Saker som oroar och roar…

God Lördag morgon kära vänner!

Jag läser om Våldtäkter. Bara i sommar har vi översvämmats av rapporter om sexuella övergrepp och våldtäkter på skoltoaletter, i motionsspår, på förskolor och gruppboenden. Förövarna har varit förskolelärare, nämndemän och affärsmän, elever och studenter, makar, pappor, bröder. Hela 98 procent av alla som misstänks för sexuella övergrepp är män. Är detta ett mansproblem? Handlar det om en maskulinitetskultur?

Vad är det för fel på åtta herrar som hänger upp en 12-årig flicka på en krok och våldtar henne med sådan grymhet att sadism vore en förmildrande etikett. Vad är det för fel på killarna som utsätter en ensam flicka för en gruppvåldtäkt? Vad handlar detta om?

Jag läser amerikansk press om fallet Cosby och The New Yorkers omslag med alla de kvinnor som utsattes för hans övergrepp. Jag läser om Hagamannen som nu är på fri fot och fortfarande sprider skräck och väcker vrede på sociala medier. ”Livstids fängelse och kastrering!” menar vissa är det enda rätta.

Jag tänker att våldtäkter alltid använts som vapen. Som ett led i krigföringen. Kvinnokroppen är ett slagfält som torteras, invaderas och terroriseras. Och jag tänker på hur våldtäkter alltid intagit en central roll i rasistisk retorik. Och hur även oskyldiga män misstänkliggörs. Och hur män som själva utsatts för sexuella övergrepp ofta försummas och försvinner i den offentliga debatten. Detta och mycket mer kommer vi att diskutera imorgon i säsongspremiären av P1 Debatt kl.16.00-18.00. Kom till Kulturhuset i Stockholm eller var med via Twitter, FB, Chatt eller lyssna på radio eller webb. Vi på plats får också uppleva nyskriven dramatik på temat av Dimen Abdullah.

Ni som behöver ett gott skratt och inte har roligare planer kan roa er med att titta på ”Intresseklubben” på SVT med dessa fantastiska komiker. Jag är den tråkigaste i det gänget men fick tillfälle att träna upp skrattmusklerna:IK 2 pressbild

IK Johan, Alexandra, Anders

Dela på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *