna i ”Ring P1” när jag får mail som jag inte ens vågar citera här. I en demokrati bör vi som värnar om styrelseskicket även ta kampen för våra meningsmotståndares yttrandefrihet. Även om de vill skrämma oss till tystnad. Annars blir vi som dom. Annars praktiserar vi deras taktik och politik. Annars gör vi det vi anklagar dem för. Det är en fälla.

Istället för att beväpna oss med tårtor eller tomater som mina grekiska landsmän gör så kan vi salta deras liv med träffsäkra argument och fakta som smular sönder deras främlingsfientliga mytbildning. Ge den där tårtan till en hemlös istället och passa på att höja rösten nästa gång du bevittnar rena rama rasismen. Det finns tusen sätt att göra sin röst hörd mot orättvisor, fascism, nazism och rasism. Använd dem. Så HÄR lät det till exempel imorse i Ring P1.

Igår såg jag en film på Stockholms Filmfestival som ni måste se. ”12 years a slave” handlar slaveriet i USA och människors kamp för frihet. Efter filmen var jag så arg att jag kokade. Innan filmen var jag glad när jag mötte min kompis Mia Jorpes:

ERO_5256 copy

Nu åker jag strax till Göteborg för att tala om min bok ”Kaos- ett grekiskt krislexikon” på Stora Teatern. Kom dit 19.00 om ni bor i krokarna. Det har kommit flera fantastiska recensioner och på FB har jag en sida som heter som titeln där ni även finner bilder jag tagit under arbetet med boken.

Har ni en stund över och vill uppdatera er på grekisk nazism kan ni läsa Magasinet Arena HÄR. Ty nazismen har inga vänner. Den har bara fiender. Och offer.

 

 

Dela på

3 Svar på “Att tårtera politiker och värna demokratin”

 1. Jag håller med dig om att det är fel att kasta tårtor på rasister.
  Jag tycker även att det är åt helvete att en förtroendevald blir överfallen i sitt hem och misshandlad. Ja det är faktiskt så att jag tycker att det är mer åt helvete att en som fått förtroende att sköta kommunens göromål får stryk i sitt hem för att hon sitter som ordförande i den nämnd som tagit beslutet att lägga ner en skola.
  Det måste väl vara ett större angrepp på demokratin än att en rasist får en tårta serverad på ett unikt sätt.
  Håller du inte med om det?
  Kom nu inte med att du tycker illa om båda händelserna. Det gör du inte. Skulle du göra det så hade du nämnt det. Du ylar med alla andra om Åkessons tårta och ingen nämner det som jag tycker är fan så mycket värre.
  Ett överfall i hemmet, pga ett kommunalt beslut

 2. Ibland måste man ta till tårta och jag tycker även det är yttrandefrihet. Dessutom tycker jag inte att partier som dessa har något alls att göra i dagens samhälle. Jag är starkt emot allt vad SD företräder och kommer från ett land – Polen -som utsattes, bland många andra länder för rasdiskriminering/utrottning av folkslag så det räcker. Inte i något sammanhang tycker jag att det är befogat att SD har rätt att existera. Bort med dem helt enkelt. Från en som ser enkelt på frågor som journalister och politiker gör till något stort. Mvh, Delfina T.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *